Τελευταία Νέα
Αριθμός Μητρώου
97
Name
Εργαστήρι Ψαλτικής
Λογότυπο
Σύνοψη
Χορωδία Βυζαντινής Μουσικής
Ιστορικό
Το Εργαστήρι Ψαλτικής (www.ergpsa.gr ) ιδρύθηκε το 1998 και έχει έδρα του την Αθήνα. Τα μέλη του έχουν διαφορετικές επαγγελματικές δραστηριότητες (είναι μαθητές, φοιτητές, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρηματίες, υπάλληλοι, καθηγητές), έχουν όμως το ίδιο μεράκι, δηλαδή την αγάπη για την συλλογική μελέτη, καλλιέργεια και διάδοση του πλούτου της βυζαντινής μουσικής και της ψαλτικής τέχνης.
Το Εργαστήρι Ψαλτικής έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ και συναντήσεις ξένων και ελληνικών χορωδιών, σε θεολογικές & επιστημονικές ημερίδες σε εορταστικές εκδηλώσεις Μητροπόλεων, Φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης & έχει πραγματοποιήσει πλήθος συναυλιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στον 8ο Διεθνή Διαγωνισμό Θρησκευτικής Μουσικής (Πρέβεζα 2002) κατέκτησε την πρώτη θέση στην κατηγορία των βυζαντινών χορωδιών και το Ειδικό Βραβείο της καλύτερης ελληνικής χορωδίας του 8ου Διεθνούς Διαγωνισμού Θρησκευτικής Μουσικής.
Στις πρόσφατες δραστηριότητες του ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΨΑΛΤΙΚΗΣ κατά τα έτη 2008, 2009, 2010 και 2011 περιλαμβάνονται:

Η συμμετοχή στο Ορθόδοξο Μουσικό Φεστιβάλ (International Festival “Academy of Orthodox Music”) στην Αγία Πετρούπολη, τον Ιούλιο του 2009, όπου πραγματοποίησε τρείς μεγάλες συναυλίες Βυζαντινής Μουσικής. Μια στην πόλη της Αγίας Πετρούπολης (17-7-2009), στην παγκοσμίως γνωστή και μοναδική αίθουσα Κapella, η οποία ήταν κατάμεστη από το φιλόμουσο κοινό. Η συναυλία (συνολικής διάρκειας 100 λεπτών) είχε δύο μέρη. Στο πρώτο ερμηνεύθηκαν ύμνοι από τον ενιαύσιο εορτολογικό κύκλο και στο δεύτερο από τον ημερήσιο. Το κοινό ήταν συγλονιστικό με πολύ υψηλό επίπεδο μουσικής κουλτούρας και παιδείας και αποθέωσε το «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΨΑΛΤΙΚΗΣ». Οι άλλες δύο συναυλίες (19-7-2009) πραγματοποιήθηκαν στην πόλη Novgorod (μία υπαίθρια και μία στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας του 11ου αιώνα).
Η Συναυλία στον Ιερό Ναό Αγιου Ελευθερίου Χαλανδρίου κατά την 3η συνάντηση χορωδιών (10-4-2011).
Η Χριστουγεννιάτικη συναυλία την οποία οργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου (19-12-2010).
Η κυκλοφορία του νέου ψηφιακού δίσκου «Ότε καιρός» στον οποίο μαζί με το «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΨΑΛΤΙΚΗΣ» ψάλλει ως μονωδός ο πρώην δομέστικος του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Δημοσθένης Παϊκόπουλος (Νοέμβριος 2010)
Η συναυλία που έδωσε στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς, στην συνάντηση των βυζαντινών χορωδιών που οργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων Βυζαντινής Μουσικής και η Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς (26-4-2010).
Η συναυλία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Χαλανδρίου στη συνάντηση χορωδιών που οργανώθηκε υπό την αιγίδα της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών (27-3-2010).
Η συναυλία που έδωσε κατά τη διάρκεια του Δ΄ Διεθνούς Μουσικολογικού Συνεδρίου στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» (9-12-2009).
