Τελευταία Νέα

27η Ενότητα Έργων Αρχείου Αντώνη Κοντογεωργίου

Σας ενημερώνουμε ότι στο Χορωδιακό Αρχείο Αντώνη Κοντογεωργίου στη Μουσική Βιβλιοθήκη αναρτήθηκε η 27η ενότητα έργων.

H 27η ενότητα περιλαμβάνει 10 χορωδιακά της Αναγέννησης, που είχαμε παρουσιάσει με την παιδική χορωδία των ΧΜΟ (Χριστιανικών Μαθητικών Ομάδων) Θεσσαλονίκης, μια αμιγώς χορωδία αγοριών με 50-70 μέλη, την διεύθυνση της οποίας ανέλαβα το 1961. Για δυο χρόνια ήταν τρίφωνη, με περιορισμένο ρεπερτόριο, αφού δεν ξέραμε πώς να ξεπεράσουμε το φράγμα της στηθικής φωνής. Όταν επιτέλους το καταφέραμε το 1963 μετά πολλών κόπων και βασάνων, δεδομένου ότι εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν ούτε γνώσεις, αλλά ούτε και σχετικά σημεία αναφοράς στην Ελλάδα, επεκταθήκαμε πια στο διεθνές ρεπερτόριο. Έτσι η παιδική χορωδία των ΧΜΟ απετέλεσε χρονικά την πρώτη ελληνική παιδική χορωδία που παρουσίαζε διεθνές ρεπερτόριο.

Η μουσική της Αναγέννησης, άγνωστη τότε στη χώρα μας, με εξαίρεση τον Γιάννη Μάντακα, αποτελούσε τη μεγάλη αγάπη όλης της επιτελικής μας ομάδας, αλλά είχε ένα μεγάλο πρόβλημα: Τα περισσότερα από αυτά τα έργα είναι ερωτικού περιεχομένου, κι εμείς ήμασταν χορωδία μιας θρησκευτικής οργάνωσης, της ΖΩΗΣ. Πώς θα τα συμπεριλαμβάναμε στο ρεπερτόριό μας; Σκεφτήκαμε λοιπόν να τους αλλάζουν τα λόγια και να προσαρμόζουν νέους στίχους στο μουσικό κλίμα κάθε κομματιού οι στενοί συνεργάτες μας, Στάθης Χατζηιωαννίδης και Δημήτρης Γκότσης, συμφοιτητές μου στην Ιατρική. Εκείνη την εποχή δεν ξέραμε πως αυτό ήταν νόμιμο και το εφήρμοζαν όλοι οι σπουδαίοι συνθέτες ήδη από την εποχή του Μεσαίωνα. Είναι γνωστό πως και ο Μπαχ έπαιρνε δημοφιλή κοσμικά τραγούδια και τα μετέτρεπε, (όπως πολύ νωρίτερα και ο Λούθηρος),  σε εκκλησιαστικά Choral, με άλλα λόγια, θρησκευτικά. Τέλος πάντων, εκ των υστέρων πήραμε την ευχαρίστηση ότι δεν διαπράξαμε τότε ανεπίτρεπτη μουσική «πατάτα», αφού αυτό γινόταν μονίμως και νομίμως στο παρελθόν από πολύ σπουδαίους μουσικούς.

Το χορωδιακό του Hassler, Φωτεινή γιορτή, που ανήκει στην 5η ενότητα, το δημοσιεύουμε πάλι, αυτή τη φορά με μικρό σχολιασμό στο τέλος του έργου.

Σημ.: Μου μένουν κάποιες αμφιβολίες για το χορωδιακό του Costeley, » Μικρή μου, δες κείνο το ρόδο», που σίγουρα το έχω διευθύνει και στα ελληνικά, αλλά δεν είμαι βέβαιος αν ήταν στο ρεπερτόριο των ΧΜΟ. Αυτό είναι το ενδέκατο χορωδιακό της Αναγέννησης αυτής της ενότητας.

Α.Κ.

Όλα τα έργα όλων των αναρτήσεων είναι διαθέσιμα στη Μουσική Βιβλιοθήκη της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών.

Απευθείας πρόσβαση στις παρτιτούρες:

Gastoldi – Το κυνήγι του Έρωτα (Caccia d’Amore)

Hassler – Με το τραγούδι στην ψυχή (Jungfrau, dein schön’ Gestalt)

Hassler – Ο Μάης (Im kühlen Maien)

Hassler – Φωτεινή γιορτή (Nun fanget an)

Cara – Τώρα π’ ανάψανε τ’ αστέρια (Oime el cuor)

Costeley – Μικρή μου, δες ‘κείνο το ρόδο

Crueger – Αστροφεγγιά

Di Lasso – Πρωινό (Quand mon marie)

Di Lasso – Το κύμα

Gastoldi – Άνοιξη (A lieta vita – Balletto)

Gastoldi – Ονειροφαντασία (Caccia d’Amore)

Βάση Δεδομένων Χορωδιακού Αρχείου Αντώνη Κοντογεωργίου

Για να προσπελάσετε τη βάση δεδομένων του Χορωδιακού Αρχείου του αείμνηστου Αντώνη Κοντογεωργίου πατήστε εδώ. Πατώντας πάνω στο βελάκι δεξιά στην κάθε στήλη της επικεφαλίδας, διαλέγετε τα κριτήρια αναζήτησης που επιθυμείτε έτσι ώστε εύκολα να φτάσετε στο ζητούμενο αποτέλεσμα. Ευχαριστούμε από καρδιάς τον Αντώνη Κοντογεωργίου για την ευγενική παραχώρηση του πολύτιμου χορωδιακού του αρχείου.

About The Author

Related posts

Απάντηση