ΔΙΕΠΡΕΨΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο «ΦΩΚΑΕΥΣ»

ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ fokes3

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 6.00μ.μ., στον μεγαλοπρεπή Ι. Ν. Αγ. Παντελεήμονος Αχαρνών, η προγραμματισμένη, Χριστουγεννιάτικη, εορταστική εκδήλωση με τίτλο «Πως άσωμεν την ωδήν Κυρίου». Ήταν μια χορωδιακή συνάντηση Εκκλησιαστικής και Βυζαντινής μουσικής, όπου συμμετείχαν η Ε.Χ.Α Κάντορες και ο εκκλησιαστικός χορός του Ι. Ν. Αγίου Παντελεήμονος, σε μουσική διεύθυνση του Πρωτοψάλτη του ναού και Χοράρχη κ. Ηλία Ρεδιάδη-Τούμπα, η πολυφωνική χορωδία «Άγιος Αλέξανδρος» σε μουσική διεύθυνση Χαράλαμπους Στεργιόπουλου-Ρούμπα και η Βυζαντινή – Παραδοσιακή  χορωδία των Πατρών «Θεόδωρος Φωκαεύς», σε μουσική διεύθυνση του Πρωτοψάλτη του Ι. Ν. Αγ. Σοφίας Πατρών και Χοράρχη κ. Χαρ. Θεοτοκάτου, με επίκαιρους και λειτουργικούς ύμνους, στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ορθοδόξου Εκκλησιαστικής Μουσικής Αθηνών, που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του ΟΠΑΝΔΑ και έγινε παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.

fokaes

Την εκδήλωση άνοιξε ο χορός του ναού αποδίδοντας μελωδικά γνωστούς ύμνους των Χριστουγέννων, με ιδιαίτερα ξεχωριστές μονωδίες του καλλικέλαδου χοράρχη του κ. Ηλία Ρεδιάδη-Τούμπα, ενώ ακολούθησε η θαυμάσια τετράφωνη χορωδία «Άγιος Αλέξανδρος», με εξαιρετικές εκτελέσεις, σε μελοποιήσεις Θ. Πολυκράτη και Ι. Σακελλαρίδη. Το μουσικό πρόγραμμα ολοκλήρωσε ο Βυζαντινός χορός «Θεόδωρος Φωκαεύς», ο οποίος απέδωσε υπέροχα και κατά το Πατριαρχικό ύφος κλασσικά Βυζαντινά μέλη και καταχειροκροτήθηκε, κερδίζοντας τις καλύτερες εντυπώσεις. Η κατανυκτική απόδοση του γνωστού Κοντακίου «Η Παρθένος σήμερον», η άψογη εκτέλεση του υπέροχου Ιδιόμελου «Τι Σοι προσενέγκωμεν Χριστέ» και των Στιχηρών των Αίνων των Χριστουγέννων, η επική ψαλμωδία του Δοξαστικού «Ότε καιρός» και η ανεπανάληπτη απόδοση του Δοξαστικού Επιφωνήματος «Άγγελοι και ουρανοί», μετά κρατήματος, που έκλεισε την εκδήλωση, συγκίνησαν το πολυπληθές, φιλόμουσο ακροατήριο της θρησκευτικής συναυλίας και οδήγησαν στο θερμότατο, παρατεταμένο χειροκρότημά του. Τις δύο πρώτες χορωδίες προλόγισε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Πλάτων Βακαλάκης, ο οποίος παρουσίασε και τους ύμνους, ενώ το ιστορικό του «Φωκαέως» και την ανάλυση των ύμνων που αποδόθηκαν από την χορωδία, επιμελήθηκε ο πρόεδρος του χορού κ. Γεώργιος Βέργος.

