Τελευταία Νέα

Μεγαλειώδης Εμφάνιση της Χορωδίας «Θεοδωρος Φωκαευς» στα «Ευαγγελίστρια 2016»

Για άλλη μια φορά ξεχώρισε με την υπέροχη εμφάνισή της η Βυζαντινή – Παραδοσιακή χορωδία των Πατρών «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ», η οποία συμμετείχε σε συναυλία Εκκλησιαστικής μουσικής που έγινε στον Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, με τίτλο «Υπεραγία Θεοτόκος – Η Υπέρμαχος Στρατηγός», στα πλαίσια των ετησίων εκδηλώσεων των «Ευαγγελιστρίων 2016», το περασμένο Σάββατο 9 Απριλίου 2016 και ώρα 7.00μ.μ. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ι. Μ. Πειραιώς και της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών, αποτελώντας μέρος των πολλών ενδιαφερόντων εκδηλώσεων που γίνονται και φέτος στα πλαίσια των «Ευαγγελιστρίων 2016», θεσμού που έχει κλείσει αισίως τα 18 χρόνια, χάρις στον ακούραστο και συνεχή αγώνα του προϊσταμένου του Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Πειραιώς και άξιου πρωτοπρεσβύτερου, π. Γεωργίου Γεωργακόπουλου.

fokaeus032.

Την συναυλία άνοιξε ο παιδικός χορός του Σχολείου Ψαλτικής υπό την διεύθυνση του κ. Κωνσταντίνου Μπουσδέκη και ακολούθησε το πρόγραμμα της πρώτης Βυζαντινής χορωδίας, του Βυζαντινού χορού «Εν Ψαλτηρίω», με κανονάρχη τον κ. Κωνσταντίνο Φωτόπουλο, που απέδωσε του ύμνους της εξαίσια με Αγιορείτικο ιεροψαλτικό ύφος. Ιδιαίτερα όμορφη ήταν η συμμετοχή της παιδικής χορωδίας, που με τις γλυκές μελωδίες της γέμισε με αρμονία και ελπίδα τον κατάμεστο ναό. Στο δεύτερο μέρος της Εκκλησιαστική μουσικής εκδήλωσης έψαλλε η Βυζαντινή – Παραδοσιακή χορωδία των Πατρών «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ», υπό την διεύθυνση του χοράρχη της Πρωτοψάλτη κ. Χαραλάμπους Θεοτοκάτου, συμμετέχοντας αποδεχόμενη την τιμητική πρόσκληση της Ι. Μ. Πειραιώς και των υπευθύνων της διοργάνωσης των «Ευαγγελιστρίων 2016». Ο 40μελής Βυζαντινός χορός παρουσίασε στο πρόγραμμά του επιλεγμένα Θεομητορικά μέλη και γνωστούς διαχρονικούς Βυζαντινούς ύμνους, με εναλλαγή κατανυκτικών μελωδημάτων και επίκαιρων, πανηγυρικών χορωδιακών, Εκκλησιαστικών ασμάτων. Η αρίστη απόδοση των ύμνων, με αξιοζήλευτη αρμονία μέλους – ισοκρατήματος, τέλειες τονικές εναλλαγές και αμιγώς επικό και Πατριαρχικό ύφος, ενθουσίασε τους παρευρισκομένους και προκάλεσε το θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημά τους. Στο γνωστό κοντάκιο «Τη Υπερμάχω» το κοινό σηκώθηκε όρθιο ψάλλοντας μαζί με τον χορό, ενώ η ονειρική απόδοση των ύμνων της Αγίας Αναφοράς «Σε υμνούμεν – Άξιον εστίν» οδήγησε το φιλόμουσο ακροατήριο σε ψυχική ανάταση, στις λεωφόρους της Θείας αγαλλιάσεως. Στο ισοκράτημα του χορού συμμετείχε και ο πρόεδρος της χορωδίας κ. Γεώργιος Βέργος. Τους ύμνους των χορών παρουσίασε και ανέλυσε θεολογικά, με απόλυτη επιτυχία, ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Σπυρίδων Πέτρου. Την εκδήλωση έκλεισε με μικρή ομιλία του ο πανοσιολογιώτατος εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ, Αρχιμανδρίτης π. Τύχων Κουτσοφιός, ενώ ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων. Ο προϊστάμενος του Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Πειραιώς π. Γεώργιος Γεωργακόπουλος πρόσφερε μια εικόνα της Ευαγγελίστριας στους χοράρχες των χορωδιών, ενώ ο πρόεδρος του Φωκαέα κ. Γεώργιος Βέργος του έδωσε μια εικόνα του Πρωτοκλήτου Αποστόλου Ανδρέα και ο κ. Θεοτοκάτος μια συλλογή από τις δισκογραφικές παραγωγές του χορού.

fokaeus114.

Στην Εκκλησιαστική αυτή μουσική πανδαισία παρευρέθηκαν πολλοί ιερείς, εκπρόσωποι των Αρχών της πόλης, μουσικολογιώτατοι ιεροψάλτες του Πειραιά, ο Άρχων Μουσικοδιδάσκαλος της Μ.τ.Χ.Ε. κ. Δημοσθένης Παϊκόπουλος και τα μέλη του Συλλόγου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως, κ. Καλλίστρατος Κοφόπουλος και κ. Νικόλαος Τυροβόλης και πλήθος κόσμου.

ΜΕΛΗ ΧΟΡΩΔΙΑΣ «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ»

π. Χαράλαμπος Σταματόπουλος
π. Βασίλειος Πατσός
Αγγελακόπουλος Κωνσταντίνος
Αθανασόπουλος Σωτήριος
Ανδριανόπουλος Σπυρίδων
Γιαλελής Ανδρέας
Γεωργόπουλος Γεώργιος
Γκουρβέλος Σπυρίδων
Διαμαντόπουλος Νικόλαος
Δροσόπουλος Δημήτριος
Θεοδωρόπουλος Γεώργιος
Καραβιώτης Νικόλαος
Καρανικολός Στέφανος
Κατσαρέλης Νικόλαος
Κοζιώρης Ιωάννης
Κοροντζής Κωνσταντίνος
Κυριακόπουλος Θεόδωρος
Κωστακιώτης Ευάγγελος
Κωστόπουλος Γερ. Ιωάννης
Κωνσταντακόπουλος Διονύσιος
Λαμπρόπουλος Αλέξανδρος
Λαμπρόπουλος Γεώργιος
Λαμπρόπουλος Παναγιώτης
Λέντζιος Παναγιώτης
Μακρυπούλιας Ιωάννης
Μαντέλης Γεώργιος
Μπιλιανός Θεόδωρος
Ντεμίρης Γεώργιος
Παναγιωτάκης Γεώργιος
Παπαδόπουλος Γρηγόριος
Παπανικολάου Χρήστος
Παπαρρηγόπουλος Αλέξιος
Πάτσης Θεόδωρος
Πολύδωρος Παναγιώτης
Σαγιάς Πελοπίδας
Σταθόπουλος Γεράσιμος
Σταματόπουλος Δημήτριος
Σταυρόπουλος Γεώργιος
Στεφανόπουλος Κωνσταντίνος
Φουντάς Δημήτριος
Φράγκος Νικόλαος
Χαλκίδης Παναγιώτης

About The Author

Βυζαντινός χορός της πόλης των Πατρών που τον χαρακτηρίζει η ορθή γνώση της τέχνης της Βυζαντινής Μουσικής, το νεαρό της ηλικίας της πλειοψηφίας των Ιεροψαλτών της, καθώς και ο ενθουσιασμός και ο ζήλος τους

Related posts

Απάντηση