Τελευταία Νέα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 3ου ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΕΓΗΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ – ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ & ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΕΛΗ

Η Στέγη Ελληνικών Χορωδιών είναι Συλλογικός Χορωδιακός φορέας, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ο οποίος συνενώνει πανελλαδικά φορείς  που διατηρούν στους κόλπους τους χορωδιακά σχήματα ή ασχολούνται με τη χορωδιακή τέχνη, δραστηριότητα και έρευνα καθώς και φυσικά πρόσωπα που έχουν κάποια από τις ανωτέρω ιδιότητες.

Ιδρύθηκε το 2002 με πρωτοβουλία του αείμνηστου μεγάλου δασκάλου, μουσικοπαιδαγωγού και συνθέτη Στέφανου Βασιλειάδη, που υπήρξε και ο πρώτος Πρόεδρός της.

Η Στέγη Ελληνικών Χορωδιών για το έτος 2019 προσπαθεί να φέρει στο επίκεντρο το Δημοτικό – Παραδοσιακό Τραγούδι και τα Βυζαντινά Μέλη που τόσα έχουν προσφέρει στη Μουσική Ιστορία του τόπου μας, συνδέοντάς τα με  το Πολυφωνικό Τραγούδι και το Ελληνικό Χορωδιακό γίγνεσθαι.  Με αυτή την αφορμή προκηρύσσει τον 3ο Διαγωνισμό Σύνθεσης Χορωδιακού Έργου.

Η σύνθεση θα αφορά πρωτότυπη λόγια αντιστικτική επεξεργασία                α)  Δημοτικού – Παραδοσιακού τραγουδιού (υπάρχοντος σε πρωτότυπη εναρμόνιση) ή νέας σύνθεσης (βασισμένη σε παραδοσιακή ποίηση) για εκτέλεση a cappella ή με συνοδεία πιάνου ή/και με πιθανή συνοδεία παραδοσιακών οργάνων, αλλά με την προϋπόθεση ότι μπορεί να ερμηνευτεί και χωρίς παραδοσιακά όργανα από ερασιτεχνική χορωδία.

β) Βυζαντινού Μέλους  (βυζαντινών, μεταβυζαντινών ή σύγχρονων μελοποιών) για εκτέλεση a cappella ή με συνοδεία οργάνου.

Οι συνθέσεις δεν πρέπει να έχουν divisi φωνών. Για Παιδικές Χορωδίες θα είναι έως 3 φωνές, για Μικτές Χορωδίες έως 4 φωνές, για Ανδρικές Χορωδίες έως 4 φωνές και για Γυναικείες Χορωδίες έως 4 φωνές.

Η διάρκεια του έργου δεν πρέπει να ξεπερνά τα πέντε (5) λεπτά.  

Ο διαγωνισμός αποσκοπεί στην απαραίτητη ανανέωση του ρεπερτορίου των Ελληνικών  Χορωδιών με συνθέσεις Δημοτικών – Παραδοσιακών τραγουδιών & Βυζαντινών έργων, που θα μπορούν να αποδοθούν από μια ερασιτεχνική χορωδία.

Έργα στρυφνά, με φωνητικούς και τονικούς ακροβατισμούς πρέπει να αποφευχθούν.

Στον διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος Έλληνες συνθέτες με μόνο ένα νέο χορωδιακό έργο.

Θα δοθούν τρία βραβεία με χρηματικό έπαθλο & τα έργα με την  καλλίτερη βαθμολογία θα εκτελεστούν σε συναυλία,  που θα διοργανώσει η Στέγη και θα ηχογραφηθούν.

Για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν τα έργα τους έως την 30η Σεπτεμβρίου 2019, συμπληρώνοντας τη σχετική αίτηση συμμετοχής και καταθέτοντας το δικαίωμα συμμετοχής (40 €) στο λογαριασμό της Στέγης στην Τράπεζα Πειραιώς με αριθμό 5084072703151 με (IBAN GR0301720840005084072703151).

Τα έργα θα αξιολογηθούν από κριτική επιτροπή που θα αποτελείται από τους:

  • Μίλτο Λογιάδη (Καλλιτεχνικό διευθυντή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και καθηγητή στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου στο μάθημα Διεύθυνσης Ορχήστρας, Αρχιμουσικό).
  • Ρόζη Μαστροσάββα  (Μουσικό και Διευθύντρια Χορωδίας)
  • Φάλια Παπαγιαννοπούλου (Μουσικό και Διευθύντρια Χορωδίας)
  • Χαράλαμπο Θεοτοκάτο (Καθηγητή Βυζαντινής & Παραδοσιακής Μουσικής, Πρωτοψάλτη Ι.Ν. Αγίας Σοφίας Πατρών, Χοράρχη)
  • Νίκο Καριώτη (Συνθέτη και Διευθυντή Χορωδίας)

Τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού θα αναρτηθούν από τη Στέγη στην Ιστοσελίδα της στο τέλος Ιανουαρίου 2020. Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν προσωπικά με e-mail ή μέσω τηλεφώνου, αν δεν διαθέτουν e-mail.

 

Στοιχεία επικοινωνίας με τη Στέγη για τον διαγωνισμό:

Α. Για καλλιτεχνικά θέματα: Νίκος Καριώτης (Τηλ. 210-2844432, 6981-386802, e-mail : nicoskariotis@gmail.com )

B. Για οργανωτικά, οικονομικά και διαδικαστικά θέματα:

  • Θωμάς Λουζιώτης: Τηλ: 6945-159679, Fax: 210-9764774, e-mail: thomaslouziotis@gmail.com
  • Γιώργος Γεωργόπουλος: Τηλ: 6936-773337, 6983-520011, e-mail: gagculture@gmail.com
  • Νεκτάριος Γεωργόπουλος: Τηλ: 6949-966600, e-mail: office@stegichorus.gr

About The Author

Related posts

Απάντηση