Τελευταία Νέα

Εκδήλωση – Αφιέρωμα της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821

Αγαπητά μας Μέλη, 

Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι η Στέγη Ελληνικών Χορωδιών προγραμματίζει να διοργανώσει μία μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα στην επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. 

Η 25η Μαρτίου πέρασε και οι συνθήκες της πανδημίας του Covid-19 δεν άφησαν περιθώριο για ζωντανές εκδηλώσεις και εορτασμούς, όπως άλλωστε αξίζει σε μία τόσο σημαντική επέτειο για το Έθνος μας.

Οι συνθήκες πάντως δείχνουν πλέον ότι θα μπορέσουμε σιγά-σιγά να περάσουμε σε μία κανονικότητα και να επανέλθουμε στις πρόβες μας από τον Σεπτέμβριο του 2021, καθώς ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί και δεν θα κινδυνεύει να νοσήσει αλλά ούτε και να μεταδώσει τον ιό σε άλλους. Ειδικότερα, αναφορικά με τις χορωδίες ενηλίκων, που ένα μεγάλο μέρος των μελών τους είναι άνω των 60 ετών, θεωρητικά θα είναι όλοι εμβολιασμένοι. Με αυτά τα δεδομένα πιστεύουμε ότι μπορούμε να διοργανώσουμε μία εκδήλωση στην Αθήνα, στις 27 Νοεμβρίου 2021 για να τιμήσουμε την μεγάλη επέτειο της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Ο πρόσφατα εκλιπών Κώστας Ευαγγελάτος, ιδρυτικό μέλος της Στέγης μας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου από τον Νοέμβριο του 2019, προσέφερε απλόχερα το έργο που έχει κάνει ως αφιέρωμα στο 1821, το οποίο περιλαμβάνει δικές του συνθέσεις και χορωδιακές επεξεργασίες έργων σχετικά με την Εθνική Παλιγγενεσία. Τα έργα αυτά διατίθενται ελεύθερα στην Ιστοσελίδα μας μέσα στο banner “Αφιέρωμα στο 1821”, όπου υπάρχουν διαθέσιμα και έργα άλλων δημιουργών. Μπορείτε επίσης ελεύθερα να κατεβάσετε το πόνημα του μουσικολόγου Γιώργου Κωνστάντζου, που περιλαμβάνει έργα (unisono, δίφωνα, τρίφωνα και τετράφωνα) Ελλήνων δημιουργών εκείνης της εποχής, που ζούσαν τότε στο εξωτερικό.

Μπορείτε να εμπνευστείτε από όλο αυτό το υλικό ή/και από άλλα αξιόλογα έργα που υπάρχουν, όπως η “Καντάτα Ελευθερίας” του Χρήστου Λεοντή, έργα του Μανώλη Καλομοίρη, του Μιχάλη Αδάμη, του Ηλία Ανδριόπουλου, του Μίκη Θεοδωράκη και άλλων δημιουργών, αλλά και παραδοσιακά, δημοτικά τραγούδια (σχετικά με το θέμα αυτό) και να προετοιμάσετε ένα πρόγραμμα συνολικής διάρκειας 25 λεπτών (συμπεριλαμβανομένης της εισόδου και εξόδου από τη σκηνή) για να λάβετε μέρος στην εκδήλωση αυτή. Τα έργα που θα επιλέξετε πρέπει να είναι απαλλαγμένα από πνευματικά δικαιώματα ή να έχετε εξασφαλίσει εγγράφως τη συναίνεση των δημιουργών και να την προσκομίσετε.

Η Στέγη Ελληνικών Χορωδιών αφιερώνει την εκδήλωση αυτή στη μνήμη του Κώστα Ευαγγελάτου, που είχε οραματιστεί αυτή την εκδήλωση και είχε προετοιμάσει όλο αυτό το πλούσιο έργο.

Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε πατώντας εδώ (https://forms.gle/9gvTYbwYE9i4hcRa9) για την πρόθεσή σας να λάβετε μέρος στην εκδήλωση αυτή το αργότερο τις 5 Ιουνίου 2021 και να δηλώσετε εδώ (https://forms.gle/CcJqzA17uN3oSWZk6) μέχρι τις 15 Ιουλίου 2021 το ακριβές πρόγραμμα των έργων που επιλέγετε να ερμηνεύσετε (τίτλος έργου, συνθέτης, στιχουργός–ποιητής, επεξεργαστής-διασκευαστής, διάρκεια έργου). Τα έργα που θα επιλέξετε μπορεί να είναι a cappella, ή με συνοδεία οργάνων και σολίστ. Η αίτηση συμμετοχής θα συνοδεύεται από πρόσφατο ιστορικό και φωτογραφία της χορωδίας ή του συνόλου και του μαέστρου που θα διευθύνει, και τα στοιχεία επικοινωνίας του υπευθύνου της Χορωδίας. Οι συμμετοχές θα παραδοθούν από την Γραμματεία της Στέγης στην Καλλιτεχνική Επιτροπή και αυτή θα προχωρήσει στην επιλογή των σχημάτων που θα λάβουν μέρος στην εκδήλωση, ανάλογα με τον αριθμό των συμμετεχόντων, το είδος και την επιλογή των κομματιών που έχει κάνει η χορωδία και έχει δυνατότητα να ερμηνεύσει. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Στο τέλος της εκδήλωσης όλες οι χορωδίες – συμμετέχοντα σχήματα θα ερμηνεύσουν από κοινού ένα κομμάτι που θα επιλέξει η Καλλιτεχνική Επιτροπή και θα αποσταλεί σε κάθε Χορωδία με την οριστικοποίηση της συμμετοχής της. 

Αν δεν συμπληρωθεί ικανός αριθμός από χορωδίες μέλη μας, η Στέγη Ελληνικών Χορωδιών, μέσω της Καλλιτεχνικής Επιτροπής της, θα απευθυνθεί και σε άλλα χορωδιακά σχήματα για να λάβουν μέρος.

Τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής θα βαρύνουν το κάθε σχήμα που θα λάβει μέρος.

Ο χώρος διεξαγωγής της εκδήλωσης θα καθοριστεί αργότερα και θα ανακοινωθεί.

Σε περίπτωση που οι υγειονομικές συνθήκες δεν επιτρέψουν τη φυσική παρουσία των χορωδιών και κοινού στο χώρο της εκδήλωσης, θα προχωρήσουμε σε διαδικτυακή μετάδοση με βιντεοσκοπημένο υλικό κάθε χορωδίας. Πιστεύουμε ότι μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου θα έχουμε μία εικόνα της κατάστασης και θα είμαστε σε θέση να σας στείλουμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να τηρηθούν για τη βιντεοσκόπηση του προγράμματός σας.

Η Στέγη Ελληνικών Χορωδιών θα έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τα videos που θα αποσταλούν ή φωτογραφίες και videos της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί για τους καταστατικούς της σκοπούς, ανάρτηση στην ιστοσελίδα της και στην σελίδα του facebook, καθώς και την προβολή στον Τύπο (έντυπο ή/και ηλεκτρονικό).

Ευχόμαστε από καρδιάς καλή επάνοδο στη Χορωδιακή Δραστηριότητα!!!

About The Author

Η Στέγη Ελληνικών Χορωδιών είναι Συλλογικός Πολιτιστικός φορέας, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ο οποίος συνενώνει πανελλαδικά φορείς που διατηρούν στους κόλπους τους χορωδιακά σχήματα ή ασχολούνται με τη χορωδιακή τέχνη, δραστηριότητα και έρευνα καθώς και φυσικά πρόσωπα που έχουν κάποια από τις ανωτέρω ιδιότητες.

Related posts

Απάντηση