Η θρυλική οπερέτα “Η πριγκίπισσα της Σάσσωνος” του Σπυρίδωνος – Φιλίσκου Σαμάρα, θα ανέβει στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας, την Παρασκευή 5, το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Απριλίου 2024, σε μια συμπαραγωγή της Συμφωνικής Ορχήστρας της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας (της Παλαιάς) και της Δημοτικής Χορωδίας Κέρκυρας “Σαν Τζιάκομο”, σε μουσική διεύθυνση του Άλκη Μπαλτά.
Στην παράσταση που σκηνοθετεί ο Πέτρος Γάλλιας και τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Άκης Χειρδάρης, τους κύριους ρόλους ερμηνεύουν οι: Άννα Στυλιανάκη, Χρύσα Μαλιαμάνη, Αντώνης Κορωναίος, Άρτεμις Μπόγρη, Άγγελος Χονδρογιάννης, Ανδρέας Καραούλης, Παντελής Κοντός, Πέτρος Καρύδης, Γιώργος Βλάχος, Έλενα Ρίστοβα, Βαγγέλης Ζήκος και Δημήτρης Ντάλλας.
Δ/νση Χορωδίας Άντονυ Ιβάνωφ, Δ/νση παραγωγής Σπύρος Σουέρεφ.
Η ιστορία της οπερέτας του Σαμάρα
Η οπερέτα “Πριγκίπισσα της Σάσσωνος” (ή Σασσών, όπως αναγράφεται στα προγράμματα και τον τύπο της εποχής) παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Δημοτικό Θέατρο στις 21 Ιανουαρίου 1915 και για πρώτη φορά από την Εθνική Λυρική Σκηνή για 39 παραστάσεις στο Θέατρο Παρκ της λεωφόρου Αλεξάνδρας, στις 12 Ιουλίου 1957.
Ο κοσμοπολίτης Σπύρος Σαμάρας επιστρέφει από την Ιταλία κι εγκλωβίζεται στην Ελλάδα των Βαλκανικών και του Α ́ Παγκοσμίου, μετά από λαμπρή καριέρα στην ιταλική όπερα του Βερισμού. Τι κυνηγάει στην Αθήνα του 1910 αυτός ο αντάξιος ενός Πουτσίνι κι ενός Μασκάνι, γράφοντας μαζί με έναν άλλο λόγιο κωμωδιογράφο, τον Νικόλαο Λάσκαρη, μια αστραποβόλα οπερέτα; Το είδος είναι μακρινό αλλά πάντα λαοφιλές. Η ορχήστρα εδώ θα είναι πίσω κι οι τραγουδιστές-ηθοποιοί πραγματικά πολύ κοντά στους θεατές, εκτεθειμένοι στο σήμερα.
Στην παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο τους βασικούς ρόλους ερμήνευσαν οι Μελπομένη Κολυβά, Έλσα Ένκελ, Ολυμπία Δαμάσκου, Μιχάλης Βλαχόπουλος, Γιάννης Παπαϊωάννου, Γεώργιος Καμβύσης, Τάκης Χατζηχρήστος. Ο γυναικείος σύλλογος Πρόοδος υπό την αιγίδα και χορηγία της πριγκίπισσας Αλίκης προετοίμασε τα κοστούμια, ενώ τα σκηνικά σχεδίασε ο σπουδαίος σκηνογράφος Πάνος Αραβαντινός. Την ορχήστρα διηύθυνε ο ίδιος ο συνθέτης. Όπως αναφέρει ο Πολύβιος Δημητρακόπουλος (σε άρθρο που δημοσιεύθηκε πριν από την πρεμιέρα), ο οποίος μαζί με τον Νικόλαο Λάσκαρη έγραψε το ποιητικό κείμενο της οπερέτας:
Ο Σαμάρας έψαχνε για ένα νησί στο οποίο να συγκεντρώσει όλα τα κοινωνικά και πολιτειακά γελοία μιας χώρας. Γιατί το νησί αυτό να βρίσκεται στην… Πολυνησία και να μην είναι η Σάσσων η οποία είχε την ατυχία να αποτελέσει και αυτεπαγγέλτως, ως εκ των διπλωματικών περιπετειών της, θέμα οπερέτας;
Η νήσος Σάσσων είναι μια κουκκίδα στον χάρτη στη δυτική άκρη των Βαλκανίων, στα στενά του Οτράντο, έξω από την Αλβανία. Άγριος τόπος, ορεινός, με μικρό πληθυσμό, παραχωρείται στα 1914 από την Ελλάδα στην Αλβανία με τη λήξη των Βαλκανικών Πολέμων. Όπως συχνά σε όλη τη «βαλκανική σαλάτα» των συνόρων, που διαρκώς μεταβάλλονται, δεν είναι η πρώτη φορά που αλλάζει χέρια.
Σε αυτό το σκοτεινό ιστορικοπολιτικό υπόβαθρο στηρίζουν οι Νικόλαος Λάσκαρης και Σπύρος Σαμάρας την οπερέτα που παρουσιάζουν στα 1915. (από το Culturenow.gr)
Info: Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας // Παρασκευή 5, Σάββατο 6 και Κυριακή 7 Απριλίου 2024 και ώρα 20:30// Εισιτήρια: Πλατεία 15 ευρώ, εξώστης 12 ευρώ, θεωρεία 20 ευρώ// Προπώληση ticketbox.gr