Τελευταία Νέα

1980-2016: Για 36 χρόνια ο “ΟΡΦΕΑΣ” Τρίπολης αποδίδει το “Τροπάριο της Κασσιανής” στους ιερούς ναούς της Τρίπολης

pjimage

1980 – 2015

Το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης, στην ακολουθία του Όρθρου της Μεγάλης Τετάρτης, ψάλλεται στους ορθόδοξους ναούς το Δοξαστικό των Αποστίχων του Όρθρου της Μεγάλης Τετάρτης, γνωστό και ως Τροπάριο της Κασσιανής. Πρόκειται για μία ποιητική απόδοση, από την λόγια ποιήτρια του Βυζαντίου Κασσιανή, του περιστατικού που περιγράφεται στα ευαγγέλια και έχει να κάνει με την αμαρτωλή γυναίκα, η οποία έδειξε τη μετάνοιά της πλένοντας τα πόδια του Χριστού με πολύτιμο μύρο και σκουπίζοντάς τα με τα μαλλιά της. Η πράξη της γυναίκας αυτής έχει ιδιαίτερη σημασία για δύο κυρίως λόγους, α) προετοίμασε το Χριστό για την ταφή, καθώς οι Ιουδαίοι συνήθιζαν να αλείφουν τα σώματα των νεκρών τους με ένα μείγμα ρυτίνης και αρωμάτων, και ότι β) η ένταση της σκηνής δείχνει πόσο μεγάλη ήταν η μετάνοιά της. Το όνομα αυτής της γυναίκας είναι άγνωστο σε εμάς, καθώς τα ευαγγέλια διαιωνίζουν και τιμούν την πράξη και τη μετάνοιά της, αλλά δεν διασώζουν το όνομά της. Όμως, η ανώνυμη αυτή γυναίκα αποτελεί για όλους μας ένα ισχυρότατο παράδειγμα αλλαγής τρόπου σκέψεως και ζωής για όλους μας.

Στις κατανυκτικές άγιες ημέρες την Μεγάλης Εβδομάδας, για τη χορωδία “ΟΡΦΕΑΣ” Τρίπολης, η απόδοση του “Τροπαριού της Κασσιανής” αποτελεί σταθμό συνάντησης των χορωδών μας, όπου διαχρονικά, ξεκινώντας από το έτος 1980 αποδίδουν αδιαλείπτως αυτό το τροπάριο στους ιερούς ναούς της πόλης μας. Ιστορικά μιλώντας, η απόδοση του τροπαρίου της Κασσιανής, τον Απρίλιο του 1980 στον Ι.Ν Αγίου Δημητρίου Τρίπολης, αποτελεί την πρώτη εμφάνιση, υπό την διεύθυνση του μαέστρου κ. Βασίλη Τζαβάρα, της τότε νεοιδρυθείσας χορωδίας του “ΟΡΦΕΑ”. Στα χρόνια που μεσολάβησαν, η ομάδα του “ΟΡΦΕΑ” παρότι ανανεωνόταν σε πρόσωπα και φωνές, τις πασχαλινές ημέρες ήταν όλοι μαζί συνεπείς στο ραντεβού τους σε αυτή την ετήσια κατανυκτική συνάντηση της Μ. Τρίτης.

Σημαντικός σταθμός για το σωματείο είναι η χρονιά του 1990, κατά την οποία η χορωδία, 10 χρόνια μετά την πρώτη εκτέλεση του Τροπαρίου, το  ηχογραφεί και μαγνητοσκοπεί, σε συνεργασία με την ΕΡΤ. Αυτό μουσικό και θρησκευτικό υλικό παρουσιάζετε, σχεδόν κάθε χρόνο από την δημόσια τηλεόραση.

Φέτος, 36 χρόνια μετά από την πρώτη εκτέλεση, στην διαχρονική χορωδία του “ΟΡΦΕΑ” σμίγουν πρόσωπα και χορωδιακές εμπειρίες όλης της χορωδιακής ζωής του σωματείου για να αποδώσουν στο Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Τριπόλεως, το “Τροπάριο της Κασσιανής”, υπό την διεύθυνση της μαέστρου του μικτού τμήματος κας Χριστίνας Αθανασοπούλου. Το μέλος του τροπαρίου είναι σε σύνθεση Θεμιστοκλή Πολυκράτη, και την μεταγραφή για μικτή χορωδία έχει κάνει ο αείμνηστος μαέστρος Διονύσιος Θεοδωράτος – Μαργέτης.

Καλούμε τους συμπολίτες μας να παρευρεθούν στον ιερό ναό και να συμμετάσχουμε όλοι μαζί στην μετάνοια που εκφράζει το εν λόγω τροπάριο.

Μεγάλη Τρίτη, 26 Απριλίου 2016 | Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Τριπόλεως

Χορωδία “ΟΡΦΕΑΣ” Τρίπολης  | Δ/νση Χριστίνα Αθανασοπούλου

To φωτογραφικό αρχείο έχει επιμεληθεί ο κ. Ζαχαρίας Ζαχαρόπουλος.

About The Author

Μικτή, Εκκλησιαστική, Νεανική, Παιδική Χορωδία

Related posts

Απάντηση