fokaes8

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο προϊστάμενος του ναού π. Νικόλαος Κατσαφαρόπουλος απένειμε τιμητική διάκριση στην χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς» για την εξαιρετική της παρουσία και την προσκάλεσε να ψάλλει σε όποια πανήγυρη του ναού επιθυμεί, ενώ παρέδωσε αναμνηστικό δίπλωμα και στην πολυφωνική χορωδία «Άγιος Αλέξανδρος» για την συμμετοχή της. Στο βήμα ανέβηκε κατόπιν ο μέντορας  του κ. Ηλία Τούμπα, ο Άρχων Μουσικοδιδάσκαλος του Οικουμενικού Θρόνου Διαμαντής Μαυραγάνης, που μίλησε για τον μαθητή του και την όμορφη αποψινή εκδήλωση και αναφέρθηκε με πολύ κολακευτικά λόγια στην «άριστη απόδοση των κλασσικών μαθημάτων από τον Βυζαντινό χορό «Θεόδωρος Φωκαεύς», τις τέλειες τονικές εναλλαγές και την αξιοζήλευτη συνοχή του». Μετά, έψαλλε υπέροχα τον ύμνο «Εις Θεός μέγας», παρά το μεγάλο της ηλικίας του και ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους. Την όμορφη εκδήλωση έκλεισε η Βυζαντινή – Παραδοσιακή  χορωδία των Πατρών «Θεόδωρος Φωκαεύς», αποδίδοντας εξαίσια την  φήμη του  Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου.

fokaes2Στην  εκδήλωση στον κατάμεστο ναό, παρέστησαν εκτός των άλλων, πλειάδα Ιερέων και Αρχιμανδριτών πολλοί μουσικολογιώτατοι ιεροψάλτες, ο βουλευτής Επικρατείας κ. Θ. Φορτσάκης, ο οποίος απηύθυνε και χαιρετισμό, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Αθηναίων και πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ κ. Χ. Τεντόμας, ο στρατηγός ε.α. κ. Δ. Θεοδωρίτσης και άλλοι επίσημοι.

fokes5

ΧΟΡΩΔΙΑ «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ» :  π. Χαράλαμπος Σταματόπουλος, π. Βασίλειος Πατσός, Αγγελακόπουλος Κωνσταντίνος, Αθανασόπουλος Σωτήριος, Ανδριανόπουλος Σπυρίδων, Γιαλελής Ανδρέας, Γεωργόπουλος Γεώργιος,
Γκουρβέλος Σπυρίδων, Διαμαντόπουλος Νικόλαος,  Δροσόπουλος Δημήτριος,
Θεοδωρόπουλος Γεώργιος,  Κατσαρέλης Νικόλαος, Κοζιώρης Ιωάννης, Κοροντζής Κωνσταντίνος,  Κυριακόπουλος Θεόδωρος, Κωνσταντακόπουλος Διονύσιος,  Κωστακιώτης Ευάγγελος,  Κωστόπουλος Γερ. Ιωάννης,  Λαμπρόπουλος Αλέξανδρος, Λαμπρόπουλος Γεώργιος, Λαμπρόπουλος Παναγιώτης, Λέντζιος Παναγιώτης,  Μακρυπούλιας Ιωάννης, Μαντέλης Γεώργιος, Μάρκου Γεώργιος, Μασσαράς Δημήτριος, Μπιλιανός Θεόδωρος, Ντεμίρης Γεώργιος, Παπαδόπουλος Γρηγόρης, Παναγιωτάκης Γεώργιος,  Παπανικολάου Χρήστος, Παπαρρηγόπουλος Αλέξιος,  Παπαρρηγόπουλος Κωνσταντίνος, Πάτσης Θεόδωρος, Πολύδωρος Παναγιώτης,  Σαγιάς Πελοπίδας,    Σταματόπουλος Δημήτριος,  Σταυρόπουλος Γεώργιος,  Στεφανόπουλος Κωνσταντίνος, Φουντάς Δημήτριος,  Φράγκος Νικόλαος, Χαλκίδης Παναγιώτης.

Τον 42μελή Βυζαντινό χορό διευθύνει ο Πρωτοψάλτης του Ι. Ν. Αγ. Σοφίας Πατρών κ. Χαράλαμπος Θεοτοκάτος. 

About The Author

Βυζαντινός χορός της πόλης των Πατρών που τον χαρακτηρίζει η ορθή γνώση της τέχνης της Βυζαντινής Μουσικής, το νεαρό της ηλικίας της πλειοψηφίας των Ιεροψαλτών της, καθώς και ο ενθουσιασμός και ο ζήλος τους

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *