Τελευταία Νέα

Τέταρτη Ενότητα Έργων Αρχείου Αντώνη Κοντογεωργίου – Οι κανόνες στη χορωδιακή ζωή

Σας ενημερώνουμε ότι στο Χορωδιακό Αρχείο του Αντώνη Κοντογεωργίου στη Μουσική Βιβλιοθήκη αναρτήθηκε η  τέταρτη ενότητα έργων.

Εννέα κανόνες παρουσιάζουμε σ’ αυτή την τέταρτη ανάρτηση, από δίφωνους έως για τρεις τετράφωνες χορωδίες. Κοσμικούς, θρησκευτικούς, εύκολους, μέτριας δυσκολίας, δύσκολους.

Ο απλούστερος αλλά όμορφος, για δυο φωνές, είναι του Gumpelzheimer «Πατέρα μας στον ουρανό». Εύκολος είναι και ο γαλήνιας αισθαντικότητας κανόνας «Καταχνιά» του Purcell για τρεις φωνές. Με τον τρίφωνο κανόνα του Byrd «Καρδιά μου ζήτα τη χαρά», αρχίζουν κάποιες μικρές δυσκολίες. Κεφάτος είναι ο κανόνας του Caldara «Βίβα φίλοι κι άσπρο πάτο», χαρούμενος ο τρίφωνος κανόνας του Telemann «Καρδιά μου ψάλλε τη χαρά» που θέλει καθαρότητα στις κολορατούρες. Ο κανόνας του Haydn, «Όταν άνοιξη φουντώνει», είναι ο εκτενέστερος και θέλει καλό μέτρημα. Ο χριστουγεννιάτικος του Wolters έχει την ιδιοτυπία πως είναι γραμμένος για δυο δίφωνες χορωδίες. Δυσκολότερος αλλά πανέμορφος είναι ο κανόνας του Mozart «Αγάπης ήλιο δε θα δω». Θέλει μεγάλη ακρίβεια στις χρωματικές μετακινήσεις, αλλά μουσικά είναι ο πιο ενδιαφέρων. Τέλος, πανηγυρικός είναι ο κανόνας του Mozart «Μια χορωδία είν’ η ζωή μας», για τρεις τετράφωνες χορωδίες, κατάλληλος και για Χορωδιακές Συναντήσεις.

Οι τονικότητες στις οποίες είναι γραμμένοι οι κανόνες, μπορούν να αλλάζουν, στα φωνητικά όρια κάθε χορωδίας. Ο αριθμός επαναλήψεών τους εναπόκειται στην κρίση του κάθε μαέστρου, άρα δεν είναι υποχρεωτική η πρότασή μας που παρουσιάζουμε στην κάθε παρτιτούρα αυτής της ανάρτησης.

Όλα τα έργα είναι διαθέσιμα στη Μουσική Βιβλιοθήκη της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών.

Απευθείας πρόσβαση στις παρτιτούρες:

Mozart – Αγάπης ήλιο δε θα δω

Byrd – Καρδιά μου ζήτα τη χαρά

Caldara – Βίβα φίλοι κι’ άσπρο πάτο

Gumpelzheimer – Πατέρα μας στον ουρανό

Haydn – Άνοιξη

Mozart – Μια χορωδία είν’ η ζωή μας

Purcell – Καταχνιά

Telemann – Καρδιά μου ψάλλε τον Θεό

Wolters – Χριστουγεννιάτικο

 

 

Βάση Δεδομένων Χορωδιακού Αρχείου του Αντώνη Κοντογεωργίου

Για να προσπελάσετε τη βάση δεδομένων του Χορωδιακού Αρχείου του Αντώνη Κοντογεωργίου πατήστε εδώ. Πατώντας πάνω στο βελάκι δεξιά στην κάθε στήλη της επικεφαλίδας, διαλέγετε τα κριτήρια αναζήτησης που επιθυμείτε έτσι ώστε εύκολα να φτάσετε στο ζητούμενο αποτέλεσμα. Ευχαριστούμε από καρδιάς τον Αντώνη Κοντογεωργίου για την ευγενική παραχώρηση του πολύτιμου χορωδιακού του αρχείου.

About The Author

Related posts

Απάντηση