Η χριστουγεννιάτικη συναυλία στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» (21-12-2009) κατά την οποία μαζί με το «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΨΑΛΤΙΚΗΣ» έψαλλε ως μονωδός ο πρώην Δομέστικος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Δημοσθένης Παϊκόπουλος.
Η συναλία στον Ι. Ν. Παναγίας της Φανερωμένης Χολαργού, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από τον Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος (5-4-2009).
Η συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης (Αττικής) υπό την αιγίδα του Δήμου Πεύκης (10-4-2009).
Η συμμετοχή στις 30-8-2008 στο 8ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου όπου πραγματοποίησε μεγάλη συναυλία βυζαντινής μουσικής στο χώρο μπροστά από το Σπήλαιο της Αποκαλύψεως.
Η Χριστουγεννιάτικη συναυλία στις 14-12-2008 υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου στον Ι. Ν. Αγ. Βλασίου Ξυλοκάστρου κατά την οποία ομιλητής ήταν ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. κ. Διονύσιος.
Η συναυλία βυζαντινής μουσικής στις 18-4-2008 στα πλαίσια του μουσικού προγράμματος (2007-2008) του Φιλολογικού Συλλόγου «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ».
Η συναυλία τον Απρίλιο του 2008 που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο «ΔΑΪΣ» στο Μαρούσι και την οποία οργάνωσε ο Δήμος Αμαρουσίου.
Η παραγωγή του νέου ψηφιακού δίσκου με τίτλο «ΜΥΣΤΑΓΩΓΩΝ ΣΟΥ» (Φεβρουάριος 2009).
Στο Εργαστήρι Ψαλτικής ψάλλουν (κατ’ αλφαβητική σειρά ονόματος)

Ανδρέας Σαρλάνης
Άρης Ζαμάνος
Γιάννης Λιτοφτσένκο
Γιάννης Παϊβανάς
Γιώργος Γιαννακάκος
Γιώργος Παναγιωτόπουλος
Γιώργος Χαλκιόπουλος
Γιώργος Ψωμάς
Δημήτρης Θεοδωρόπουλος
Δημήτρης Μαρλαγκούτσος
Δημήτρης Μπόρσης
Δημήτρης Φίλης
Ζαννής Ζαμάνος
Θοδωρής Αντωνίου
Κώστας Γιάννου
Κώστας Κίκιλης
Κώστας Σεϊτανίδης
Νεκτάριος Μετζάκης
Κώστας Ριζιώτης
Νίκος Αϊβατζίδης
Νίκος Καβουρίνος
Νίκος Παϊβανάς
Νίκος Τουμπανάκης
Πολυζώης Αρριανάς
Παναγιώτης Σαρλάνης
Σπύρος Αντωνίου
Στέλιος Κουτάτζης
Σπύρος Πετικίδης
Χρήστος Χαλκιόπουλος
Χρυσόστομος Κοντιζά
Τμήματα
Το Εργαστήρι Ψαλτικής (www.ergpsa.gr ) πέραν των δραστηριοτήτων του στο χώρο των συναυλιών δραστηριοποιείται και στους εξής τομείς:
Δημιουργία αρχείου Ψαλτικής Τέχνης. Αυτό περιλαμβάνει μεγάλη βάση δεδομένων με ηχογραφήσεις των Πρωτοψαλτών της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας καθώς και άλλων ψαλτών της Κωνσταντινουπόλεως αλλά του Ελλαδικού χώρου. Επιπλέον περιλαμβάνει μεγάλη συλλογή βυζαντινών χορωδιών του 20ου και του 21ου αιώνα (από το Οικουμενικόν Πατριαρχείο, την Κωνσταντινούπολη γενικότερα, τον Ελλαδικό χώρο κ.α.)
Δημιουργία βάσης δεδομένων χειρογράφων βυζαντινής μουσικής. Αυτό περιλαμβάνει:

μεγάλη συλλογή βυζαντινών και μεταβυζαντινών χειρογράφων (από πηγές της Εθνικής Βιβλιοθήκης, του Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικολογίας κ.α.)
μεγάλη συλλογή χειρογράφων των Πρωτοψαλτών της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.
