Τελευταία Νέα

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΝΔΑΙΣΙΑ ΣΤΗ ΛΑΜΠΡΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ «ΦΩΚΑΕΩΣ»

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η μουσική συναυλία «Η των Πατρέων σε πόλις Ποιμένα κέκτηται», στο πλαίσιο των «Πρωτοκλητείων 2019», αφιερωμένη στον Πολιούχο μας  Απόστολο Ανδρέα, που διοργάνωσε ο όμιλος «Θεόδωρος Φωκαεύς», σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Πατρών, υπό την αιγίδα της Στέγης Ελληνικών χορωδιών, την Κυριακή 24 Νοεμβρίου και ώρα 7.00 μ.μ., στον κατάμεστο, νέο Ι. Ν. Αγ. Ανδρέου Πατρών.  Η εκδήλωση, μια λαμπρή, μουσική συνάντηση τριών εξαίρετων χορωδιών,  έγινε παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου και ήταν θαυμάσια κατά τα πάντα.

Την συναυλία άνοιξε ο  Βυζαντινός Χορός «Άγιος Πέτρος Επίσκοπος Άργους», υπό την διεύθυνση του Λαμπαδάριου του Καθεδρικού Ναού Αγίου Πέτρου Άργους, κ. Ιωάννη Χαβιαρλή, ο οποίος παρουσίασε υπέροχα το μουσικό του πρόγραμμα. Ξεχώρισαν οι αποδόσεις του Δοξαστικού των Αίνων της εορτής του Αγ. Ανδρέα «Τον κήρυκα της πίστεως» και η Αργή Δοξολογία Γ. Βιολάκη, ενώ ιδιαίτερα ελπιδοφόρα εντύπωση άφησε το γεγονός της παρουσίας πολλών νεαρών παιδιών στον Βυζαντινό χορό. Την εκδήλωση συνέχισε η καταξιωμένη «Βυζαντινή χορωδία Αθηνών», υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτη του Καθεδρικού Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού κ. Γεωργίου Χατζηχρόνογλου, Άρχοντος  Υμνωδού της Αγίας  Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας. Η χορωδία, μουσικό σύνολο καλοδουλεμένο και δεμένο, έψαλλε μελωδικά και απέδωσε ιδιαίτερα όμορφα και δυναμικά τα Λειτουργικά και τον Χερουβικό ύμνο, στο πρόγραμμά της.  Η Βυζαντινή χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς» ολοκλήρωσε την μουσική συνάντηση, αποδίδοντας επίσης υπέροχα τα Βυζαντινά μέλη που επέλεξε ο χοράρχης της κ. Χαράλαμπος Θεοτοκάτος, με επικό τρόπο, άριστες τονικές εναλλαγές, αξιοζήλευτη αρμονία μέλους ισοκρατήματος, σύμφωνα με το Πατριαρχικό ύφος που την διακρίνει. Πανέμορφη και γλυκύτατη η εκτέλεση του γνωστού ύμνου «Κύριε εκέκραξα», επική η απόδοση της Δοξολογίας, ενώ ο 40μελής Βυζαντινός χορός ολοκλήρωσε το  πρόγραμμά του ψάλλοντας σε πρώτη παγκόσμια, συναυλιακή και χορωδιακή εκτέλεση(από πολυμελή χορό) το «Άξιον εστίν», μέλος Χαρ. Παπανικολάου, σε ήχο πλ. Δ΄. Την  αγγελική μουσική πανδαισία ολοκλήρωσε η παρουσία και των τριών χορωδιών(100 χορωδοί), οι οποίες απέδωσαν εξαιρετικά τα Ανοιξαντάρια – Επιλογή του Γ΄ ήχου, υπό την χοραρχία του Άρχοντος  Υμνωδού της Αγίας  Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, κ. Γεωργίου Χατζηχρόνογλου. Την παρουσίαση όλης της εκδήλωσης ανέλαβε ο πρόεδρος του Φωκαέως κ. Γεώργιος Βέργος.

