Τελευταία Νέα

Ολοκλήρωση 7ου Σεμιναρίου Στέγης Ελληνικών Χορωδιών

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 7ο Σεμινάριο (Διαδικτυακό) της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών την Κυριακή 29 Νοεμβρίου. Στο σεμινάριο συμμετείχαν με ζωηρό ενδιαφέρον περισσότεροι από 50 μουσικοί, μαέστροι και σπουδαστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το Σεμινάριο πραγματοποιήθηκε σε τέσσερις τρίωρες συνεδρίες με αντίστοιχους εισηγητές, προσκεκλημένους της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών.

Στην πρώτη συνεδρία την Κυριακή 8 Νοεμβρίου, ο Μαέστρος Χορωδιών, Συνθέτης, Καθηγητής Ανώτερων Θεωρητικών, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ελληνικού Ωδείου και πρώην μέλος του Δ.Σ. της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών, κ. Νίκος Καριώτης, με μεγάλη λεπτομέρεια και εξαιρετικά παραδείγματα μύησε τους συμμετέχοντες στην μουσική της Πρώιμης Αναγέννησης. Θέμα της εισήγησης: «Η γέννηση του Ευρωπαϊκού Μουσικού Πολιτισμού, από το Γρηγοριανό μέλος στον Josquin de Prez” (15ος αιώνας). Ιστορική και θεωρητική προσέγγισηΜεσαίωνας και πρώιμη Αναγέννηση».

Στην δεύτερη συνεδρία την Κυριακή 15 Νοεμβρίου, ο συνθέτης, μαέστρος, καθηγητής Ανώτερων Θεωρητικών και Σύνθεσης και μέλος του Δ.Σ. της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών, κ. Κώστας Ευαγγελάτος , παρουσίασε τα κύρια χαρακτηριστικά της συνθετικής τεχνικής του Palestrina, μέσω της ανάλυσης επιλεγμένων παραδειγμάτων. Θέμα της εισήγησης: «Αντίστιξη 16ου αιώνα – Στα χνάρια του Giovanni Pierluigi da Palestrina».

Στην τρίτη συνεδρία την Κυριακή 22 Νοεμβρίου, εισηγητής ήταν ο Μαέστρος , Μουσικολόγος και Διευθυντής των συνόλων του Σύγχρονου Ωδείου Λάρισας κ. Νίκος Ευθυμιάδης. Σε μία όμορφη και κατατοπιστική συνάντηση, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μυηθούν στην Ερμηνευτική Προσέγγιση της Χορωδιακής Μουσικής στην εποχή της Ιταλικής Αναγέννησης, η οποία ήταν και το θέμα στης εισήγησης.

Τέλος, στην τέταρτη και τελευταία συνεδρία την Κυριακή 29 Νοεμβρίου, εισηγήτρια ήταν η κ.Έφη Μηνακούλη – Μουσικολόγος, Μέτζο Σοπράνο, Λαουτίστα, Καθηγήτρια στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αμερικάνικου Κολλεγίου Αθηνών και μαέστρος της ACG Community Choir, με θέμα «Εισαγωγή στην διδασκαλία και στην διεύθυνση της κοσμικής φωνητικής μουσικής του 16ου αιώνα». Η κ. Μηνακούλη, ξενάγησε τους συμμετέχοντες με πληθώρα παραδειγμάτων από την τέχνη της συγκεκριμένης περιόδου (φωνητικής και εικαστικής), παρουσίασε δείγματα γραφής και υλικό για περαιτέρω έρευνα, ενημέρωση και προβληματισμό.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Στέγη Ελληνικών Χορωδιών με την διοργάνωση των σεμιναρίων της, στοχεύει στον εμπλουτισμό των γνώσεων των συμμετεχόντων και, με γνώμονα το όραμά της για την ποιοτική αναβάθμιση της ελληνικής χορωδίας και της χορωδιακής μουσικής, θέλει να δώσει το έναυσμα για μελέτη, ανταλλαγή απόψεων και γνώσεων, για την διεύρυνση της μουσικής κοινωνικοποίησης του μουσικού δυναμικού της χώρας. Ήδη προγραμματίζει η Στέγη Ελληνικών Χορωδιών νέες δράσεις και σεμινάρια για το 2021.

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Θωμάς Λουζιώτης, Πρόεδρος Δ.Σ. 6945-159679 email: thomaslouziotis@gmail.com

Γιώργος Γεωργόπουλος, Γεν. Γραμματέας 6936-773337 email: gagculture@gmail.com

Ειρήνη Πατσέα, Υπεύθυνη επιμόρφωσης 6979-816906 email: patsea.ei@gmail.com

Βάσω Καριώτη, Ταμίας 6983-026735 email: vasso.karioti@gmail.com

Σάντρα Αποστολοπούλου, Δημόσιες Σχέσεις και Κοινωνικά Δίκτυα 6977-516599 email: sanapos1974@yahoo.gr

About The Author

Related posts

Απάντηση