Τελευταία Νέα

Η Φωνή ως καθρέφτης της ψυχής

Ο κάθε υγιής άνθρωπος από τη γέννησή του είναι προορισμένος να μιλά με υγιή φωνή, η οποία έχει τη δική της ταυτότητα. Όμως σε πολλούς ανθρώπους στην πορεία των ετών η φωνή χάνει αρκετά από τα χαρακτηριστικά της, ανάλογα με τα βιώματά τους. Το σώμα κλείνει σταδιακά και η αναπνοή γίνεται όλο και πιο ρηχή. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω του άγχους, αλλά και άλλων παραγόντων. Έτσι έρχονται σε μένα άνθρωποι που νοιώθουν ότι δεν εισακούγονται ή που σπάει η φωνή τους στην διάρκεια της ομιλίας τους, ή μιλούν μονότονα ή δεν έχουν ένταση και πολλά άλλα.

Η φωνή είναι το βαρόμετρο της ψυχικής διάθεσης ή της διάθεσης εκείνης στην οποία έχει κάποιος «μόνιμα κολλήσει».Με άλλα λόγια η χροιά, ο όγκος, η έκταση και άλλα χαρακτηριστικά της φωνής δίνουν πληροφορίες για το αν κάποιος νοιώθει εσωτερική γαλήνη, αυτοπεποίθηση, σταθερότητα στη ζωή του ή βιώνει συναισθήματα θυμού, απογοήτευσης, φόβου, ανασφάλειας κλπ. Επί παραδείγματι μία φωνή που βραχνιάζει εύκολα μπορεί να σημαίνει ότι εκτός από ερεθισμένες φωνητικές χορδές υπάρχει ανομολόγητη ερεθισμένη ψυχική διάθεση. Η βραχνάδα δείχνει ότι η φωνή προέρχεται από την περιοχή του κεφαλιού, και όχι από την κοιλιά ή την καρδιά. Ο ιδιοκτήτης της λοιπόν δεν υποστηρίζει τα λεγόμενά του με ολόκληρο το είναι του.

Οι βελτιώσεις που μπορεί να πετύχει κάποιος είναι διαφορετικές από άνθρωπο σε άνθρωπο και εξαρτώνται από το κατά πόσο δεσμεύεται να κάνει ότι χρειάζεται σε καθημερινή βάση. Πόσο πολύ θέλει να αλλάξει τη φωνή του και κατ΄ επέκταση τη ζωή του στους τομείς που η φωνή του τον αδικεί; Το φωνητικό μας όργανο βρίσκεται στο ίδιο μας το σώμα και χρειάζεται να γίνουν αλλαγές και στο σώμα για να υπάρχει βελτίωση της φωνής.

Το μυστικό για την πλήρη φωνητική έκφραση κάθε ανθρώπου είναι σε μεγάλο βαθμό οι ασκήσεις αναπνοής. Η κατάλληλη αναπνευστική άσκηση -όπως μας διδάσκουν στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική- μπορεί ακόμη και να γιατρέψει από ασθένειες. Η εξάσκηση στην βαθιά διαφραγματική αναπνοή έχει τεράστια οφέλη για τον άνθρωπο σε σωματικό, ψυχικό και πνευματικό επίπεδο. Έρευνες δεκαετιών το έχουν αποδείξει. Αν αλλάξει κάποιος τον τρόπο που αναπνέει, αλλάζει ζωή.

Η Νίνα Καλούτσα είναι Ειδικός Φωνής και πραγματοποιεί τα εκπαιδευτικά σεμινάρια “ΦΩΝΗ & ΕΠΙΤΥΧΙΑ” στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη www.ninakaloutsa.com

About The Author

Related posts

Απάντηση