Τελευταία Νέα

Ξεχωριστό και Συγκινησιακά Φορτισμένο Χορωδιακό Αφιέρωμα για τα 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και προς τιμήν του αείμνηστου Μουσικού & Μαέστρου Κώστα Ευαγγελάτου

Η Στέγη Ελληνικών Χορωδιών, συμβάλλοντας και αυτή στον εορτασμό για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση (1821-2021), πραγματοποίησε μεγάλο χορωδιακό αφιέρωμα την Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2021, στις 19:30 στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, τηρώντας αυστηρά τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας από τον ιό covid 19. Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος οι παρακάτω επτά χορωδίες, μέλη της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών, οι οποίες ερμήνευσαν η κάθε μία με το δικό της ξεχωριστό τρόπο, συνθέσεις σχετικές με την Εθνική Παλιγγενεσία:

Χορωδία ΣΎΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ (Δ/νση Θωμάς Λουζιώτης), Χορωδία Παλαιού Φαλήρου – «Ανδρέας Λαζάρου» (Δ/νση Λώρα Πετροπούλου), Χορωδία Επιστημόνων Φιλοθέης (Δ/νση Θωμάς Λουζιώτης), Γυναικεία Χορωδία Καλλιτεχνήματα (Δ/νση Μαρία Μιχαλοπούλου), Χορωδία Συλλόγου Υπαλλήλων Τραπέζης Ελλάδος (Δ/νση Λώρα Πετροπούλου), Μικτή Χορωδία ΟΤΕ Αθηνών (Δ/νση Δημήτρης Μπουζάνης), Χορωδία Ambitus Λεοντείου Σχολής Νέας Σμύρνης (Δ/νση Κατερίνα Βασιλικού).

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Πρόεδρο της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών, Μαέστρο Θωμά Λουζιώτη, για την πρωτοβουλία της Στέγης, αναφέροντας την αφορμή για το θέμα του Αφιερώματος.

Ακούστηκαν αποσπάσματα από τον Θούριο του Ρήγα, έργα σε ποίηση των μεγάλων Ελλήνων Ποιητών όπως Διονυσίου Σολωμού, Ανδρέα Κάλβου, Κωστή Παλαμά, από τα απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη, Παραδοσιακά αλλά και σύγχρονων όπως Νίκου Γκάτσου, Διονύση Σαββόπουλου, Πασχάλη Αρβανιτίδη κ.α και σε μουσική ή επεξεργασία όπως του Χρήστου Λεοντή, Αλέκου Ξένου, Θεόφραστου Σακελλαρίδη, Γιώργου Παπαδόπουλου αλλά και του Κώστα Ευαγγελάτου, που προς τιμήν του πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, αφού αυτός είχε οραματιστεί  την εκδήλωση αυτή και είχε ετοιμάσει πλούσιο υλικό με δικές του συνθέσεις και χορωδιακές επεξεργασίες τραγουδιών.

Την παρουσίαση του προγράμματος έκανε με μεστό και ουσιαστικό τρόπο η Φλαουτίστα και μέλος του Δ.Σ της Στέγης Σάντρα Αποστολοπούλου.

Στο τέλος του Χορωδιακού μέρους έγινε μια σύντομη αναφορά από τον Γιώργο Γεωργόπουλο, Μουσικό, Γενικό Γραμματέα της Στέγης, ο οποίος με γλαφυρότητα σκιαγράφησε την προσωπικότητα, την ζωή και το έργο που άφησε ο προσφιλής δάσκαλος, συνθέτης και μαέστρος Κώστας Ευαγγελάτος, που τόσο γρήγορα έφυγε από κοντά μας. Περιέγραψε την αγάπη του για την μουσική και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του με ταυτόχρονη προβολή φωτογραφικού υλικού και αποσπάσματα από συναυλίες του εκλιπόντος, καθώς ακούστηκε να απαγγέλλει ο ίδιος κάποιους στίχους από το παραδοσιακό τραγούδι «Λαλούδι της Μονεμβασιάς».

Στο τέλος της εκδήλωσης παραδόθηκε στον κ. Δημήτρη Χρονόπουλο, έφορο του Συλλόγου Υπαλλήλων Τραπέζης της Ελλάδος, όπου υπηρέτησε ο Κώστας Ευαγγελάτος και είχε την Διεύθυνση της Χορωδίας, τιμητική πλακέτα που είχε ετοιμάσει η Στέγη για την Σύζυγο και την οικογένειά του, ως ελάχιστο φόρο τιμής και αναγνώρισης του έργου και της προσφοράς του στην μουσική και τις Ελληνικές Χορωδίες. Ήταν μια συγκινητική στιγμή.

Την εξαιρετική ηλεκτρονική παρουσίαση της εκδήλωσης είχε ετοιμάσει η Μουσικός και Μαέστρος Λώρα Πετροπούλου, όπως και του αφιερώματος, που επιμελήθηκε μαζί με τη Σολίστα Χρυσάνθη Δενδρή, μαθήτριες και συνεργάτες του Κώστα Ευαγγελάτου.

Τα χειροκροτήματα αξίζουν σε όλες τις χορωδίες που έλαβαν μέρος στην εκδήλωση και κυρίως στους φίλους της Χορωδιακής Μουσικής, που τίμησαν την Εκδήλωση με την παρουσία τους.

Ήταν ομολογουμένως μια ποιοτικά επιτυχημένη Χορωδιακή Βραδιά της Στέγης, που έχει ανάγκη η Ελληνική Χορωδία.

About The Author

Related posts

Απάντηση