Τελευταία Νέα
Αριθμός Μητρώου
87
Name
Μουσικός Όμιλος Σπάρτης
Λογότυπο
Σύνοψη
Μικτή Χορωδία & Ανδρική - Εκκλησιαστική Χορωδία
Ιστορικό
Ο Μουσικός Όμιλος Σπάρτης ιδρύθηκε το 1982, από μια παρέα φίλων που κοινό τους χαρακτηριστικό είχαν την αγάπη για το τραγούδι.

Σκοπός του είναι η ανύψωση του μουσικού επιπέδου, η συνέχιση και η διάδοση της χορωδιακής μουσικής στην πόλη της Σπάρτης και γενικότερα του νομού Λακωνίας, η μουσική καλλιέργεια των νέων και η προώθηση κάθε κίνησης που αποβλέπει στην πολιτιστική πρόοδο. Στο πλαίσιο αυτό κάθε χρόνο δίνονται συναυλίες σε όλο το νομό αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, θέλοντας να διευρυνθεί ο μουσικός ορίζοντας του Μ.Ο.Σ. και να αποκτήσουν οι χορωδοί του μοναδικές μουσικές εμπειρίες.

Στον Μ.Ο.Σ. λειτουργούν δύο τμήματα:
1. Ανδρική - Εκκλησιαστική Χορωδία με 25 μέλη και μαέστρο τον κ. Θ. Βρέλλη.
2. Μικτή Χορωδία με 40 μέλη και μαέστρο τον κ. Νίκο Καριώτη.

Τα τμήματα του Μ.Ο.Σ. παρουσιάζουν έντονη δραστηριοποίηση με τις εμφανίσεις τους στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

Η Εκκλησιαστική εμφανίζεται τακτικά σε ναούς της Σπάρτης αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας του νομού Λακωνίας, ενώ ψάλλει, κατά παράδοση, στην λειτουργία της Κυραικής των Βαΐων στον Μητροπολιτικό Ναός της Σπάρτης και την Μεγάλη Τρίτη το τροπάριο της Κασσιανής στον Ι.Ν. Οσίου Νίκωνος, του πολιούχου της πόλης μας.

Στα 35 χρόνια δράσης της, η Μικτή Χορωδία έχει εμφανιστεί σε περισσότερα από 40 φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει συνθέσεις δυτικοευρωπαϊκής μουσικής (αναγεννησιακή, κλασική, ρομαντική και σύγχρονη), εκκλησιαστικούς ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια, αποσπάσματα από όπερες και οπερέτες, έργα συγχρόνων Ελλήνων και ξένων συνθετών και πρωτότυπες συνθέσεις νέων συνθετών («Κατεβαίνοντας στη σιγή των αιώνων» - μελοποίηση ομότιτλης συλλογής ποιημάτων του Λάκωνα Νικηφόρου Βρεττάκου σε καντάτα του Ν. Καριώτη).

Από τις ξεχωριστές στιγμές της, η βράβευσή της με το 1ο βραβείο φολκλορικού τραγουδιού, στο Διεθνές Διαγωνιστικό Φεστιβάλ, στη Νις της Σερβίας, το 1996. Έχει επίσης διακριθεί με το 2ο βραβείο στο 6ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Ναυπάκτου «Μίκης Θεοδωράκης».

Έχει καλύψει τέσσερις φορές την έναρξη του Πολιτιστικού Καλοκαιριού Σπάρτης, που διοργανώνεται από το Σαϊνοπούλειο Ίδρυμα από κοινού με την Αντιπεριφέρεια Λακωνίας και το Δήμο Σπάρτης, στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο, με τα ολοκληρωμένα έργα «Συμφωνική Ορθόδοξη Λειτουργία» του Δ. Παπαποστόλου, «Άξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Οδ. Ελύτη, Αφιέρωμα στον Μάνο Χατζηδάκη και Βραδιά Ελληνικής Οπερέτας (αφιέρωμα στο Νίκο Χατζηαποστόλου).

Τον Μάιο του 2002, ο Μ.Ο.Σ. έλαβε μέρος στο 31ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ « Florilege Vocal», στην Tours της Γαλλίας, αποτελώντας έτσι την πρώτη ελληνική χορωδία που συμμετείχε ποτέ στο συγκεκριμένο Φεστιβάλ.