παρτιτούρες που καταγράφονται από απομαγνητοφωνήσεις των Πρωτοψαλτών της Μεγάλης του Χριστου Εκκλησίας και άλλων πρωτοψαλτών.
Video Χορωδίας
Μαέστροι
Ο χοράρχης Θανάσης Ι. Παϊβανάς (www.paivanas.gr) γεννήθηκε στην Κόρινθο. Είναι μαθητής του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Θρασυβούλου Στανίτσα, από τον οποίον διδάχθηκε σε ιδιαίτερα μαθήματα (1974-1982) την Ψαλτική Τέχνη.
Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του βυζαντινού χορού «Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης» και εκ των πρώτων συνεργατών του καθηγητού Μουσικολογίας κ. Γρηγορίου Στάθη.
To 1983 πήρε μέρος στον διαγωνισμό της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και απέσπασε τη μοναδική υποτροφία για σπουδές στο Ωδείο Αθηνών όπου και φοίτησε. Είναι διπλωματούχος Βυζαντινής μουσικής από το Ωδείο του Πειραϊκού Συνδέσμου με βαθμό Άριστα παμψηφεί (τάξη κ. Γ. Μαλαφή). Σπούδασε ευρωπαϊκή μουσική στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και στο Ωδείο του Πειραϊκού Συνδέσμου και επί σειρά ετών κλασσικό τραγούδι στον καθηγητή και τενόρο της Λυρικής Σκηνής Γιώργο Ζερβάνο. Για περισσότερα από 10 χρόνια υπήρξε χορωδός των χορωδιών, ΟΤΕ και Κορίνθου (μαέστρος κ. Αλέκος Παπαγιαννόπουλος). Με μέριμνα της χορωδίας ΟΤΕ παρακολούθησε σειρά σεμιναρίων διεύθυνσης χορωδίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Υπήρξε εισηγητής στο 3ο και στο 4ο Διεθνές Μουσικολογικό Συνέδριο (Μέγαρο Μουσικής 2006, αίθουσα «Παρνασσός» 2009).
Το καλοκαίρι του 2009 και του 2010 πραγματοποίησε master class Βυζαντινής Μουσικής-Ψαλτικής Τέχνης στην Θερινή Μουσική Ακαδημία Αγίας Πετρούπολης (Ρωσία). Επί σειρά ετών υπήρξε διευθυντικό στέλεχος του ΟΤΕ και επιπλέον χρημάτισε διευθυντής έργου για την εμπορική ανάπτυξη των υπηρεσιών του Ευφυούς Δικτύου και του ADSL.
Είναι καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών. Είναι πτυχιούχος Φυσικομαθηματικής Σχολής Αθηνών (Τμήμα Μαθηματικό) με επιπλέον σπουδές στην Πληροφορική. Είναι κάτοχος Masters στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ από το Πανεπιστήμιο Illinois, Η.Π.Α).
Κατοικεί με τη σύζυγό του και τα τρία παιδιά τους στην Πεύκη.
Διοικητικό Συμβούλιο
Πρόεδρος – Διοικητικός Υπεύθυνος – Υπεύθυνος Επικοινωνίας – Καλλιτεχνικός Διευθυντής :
Αθανάσιος Ι. Παϊβανάς, κιν.: (κιν.:6974500042) Χοράρχης, Πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής Εταιρείας «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΨΑΛΤΙΚΗΣ»
Επικοινωνία
«Εργαστήρι Ψαλτικής»
Βυζαντινός Χορός
Μικράς Ασίας 10, Πεύκη 15121 Αττικής
τηλ - fax.: 2106124448
e-mail: info@ergpsa.gr, athpai@otenet.gr, thanasis@paivanas.gr
web site: www.ergpsa.gr
Πρόεδρος – Διοικητικός Υπεύθυνος – Υπεύθυνος Επικοινωνίας – Καλλιτεχνικός Διευθυντής : Αθανάσιος Ι. Παϊβανάς, κιν.: (κιν.:6974500042 Χοράρχης, Πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής Εταιρείας «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΨΑΛΤΙΚΗΣ»
Email
info@ergpsa.gr
Ιστοσελίδα

Recent Posts