Τελευταία Νέα

Δέκατη Έβδομη Ενότητα Έργων Αρχείου Αντώνη Κοντογεωργίου

Σας ενημερώνουμε ότι στο Χορωδιακό Αρχείο του Αντώνη Κοντογεωργίου στη Μουσική Βιβλιοθήκη αναρτήθηκε η δέκατη έβδομη ενότητα έργων.

Δέκα έργα αποτελούν την 17η ενότητα. Τέσσερα του ξένου ρεπερτορίου και έξη Ελλήνων συνθετών. Δύο απ’ αυτά ανήκουν στο κίνημα του ανθρωπισμού, τότε που ιδρύθηκαν πολλές αντρικές χορωδίες στην Ευρώπη, με το σύνθημα «Η τέχνη για όλον τον κόσμο». Είναι του Schubert (Δες νυχτώνει) και του Silcher (Στην ξενητιά). Φυσικά μπορούν να αποδοθούν και από τετράφωνη γυναικεία ή παιδική χορωδία. Για χορωδία όμοιων φωνών είναι και τα επόμενα τρία έργα. Η σύνθεση του Beethoven, Έχασα ευτυχία κι αγάπη, με τη σύμπραξη τρίο (βιολί, τσέλο πιάνο), ανήκει στον Κύκλο Σκωτσέζικα τραγούδια. Το τέταρτο ξένο έργο είναι το χαριτωμένο, Με μάγεψε ένα όμορφο κορίτσι, του Αναγεννησιακού Othmayr. Tο φρέσκο Χελιδόνισμα ανήκει στον Μανώλη Καλομοίρη και το εύθυμο Πνεύματα θεϊκά στον Στέφανο Γαζουλέα, από την κωμωδία του Αριστοφάνη, Οι Βάτραχοι.  Για τετράφωνη μεικτή χορωδία είναι και το επόμενο υποβλητικό έργο του Γαζουλέα, Το κοιμητήριο, σε ποίηση Δ. Σολωμού. Το πανέμορφο, Ανάγκη να σε πάρω εγώ, των Χατζιδάκι/Κουρουπού, σε ποίηση Brecht, μεταφρασμένο από τον Ελύτη, ανήκει στον Κύκλο με την κιμωλία. Το εμβληματικό, Ένα το χελιδόνι, από το Άξιον εστί του Ελύτη, είναι βέβαια του Μίκη Θεοδωράκη, εδώ σε ευφυή επεξεργασία του Θόδωρου Αντωνίου. Η ενότητα κλείνει με το περίτεχνα σοφά επεξεργασμένο, Μια κόρη τό ειδε τ’ όνειρο, μοιρολόι της Πελοποννήσου, του Άλκη Μπαλτά.

Όλα τα έργα όλων των αναρτήσεων είναι διαθέσιμα στη Μουσική Βιβλιοθήκη της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών.

Απευθείας πρόσβαση στις παρτιτούρες:

Beethoven Έχασα ευτυχία

Othmayr Με μάγεψε

Schubert Δες νυχτώνει

Silcher Στην ξενητιά

Γαζουλέας Πνεύματα θεϊκά

Γαζουλέας Το κοιμητήριο

Θεοδωράκης-Αντωνίου Ένα το χελιδόνι

Καλομοίρης Χελιδόνισμα

Μπαλτάς Μια κόρη

Χατζιδάκις-Κουρουπός Ανάγκη να σε πάρω (μεικτή)

 

Βάση Δεδομένων Χορωδιακού Αρχείου του Αντώνη Κοντογεωργίου

Για να προσπελάσετε τη βάση δεδομένων του Χορωδιακού Αρχείου του Αντώνη Κοντογεωργίου πατήστε εδώ. Πατώντας πάνω στο βελάκι δεξιά στην κάθε στήλη της επικεφαλίδας, διαλέγετε τα κριτήρια αναζήτησης που επιθυμείτε έτσι ώστε εύκολα να φτάσετε στο ζητούμενο αποτέλεσμα. Ευχαριστούμε από καρδιάς τον Αντώνη Κοντογεωργίου για την ευγενική παραχώρηση του πολύτιμου χορωδιακού του αρχείου.

About The Author

Related posts

Απάντηση