Τον Ιούνιο του 2003, ο Μ.Ο.Σ. συμμετείχε στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών στην Sienna της Ιταλίας, όπου και πραγματοποίησε ιδιαίτερα επιτυχημένη εμφάνιση, στην Basilica di Santa Maria in Provenzano.

Τον Ιούνιο του 2004 εμφανίστηκε, με πλούσιο ρεπερτόριο, μαζί με την γυναικεία χορωδία Trimontsium Plovdiv στην Φιλιππούπολη (Plovdiv) και με την γυναικεία χορωδία Nocturno στο Χάσκοβο, στην Βουλγαρία.

Επιπλέον, συμμετέχει τακτικά σε φεστιβάλ και συναυλίες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου, όπου καλείται από άλλες χορωδίες ή Πολιτιστικούς Οργανισμούς (Δράμα, Άρτα, Πρέβεζα, Βόλος, Τρίκαλα, Αταλάντη, Ναύπακτος, Αθήνα, Τρίπολη, Καλαμάτα, Αγρίνιο και Λευκωσία, Λεμεσός, Πάφος).

Με την συνεχή συμπαράσταση και βοήθεια του Δήμου Σπάρτης και της Αντιπεριφέρειας Λακωνίας προσφέρει, με τις εμφανίσεις του και το πλούσιο ρεπερτόριό του, πολύτιμο έργο στην μουσική αφύπνιση της περιφέρειας του Νομού (σε δημοτικά διαμερίσματα των Δήμων Σπάρτης, Ευρώτα, Μονεμβασίας).

Τέλος, κορυφαία στιγμή για την Μικτή Χορωδία του Μουσικού Ομίλου Σπάρτης, υπήρξε η συνεργασία της με τον συνθέτη Χρήστο Λεοντή για την παρουσίαση του έργου «Καπνισμένο Τσουκάλι», στο πλαίσιο εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την γέννηση του Λάκωνα ποιητή Γιάννη Ρίτσου.

Ο Μ.Ο.Σ. διοργανώνει κάθε χρόνο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ, με την επωνυμία «Χορωδιακά», σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για την πόλη μας, καθώς καλούνται διακεκριμένες χορωδίες και μουσικά σχήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια το φεστιβάλ έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων μνήμης ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΕΙΑ, στα τέλη Μαΐου.

Βιντεοπροβολή Μικτής Χορωδίας Μουσικού Ομίλου Σπάρτης και στο you tube με λέξη-κλειδί «Μουσικός Όμιλος Σπάρτης»
Τμήματα
Στον Μουσικό Όμιλο Σπάρτης λειτουργούν δύο τμήματα:

1.Ανδρική - Εκκλησιαστική Χορωδία με 25 μέλη.
2.Μικτή Χορωδία με 40 μέλη.
Εικόνα Τμήματος 1
Εικόνα Τμήματος 2
Εικόνα Τμήματος 3
Εικόνα Τμήματος 4
Video Χορωδίας
Μαέστροι
Την Μικτή Χορωδία διευθύνει ο κ. Νίκος Καριώτης και την
Ανδρική - Εκκλησιαστική Χορωδία ο κ. Θ. Βρέλλης.
Διοικητικό Συμβούλιο
Πρόεδρος: Στράτης Αϊβαλιώτης,
Αντιπρόεδρος: Ευγενία Τσάχαλη,
Γραμματέας: Μαρία Παπαδάκη
Ταμίας: Σταυρούλα Λυμπιωτάκου,
Έφορος: Χάρη Αντωνοπούλου
Μέλη: Σταύρος Αραχωβίτης, Ματίνα Φουντούκη.
Επικοινωνία
Μουσικός Όμιλος Σπάρτης
Μικτή Χορωδία
Βρασίδου 193, 23100, Σπάρτη
τηλ.: fax:, e-mail: mousikosomilos@gmail.com
Μαέστρος: Νίκος Καριώτης (τηλ: 2102844432) e-mail: nicoskariotis@gmail.com
Email
mousikosomilos@gmail.com
Ιστοσελίδα

Recent Posts