Τελευταία Νέα

Συναυλία για τα 10 χρόνια της Χορωδίας «Θεόδωρος Φωκαεύς»

Μεγαλειώδης και Επιβλητική η Συναυλία της Χορωδίας «Θεόδωρος Φωκαεύς» για τα 10 χρόνια της

fokaeus-2015-01 fokaeus-2015-02 fokaeus-2015-03

Μοναδικές και συγκλονιστικές στιγμές έζησε το πολυπληθές κοινό της επίκαιρης συναυλίας της Βυζαντινής – Παραδοσιακής χορωδίας «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28 Μαρτίου 2015 και ώρα 7.00μ.μ. στον Νέο Ι. Ν. Αγίου Ανδρέου Πατρών και έγινε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών. Ήταν μια εξαιρετική, επετειακή μουσική εκδήλωση του χορού, με επιλεγμένους ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδος, με τίτλο «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται», με αφορμή την συμπλήρωση δέκα ετών από την ίδρυση και λειτουργία της Βυζαντινής χορωδίας. Την εκδήλωση άνοιξε με ομιλία του ο πρόεδρος της χορωδίας κ. Γεώργιος Βέργος, ο οποίος αναφέρθηκε στους κορυφαίους σταθμούς του Βυζαντινού χορού, στην 10ετή μουσική του διαδρομή, στα πολιτιστικά του επιτεύγματα, τις επτά, επιτυχημένες μουσικές του παραγωγές, καθώς και στα μελλοντικά σχέδιά του. Στην συνέχεια, ο 50μελής Βυζαντινός χορός παρουσίασε το εκλεκτό, μουσικό του πρόγραμμα, υπό την διεύθυνση του χοράρχου του, Πρωτοψάλτη του Ι. Ν. Αγ. Σοφίας Πατρών κ. Χαραλάμπους Θεοτοκάτου, αποδίδοντας γνωστούς ύμνους των Παθών του Κυρίου, συμφώνως προς το Πατριαρχικό ύφος. Θαυμάσια ήταν η απόδοση της χορωδίας στο τροπάριο της Κασσιανής, μέλος του Αειμνήστου Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Μ.τ.Χ.Ε, Κωνσταντίνου Πρίγγου, ενώ καταπληκτική υπήρξε και η μονωδιακή ερμηνεία του Δοξαστικού «Εξέδυσάν με» από τον χοράρχη του Βυζαντινού χορού. Ξεχώρισε επίσης η αριστοτεχνική εκτέλεση του γνωστού ύμνου «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται» και η συγκλονιστική ψαλμωδία των ύμνων της κορύφωσης του Θείου Πάθους, «Επί ξύλου βλέπουσα» και «Σε τον αναβαλλόμενον». Το μουσικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τον ύμνο «Ανάστα ο Θεός», περνώντας το ακροατήριο από την λύπη των κατανυκτικών ύμνων της Μεγάλης Εβδομάδος, στην χαρά της επερχόμενης Αναστάσεως του Χριστού.

Κατόπιν, ο Βυζαντινός χορός επέδωσε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο, τιμητική πλακέτα για την αρωγή και συμπαράστασή του προς την χορωδία, καθ’ όλη την διάρκεια της 10ετούς Θεοφιλούς ποιμαντορίας του και εκείνος μετά τίμησε την χορωδία με Ευεργετήριο γράμμα του Επισκόπου, «για την 10ετή συμβολή της στην πνευματική και πολιτιστική ζωή της πόλεως και της κοινωνίας των Πατρών». Στην συνέχεια, ο Μητροπολίτης με επίκαιρη ομιλία του αναφέρθηκε στα Πάθη του Κυρίου και στην Ανάστασή του, τονίζοντας την εξέχουσα σημασία της για όλους τους Χριστιανούς. Αφού στην συνέχεια εξήρε για άλλη μία φορά το έργο του προέδρου και του χοράρχη, ευχαρίστησε το πολυπληθές ακροατήριο για την παρουσία του και το επάξιο θερμό χειροκρότημα των χορωδών, συνεχάρη άλλη μία φορά όλα τα μέλη της χορωδίας για την άψογη και συγκινητική εκτέλεση των ύμνων και τους απένειμε τιμητικά διπλώματα, αναμνηστικά της εκδηλώσεως για τα 10 χρόνια από την ίδρυση του χορού του ΦΩΚΑΕΩΣ. Αναμνηστικό τιμητικό δίπλωμα έδωσε ο Σεβασμιώτατος και στον Βενιαμίν της χορωδίας, τον 13χρονο Παύλο Παπαδημητρίου, αναφέροντας την μεγάλη αξία του να είναι κάποιος από μικρός κοντά στον Χριστό, μέσα στους κόλπους της Εκκλησίας, στην «ύψιστη υπηρεσία» της Βυζαντινής Υμνολογίας. Ειδική αναμνηστική πλακέτα απενεμήθη στον χοράρχη κ. Χαράλαμπο Θεοτοκάτο, αρχιτέκτονα των μουσικών επιτευγμάτων του Βυζαντινού χορού, για και την εν γένει μουσική και πολιτιστική του προσφορά. Συμφώνως και με τα λόγια του Επισκόπου, η εκδήλωση αυτή «ήταν μία μουσική πανδαισία, αντάξια της πολιτιστικής, ιστορικής πορείας και της αναμφισβήτητης ποιότητας της Βυζαντινής – Παραδοσιακής χορωδίας «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ». Στην εκδήλωση παρευρέθησαν πολλοί ιερείς, εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών της πόλης, γνωστοί Πρωτοψάλτες(Αθανάσιος Παπαναγιώτου, Αριστείδης Μπουχάγιερ, Αθανάσιος Κωστίρης κ.α.) και πλήθος πιστών και φιλόμουσων.

About The Author

Βυζαντινός χορός της πόλης των Πατρών που τον χαρακτηρίζει η ορθή γνώση της τέχνης της Βυζαντινής Μουσικής, το νεαρό της ηλικίας της πλειοψηφίας των Ιεροψαλτών της, καθώς και ο ενθουσιασμός και ο ζήλος τους

Related posts

Απάντηση