Στο κλείσιμο της συναυλίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε όλες τις χορωδίες για την άρτια απόδοση των ύμνων και την άριστη συνεργασία, συγχαίροντας και τον όμιλο του Φωκαέως για την ανθρωπίνως τέλεια διοργάνωση και επέδωσε δώρα στα μέλη όλων των μουσικών συνόλων, ενώ απένειμε τιμητικές πλακέτες σε όλους τούς χοράρχες των συμμετεχόντων χορωδιών. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Σεβασμιώτατος στον κ. Γεώργιο Χατζηχρόνογλου, τόν οποίο τίμησε με ειδική πλακέτα υπογεγραμμένη οπό τόν ίδιο  και το Δ.Σ. και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της χορωδίας «Θεόδωρος Φωκαεύς», για τήν πολύτιμη προσφορά του στην πατρώα Βυζαντινή μουσική και εν γένει στον πολιτισμό. Επίσης, στον χοράρχη της  χορωδία «Άγιος Πέτρος, Επίσκοπος Άργους» δόθηκε τιμητική πλακέτα οπό τήν χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς», ενώ ο Σεβασμιώτατος τέλος απένειμε  τις τιμητικές διακρίσεις από την Ακαδημία των  Βρυξελλών και την Μουσική Ακαδημία της Νοτίου Μοραβίας, προς τήν χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς» για την έκδοση του λευκώματος 12ετίας της και την παραγωγή του πρώτου παγκοσμίως, αμφιωτικού, Βυζαντινού, ψηφιακού δίσκου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ.κ. Χρυσόστομος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, πολλοί κληρικοί και εκπρόσωποι των Αρχών της πόλης,  πολλοί ιεροψάλτες(οι Πρωτοψάλτες Σπύρος  Ψάχος, Αρ. Μπουχάχιερ, Ιωάννης  Κόττορος, Δ. Γαλάνης, Γεώργιος Μακρυγιάννης, Σωτ. Καρυτινός)   και πλήθος κόσμου.

Χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς»: π. Χαράλαμπος Σταματόπουλος, π. Βασίλειος Πατσός, Αγγελακόπουλος Κωνσταντίνος, Αθανασόπουλος Σωτήριος,
Ανδριανόπουλος Σπυρίδων, Βάσσης Κωνσταντίνος, Γαρδίκης Νεκτάριος, Γιαλελής Ανδρέας,  Γεωργόπουλος Γεώργιος, Γκουρβέλος Σπυρίδων, Θεοδωρόπουλος Γεώργιος,  Καραγκούνης Λουκάς, Κοζιώρης Ιωάννης,  Κοροντζής Κωνσταντίνος, Κυριακόπουλος Θεόδωρος, Κωνσταντακόπουλος Διονύσιος, Κωστακιώτης Βαγγέλης, Λάγιος Παναγιώτης,  Λαμπρόπουλος Αλέξανδρος, Λαμπρόπουλος Γεώργιος, Λαμπρόπουλος Παναγιώτης, Λέκκας Κωνσταντίνος, Λέντζιος Παναγιώτης, Μακρυπούλιας Ιωάννης, Μαντέλης Γεώργιος,  Μπιλιανός Θεόδωρος, Παναγιωτάκης Γεώργιος,  Παπαδημητρίου Παύλος, Παπαδόπουλος Γρηγόριος, Παπανικολάου Χρήστος, Παπαρρηγόπουλος Αλέξιος,  Πάτσης Θεόδωρος, Πολύδωρος Παναγιώτης,  Σταματόπουλος Δημήτριος, Σταυρόπουλος Γεώργιος, Στεφανόπουλος Κωνσταντίνος, Τριπολίδης Βασίλειος, Φράγκος Νικόλαος, Χαλκίδης Παναγιώτης.

Χοραρχία και Διδασκαλία: Χαράλαμπος Θεοτοκάτος  (Πρωτοψάλτης Ι. Ν. Αγ. Σοφίας Πατρών).

About The Author

Βυζαντινός χορός της πόλης των Πατρών που τον χαρακτηρίζει η ορθή γνώση της τέχνης της Βυζαντινής Μουσικής, το νεαρό της ηλικίας της πλειοψηφίας των Ιεροψαλτών της, καθώς και ο ενθουσιασμός και ο ζήλος τους

Related posts

Απάντηση