Μελλοντικές Πρωτοβουλίες Στέγης

 

 • Συμμετοχή στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής 21η Ιουνίου σε συνεργασία με άλλους Φορείς.
 • Διοργάνωση Συμποσίου Χορωδιακής Μουσικής σε μόνιμη βάση κάθε 2 ή 4 χρόνια με την υποστήριξη, συμπαράσταση και συνεργασία Πολιτιστικών – Μουσικών και άλλων φορέων σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, με στόχο να γίνεται κάθε φορά σε διαφορετική πόλη με διαφορετικό αφιέρωμα και θα περιλαμβάνει Εισηγήσεις Γενικές – Ειδικές, Δειγματικές Διδασκαλίες, σε συνδυασμό με Σεμινάρια Χορωδιακής Μουσικής, Θεματικές Συναυλίες, Εκδηλώσεις. Στους συμμετέχοντες θα δίνεται Μουσικό Υλικό & Παρτιτούρες, όπως και οι εισηγήσεις του συμποσίου.  Η Διοργάνωση θα αφορά ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων που ασχολούνται με τη Μουσική, την Εκπαίδευση και φυσικά τη Χορωδιακή Μουσική.
 • Οργάνωση Χριστουγεννιάτικου Δρώμενου.
 • Μουσική Βραδιά με τη συμμετοχή χορωδιών, ορχηστρών και σολίστ με θέμα :

Α.  ΣΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ,

Β. ΣΤΗ ΤΖΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ,

Γ. ΣΤΟ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ,

Δ. ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΑΣ ΜΟΥΣΙΚΗ κ.α.

