Τελευταία Νέα
Αριθμός Μητρώου
24
Name
Χορωδίες Λεοντείου Σχολής Νέας Σμύρνης
Λογότυπο
Σύνοψη
Χορωδία «Ambitus» Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης, Νεανική Χορωδία Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης
Ιστορικό
Χορωδία «Ambitus» Λεοντείου Σχολής Νέας Σμύρνης
ambitus: η έκταση των φωνών, η τάξη των ήχων

Η Χορωδία «Ambitus» υφίσταται από το 2002 και είναι ιδρυτικό μέλος της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών. Αποτελείται από απόφοιτους του Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης, μουσικούς - ερασιτέχνες και μη - καθώς και άλλους λάτρεις του χορωδιακού τραγουδιού. Αποτελούμενη από μικτό, ανδρικό και γυναικείο σύνολο, έχει διακριθεί σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς κερδίζοντας, μεταξύ άλλων, πρώτα βραβεία και grand-prix, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Σημαντικότερες πρόσφατες διακρίσεις:
• Ιούλιος 2013: Χρυσό Mετάλλιο στην κατηγορία Ομοίων Φωνών (γυναικείο σύνολο) στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ της Φλωρεντίας.
• Ιούλιος 2010: Βραβείο Ερμηνείας φολκλόρ στον 56ο Διεθνή Διαγωνισμό «Habaneras y Polifonía» στην Torrevieja (Τορεβιέχα) της Ισπανίας.
• Ιούλιος 2010: Αργυρό Μετάλλιο στο 16ο Διεθνή Χορωδιακό Διαγωνισμό Θρησκευτικής Μουσικής στην Πρέβεζα και Ειδικό Βραβείο Ερμηνείας φολκλόρ κομματιού. Χρυσό Μετάλλιο στο γυναικείο σύνολο.

Έχει ερμηνεύσει συνθέσεις που καλύπτουν ευρεία γκάμα του κλασικού, ελληνικού και ξένου, παλαιού και σύγχρονου χορωδιακού τραγουδιού. Έχει συνεργαστεί με μερικούς από τους σπουδαιότερους μουσικούς και όχι μόνο φορείς της χώρας, όπως την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και τη Χορωδία της ΕΡΤ, την Ορχήστρα και Μικτή Δημοτική Χορωδία Αθηνών, τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» κ.α.. Επίσης έχει συμπράξει με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων της Λειψίας και εμφανιστεί σε χώρους όπως το Ωδείο Ηρώδου Αττικού, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Εθνική Λυρική Σκηνή, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Θέατρο Badminton, το Ίδρυμα Κακογιάννη κ.α..

Επιλεγμένες πρόσφατες εμφανίσεις/δραστηριότητες:
• Ιανουάριος 2015: ηχογράφηση νέου και παλαιότερων έργων του Ηλία Ανδριόπουλου υπό την καθοδήγηση του συνθέτη στο στούντιο Sierra Recordings.
• Ιούνιος 2014: συμμετοχή στην τελετή απονομής των Βραβείων ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
• Μάρτιος 2014: συμμετοχή στην παρουσίαση μερών του έργου «Canto General» του Μίκη Θεοδωράκη, σε συνεργασία με ομάδα μελών της πρώην Χορωδίας της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
• Ιανουάριος 2013: συμμετοχή στον κύκλο συναυλιών της Monika με τίτλο «Primal», στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
• Σεπτέμβριος 2012: συνεργασία με τη Μικτή Δημοτική Χορωδία Αθηνών και τη Μικτή Χορωδία της ΔΕΗ για την παρουσίαση του «Άξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη, των «Stabat Mater» και «Song of Ascent» του Hilarion Alfeyev, με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων και υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.
• Ιούλιος 2012: παρουσίαση του «Magnificat» του John Rutter υπό τη διεύθυνση του συνθέτη, στο Φεστιβάλ Αιγαίου στη Σύρο.


