Τελευταία Νέα

Νέα μουσική παραγωγή: Βυζαντινή Ανθολογία Θεοδώρου Φωκαέως

cd-2013

Κυκλοφόρησε την Παρασκευή 22-11-2013 ο νέος ψηφιακός δίσκος της Βυζαντινής – Παραδοσιακής χορωδίας «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ», με τίτλο «Βυζαντινή Ανθολογία Θεοδώρου Φωκαέως». Το νέο CD, που είναιη έβδομη δισκογραφική παραγωγή του χορού, περιλαμβάνει επιλεγμένους ύμνους του μεγάλου Βυζαντινού Υμνογράφου ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΦΩΚΑΕΩΣ, του οποίου έχει την τιμή να φέρει το όνομά του. Πρόκειται για μουσικά μέλη, πραγματικά «διαμάντια της κλασσικής Βυζαντινής υμνολογίας», που έχουν αποδοθεί πιστά, σύμφωνα με το Πατριαρχικό ύφος. Η μουσική έκδοση αυτή, αποτελεί ζωντανή ηχογράφηση της χορωδίας, από την συναυλία της στον Μητροπολιτικό Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Πατρών, στα πλαίσια των «Πρωτοκλητείων 2012». Στα μουσικά μέλη του νέου δίσκου συμμετέχουν 45 χορωδοί, ενώ μονωδίες αποδίδουν εξαιρετικά ο χοράρχης κ. Χαράλαμπος Θεοτοκάτος και οι μελωδοί Αγγελακόπουλος Κων/νος και Καρυτινός Σωτήριος.

Η ηχοληψία της συναυλίας έγινε από τον κ. Άρη Τίγκα (ART STUDIO, VISION, LIGHT) και η μουσική επεξεργασία της στο STUDIO «SAMMI» στην Πάτρα. Παραγωγός ήχου ήταν ο Κώστας Αλμπάνης, ενώ τον σχεδιασμό του εντύπου και την επιμέλεια έκδοσης έκανε ο Γιώργος Γεωργόπουλος (THREE G ADV.). Η μουσική αναπαραγωγή του cd έγινε στη δισκογραφική εταιρεία «EURODISC». Η χορωδία «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ» θέλει να ευχαριστήσει ιδιαίτερα τους ευγενικούς χορηγούς της και όλους όσους στήριξαν το νέο της μουσικό έργο. Το cd θα κυκλοφορήσει σε περισσότερα από 4000 αντίτυπα και θα αποσταλεί, όπως πάντα, σε πολλά μουσικά δισκοπωλεία και χριστιανικά βιβλιοπωλεία, στους εκπροσώπους των Εκκλησιαστικών και πολιτικών αρχών της πόλης και της χώρας μας , καθώς και σε αρκετές Αρχιεπισκοπές και Επισκοπές του εξωτερικού.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της χορωδίας κ. Γεώργιος Βέργος στο έντυπο του cd, ο νέος της δίσκος είναι μια πραγματική «κατάθεση ψυχής» του χοράρχη και των μελωδών, που με σεμνότητα και σοβαρότητα παραδίδουν ένα αξιόλογο μουσικό πόνημα στις επόμενες γενιές, έχοντας πλήρη επίγνωση της αξίας της μουσικής μας Παράδοσης, αποδεικνύοντας με το έργο τους, πόσο επιτακτικός γίνεται σήμερα ο αγώνας για τη διαφύλαξη της Ελληνοχριστιανικής πολιτιστικής ταυτότητας, ενάντια στα αλλότρια, παγκοσμιοποιημένα, καλλιτεχνικά ρεύματα, που πλημμυρίζουν την χώρα μας. Και καταλήγει σημειώνοντας πως η χορωδία «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ», σε 8 έτη έχει εκδόσει περίπου 40000 cd Βυζαντινής κυρίως και Παραδοσιακής μουσικής τα οποία έχει διανείμει δωρεάν, με σκοπό την διατήρηση και διάδοση της Εθνικής μουσικής μας κληρονομιάς, γεγονός που αν δεν θεωρηθεί στον Ελλαδικό χώρο μοναδικό και πρωτοποριακό, είναι τουλάχιστον αξιοπρόσεκτο και αξιέπαινο.

Στο νέο cd περιλαμβάνονται οι ύμνοι:

1. ΑΝΟΙΞΑΝΤΑΡΙΑ – ΨΑΛΜΟΣ ΡΓ΄- ΗΧΟΣ ΠΛ. Δ΄

2. ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΑΝΗΡ – ΨΑΛΜΟΣ Α΄- ΗΧΟΣ ΒΑΡΥΣ

3. ΛΟΓΟΝ ΑΓΑΘΟΝ – ΨΑΛΜΟΣ – ΗΧΟΣ ΠΛ. Δ΄

4. 50ος ΨΑΛΜΟΣ – ΗΧΟΣ ΒΑΡΥΣ

5. ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ – ΜΕΛΟΣ ΑΡΓΟΝ – ΗΧΟΣ Γ΄

6. ΧΕΡΟΥΒΙΚΟΝ – ΗΧΟΣ Δ΄ – «ΑΓΙΑ»

7. ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙΝ – ΘΕΟΜΗΤΟΡΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ – ΗΧΟΣ

8. ΚΥΡΙΕ ΕΛΕΗΣΟΝ – ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ – ΗΧΟΣ Α΄, Β΄, Γ΄ και ΠΛ. Δ΄

9. ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΡΟΣΔΕΞΑΙ ΜΕΤΑ ΚΡΑΤΗΜΑΤΟΣ – Δ΄ – ΛΕΓΕΤΟΣ ΘΕΟΜΗΤΟΡΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ – ΗΧΟΣ ΠΛ. Δ΄

About The Author

Βυζαντινός χορός της πόλης των Πατρών που τον χαρακτηρίζει η ορθή γνώση της τέχνης της Βυζαντινής Μουσικής, το νεαρό της ηλικίας της πλειοψηφίας των Ιεροψαλτών της, καθώς και ο ενθουσιασμός και ο ζήλος τους

Related posts

Απάντηση