 • Αφιέρωμα – προβολή σε σημαντικές, πνευματικές προσωπικότητες.
 • Δημιουργία Αρχείου Χορωδιακής Μουσικής με Ηχογραφήσεις, Παρτιτούρες και Ιστορικό Υλικό που διαθέτουν οι Χορωδίες μέλη μας.
 • Έκδοση cds με θεματικά αφιερώματα (π.χ. χριστουγεννιάτικα τραγούδια και ύμνοι, τραγούδια ιστορικής μνήμης, θρησκευτική μουσική, σύγχρονοι Έλληνες συνθέτες, αρχαίο δράμα, ελληνικός κινηματογράφος, επτανησιακή μουσική, τραγούδια συνθετών της ελληνικής εθνικής σχολής, μουσική του μεσαίωνα, της αναγέννησης, της εποχής μπαρόκ, του κλασικισμού, του ρομαντισμού και της σύγχρονης μουσικής πρωτοπορίας). Τα αφιερώματα μπορεί επίσης να αναφέρονται σε ειδικότερα θέματα όπως λαϊκή ή έντεχνη μουσική χωρών ή περιοχών του κόσμου ή θάλασσα, άνοιξη, έρωτας, χαρά, περιβάλλον, παιδί, γυναίκα, άνθρωπος, ειρήνη, αγάπη, χορωδιακό παιδικό τραγούδι κ.α.
 • Πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη του τομέα Διεθνών Σχέσεων για τη γόνιμη ανταλλαγή εμπειριών και δράσεων των Χορωδιών σε διεθνές επίπεδο.
 • Συμμετοχή των μελών μας στην Παγκόσμια Χορωδία Νέων.
 • Εκδήλωση υπό την Αιγίδα του Πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας προς τιμήν του Πνευματικού και Καλλιτεχνικού Κόσμου της πατρίδας μας. Θα αφορά οργανισμούς, φορείς και πρόσωπα που διακρίθηκαν – βραβευθήκαν – δημιούργησαν ή συμμετείχαν σε καινοτόμες προτάσεις  την προηγούμενη χρονιά σε κάθε μορφή τέχνης και πολιτισμού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τιμώντας  τη χώρας μας με τον καλύτερο τρόπο. Θα περιλαμβάνει παρουσιάσεις,  βραβεύσεις και Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα από τους φορείς, τα σχήματα και τα πρόσωπα που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην προβολή, προώθηση και ανάδειξη του πολιτισμού της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο.
 • Παρεμβάσεις με άρθρα σε περιοδικά Μουσικά, Πολιτιστικά και sites, ώστε με τις ιδέες και τις προτάσεις μας να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της Χορωδιακής Δημιουργίας και την ανάδειξη της Ελληνικής Χορωδίας.   
 • Την εξασφάλιση μόνιμου χώρου για την υποστήριξη και προώθηση της χορωδιακής μουσικής και ζωής (εκθέσεις ιστορικού αρχείου χορωδιών, παρουσιάσεις της δράσης και των εκδόσεων των χορωδιών της περιφέρειας, αίθουσα συναυλιών, ηχογραφήσεων, συνεδρίων και σεμιναρίων, βιβλιοθήκη και εγκατάσταση κόμβου αμφίδρομης επικοινωνίας και ανταλλαγών – μέσω και του διαδικτύου (Internet) – μεταξύ των ελληνικών και ξένων χορωδιακών συνόλων και οργανισμών, χώροι επικοινωνίας και αναψυχής μεταξύ, διοικητικών και καλλιτεχνικών στελεχών των χορωδιών όλης της επικράτειας, χορωδών και φίλων της χορωδιακής μουσικής.
 • Ίδρυση Ινστιτούτου Μουσικών Σπουδών, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της Στέγης, με έμφαση στη χορωδιακή μουσική σε Συνεργασία: ΥΠ.ΠΟ.A., μουσικές σχολές Πανεπιστημίων, μουσικές σχολές και φορείς του εξωτερικού και την Ακαδημία Μουσικών Σπουδών που ελπίζουμε να δημιουργηθεί και στη χώρα μας.
 • Πρωτοβουλία της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών για την περαιτέρω ενίσχυση της Χορωδιακής Μουσικής στην Α΄Βάθμια και Β΄ Βάθμια εκπαίδευση της χώρας μας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και τις  Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.
 • Προσπάθεια εύρεσης ελληνικών και ευρωπαϊκών  προγραμμάτων σε συνεργασία με εξειδικευμένα γραφεία  και κατάλληλα άτομα που έχουν την αντίστοιχη τεχνογνωσία και μπορούν να υποστηρίξου, να οργανώσουν και να τα υλοποιήσουν.
 • Πρόταση προς το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού για αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των Πολιτιστικών Φορέων και τη σύσταση μόνιμης επιτροπής απ’ αυτό, που θ’ αξιολογεί τους Φορείς και τις προσπάθειες του χώρου μας  σε συνεργασία με τους Συλλογικούς Χορωδιακούς Φορείς. Σκοπός της πρότασης είναι οι Πολιτιστικοί Φορείς να επιχορηγούνται αξιοκρατικά  αφού πρώτα αξιολογηθούν με βάση την ιστορία, την υποδομή, τις δυνατότητες  και τα τμήματα που διαθέτουν, το έργο που παράγουν, τις εκδηλώσεις – συμπαραγωγές που οργανώνουν αλλά και στις εκδηλώσεις – συμπαραγωγές – συναντήσεις χορωδιών – φεστιβάλ διαγωνιστικά και μη, σε Ελλάδα και Εξωτερικό που συμμετέχουν καθώς και τα βραβεία που λαμβάνουν, τους φορείς που συνεργάζονται, τις εκδόσεις που πραγματοποιούν, ώστε με αυτό τον τρόπο να γίνει και η κατηγοριοποίησή τους για να μπορούν να αξιοποιηθούν από το ΥΠ.ΠΟ.Α. και να χρηματοδοτηθούν αναλόγως.
 • Διοργάνωση Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Αθηνών της Στέγης, Ιούνιος ή Νοέμβριος, 2017-2018.
 • Καθιέρωση Αφιερώματος Παγκόσμιας ημέρας Χορωδίας, 8 Δεκεμβρίου 2017-2020.
 • Διοργάνωση Φεστιβάλ Παιδικών Χορωδιών σε μόνιμη βάση ανά δύο έτη σε διαφορετική πόλη με τη συνεργασία Χορωδιών – Μελών μας απ’ όλη την Ελλάδα.
 • Εκδηλώσεις εμπορικού χαρακτήρα για οικονομική ενίσχυση της Στέγης. Διοργάνωση μια φορά τον χρόνο θεματικής συναυλίας αφιερωμένης σε συνθέτες – εποχές – καλλιτέχνες – είδος μουσικής, εμπορικού χαρακτήρα, με την συμμετοχή ορχήστρας, χορωδιών, γνωστών καλλιτεχνών – συνθετών. Η Στέγη θα τιμά κάποιους από αυτούς για την προσφορά τους, θα συνεργάζεται με γνωστούς φορείς και οργανισμούς για την διοργάνωσή της και τα έσοδα ή μεγάλο μέρος αυτών θα ενισχύουν οικονομικά την Στέγη.
 • Συμπαραγωγές με καταξιωμένους νέους ταλαντούχους συνθέτες – μουσικούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την ανάπτυξη της χορωδιακής μουσικής.
 • Προκήρυξη 3ου Διαγωνισμού Σύνθεσης Χορωδιακού Έργου μεταξύ 2017-2020, με σκοπό την ανάδειξη νέων δημιουργών και έργων που έχει ανάγκη η Ελληνική Χορωδία και την επαφή τους με το Ελληνικό Μουσικό κοινό, (Πιθανά Θέματα, π.χ. Τζαζ Μουσική, Έργα για παιδικές – σχολικές και εφηβικές Χορωδίες, Σύγχρονα Έργα Θρησκευτικής Μουσικής, Μελοποίηση ποιημάτων Ελλήνων Ποιητών).
 • Κάλεσμα συνεργασίας στους Συλλογικούς Μουσικούς – Χορωδιακούς Φορείς της Πατρίδας μας, με όλους όσους θέλουν να συμπορευτούν σε μια κοινή προσπάθεια για τη πραγματοποίηση αυτού του στόχου, που είναι η βοήθεια, η προβολή, η ανάδειξη και η προώθηση της Ελληνικής Χορωδίας και του έργου της στην Ελληνική Πολιτεία, με σκοπό την θεσμική κατοχύρωση των Συλλογικών Μουσικών –  Χορωδιακών Φορέων  και τη δημιουργία ενός οργάνου που θα αποτελεί τον επίσημο σύμβουλο του ΥΠ.ΠΟ.Α. σε θέματα Πολιτιστικής Ανάπτυξης & Χορωδιακής Δημιουργίας.

 

Μια από τις πρωτοπόρες μελλοντικές πρωτοβουλίες της Στέγης είναι η δημιουργία του ΝΕΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ με όλα τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη, με δυνατότητα φιλοξενίας όλων των Ελληνικών χορωδιών, τη συστηματική καταγραφή του χορωδιακού γίγνεσθαι του τόπου μας και τη δημιουργία ενημερωμένης βάσης δεδομένων με άμεση πρόσβαση στα πλήρη στοιχεία του κάθε φορέα.