Από την ίδρυσή της, τη χορωδία διευθύνει η Κατερίνα Βασιλικού

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Νεανική Χορωδία Λεοντείου Σχολής Ν. Σμύρνης

Η Νεανική Χορωδία Λεόντειου Λυκείου Ν. Σμύρνης εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως τετράφωνη το 1971. Από το 1992 η Χορωδία υπό την διεύθυνση της καθηγήτριας μουσικής, Κατερίνας Βασιλικού, ανανεωμένη με νέα στελέχη και έχοντας εμπλουτίσει το ρεπερτόριο της με έργα όλων των εποχών, συνεχίζει με επιτυχία τις δραστηριότητες της. Είναι ιδρυτικό μέλος της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών.

Εμφανίζεται σε όλους τους Πανελληνίους Μαθητικούς Μουσικούς Αγώνες του Υπουργείου Παιδείας, Χορωδιακά Φεστιβάλ, ελληνικούς και διεθνείς Διαγωνισμούς Χορωδιών και αποσπά διακρίσεις και πρώτα βραβεία.

Συνεργάζεται από το 1999 μέχρι σήμερα με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μ. Θεοδωράκης» και την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, ερμηνεύοντας τη «Ρωμιοσύνη» του Γ.Ρίτσου, το Άξιον Εστί» του Οδ.Ελύτη και το «Πνευματικό Εμβατήριο» του Άγγ. Σικελιανού στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Ηρώδειο και στην Επίδαυρο υπό την διεύθυνση του ίδιου του συνθέτη και του Ανδρέα Πυλαρινού.

Συμμετείχε στον εορτασμό της υποδοχής του 2000 στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.
Έψαλλε στην λειτουργία που τελεστηκε στο ΟΑΚΑ κατά την επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β' το 2001 και του οικουμενικού Πατριαρχη Βαρθολομαίου στο Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης το 2002.

Το Δεκέμβριο του 2002 συμμετείχε στο αφιέρωμα που έγινε στο Μιμη Πλεσσα στο Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης, με την παρουσία και τη συμμετοχή του ίδιου του συνθέτη.

Ηχογράφησε τα έργα για τις τελετές έναρξης και λήξης των Παραολυμπιακων Αγώνων «Αθήνα 2004».

Έχει συνεργαστεί στην παρουσίαση μεγάλων συνθετών, όπως του Maurice Ravel «Δάφνις και Χλόη» (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ιούνιος 2002), στους «Όρνιθες» του Μ.Χατζιδάκη (Αθήνα 2004), στην «Ορέστεια» του Ιάννη Ξενάκη (Αθήνα 2005), στην «Συνέλευση των Ζώων» του Γ. Κουρουπού (Ηρώδειο 1998, Αθήνα 2004), στη «Χώρα του Ήλιου» του Π. Τόνιου (Ηρώδειο 2004).
Τμήματα
•Χορωδία «Ambitus» - Μικτή Χορωδία
•Νεανική Χορωδία
Εικόνα Τμήματος 1
Εικόνα Τμήματος 2
Video Χορωδίας
Μαέστροι
Και τις δύο χορωδίες διευθύνει η Κατερίνα Βασιλικού.
Φωτογραφία Μαέστρου 1
Επικοινωνία
Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης - Χορωδίες.
Θεμ. Σοφούλη 2, Ν. Σμύρνη, 17122, Αθήνα
τηλ: 2109418011 (σχολείο), fax: 2109418079
-Χορωδία «Ambitus», Μικτή - Γυναικεία - Ανδρική Χορωδία
(email χορωδίας: ambituschoir@gmail.com)
- Νεανική Χορωδία
Υπεύθ. Επικοινωνίας-Μαέστρος τών χορωδιών: Κατερίνα Βασιλικού
(τηλ/fax.: 2108317794, κιν.:6944557182, e-mail: katerinavassilikou@gmail.com)

Email
ambituschoir@gmail.com
Ιστοσελίδα

Recent Posts