Τελευταία Νέα

Απολογισμός παρουσίασης του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν»

Με τεράστια επιτυχία πραγματοποιήθηκε την παρελθούσα Παρασκευή η εμβληματική συναυλία της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, για τα 200 χρόνια της Επανάστασης του 1821, με τη συνδιοργάνωση της «ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ» και την συμπαράσταση του Δήμου Καλαβρύτων.

Επρόκειτο για την παρουσίαση του συγκλονιστικού έργου του Εθνικού μας ποιητή, Διονυσίου Σολωμού, «ΥΜΝΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΝ», που γράφτηκε το 1823 στην Ζάκυνθο, τόπο καταγωγής του ποιητή και το οποίο μελοποιήθηκε το 1828 από τον Κερκυραίο μουσουργό, Νικόλαο Χαλικιόπουλο- Μάντζαρο.

Η πρώτη αυτή μελοποίηση [διότι ακολούθησαν και τέσσερες άλλες αργότερα], ήταν σύνθεση για ανδρική χορωδία και πιάνο [Αγγλική έκδοση του 1873] και την οποία το 1999, ο διαπρεπής Αρχιμουσικός Άλκης Μπαλτάς, ενορχήστρωσε αριστουργηματικά, για Συμφωνική Ορχήστρα, ενώ επεξεργάστηκε τα χορωδιακά μέρη [Μικτή- Παιδική Χορωδία και σολίστ] και με αυτή την μορφή παρουσιάστηκε στην Κεφαλονιά, από το τότε Κέντρο Χορωδιακής Πράξης, που διηύθυνε ο αείμνηστος Μαέστρος, Αντώνης Κοντογεωργίου.

Την ερμηνεία του έργου πρότεινε, πριν από ενάμιση χρόνο η «ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗ» στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία και την αποδέχτηκε μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες, που ίσχυσαν για την επιλογή των προτάσεων για τις εκδηλώσεις των 200 χρόνων.

Το έργο παρουσιάστηκε αυτούσιο, στο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΗΡΩΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ στην Αγία Λαύρα Καλαβρύτων, με τους ισχύοντες υγειονομικούς όρους, παρουσία Αρχών και πλήθους κόσμου.

Μετείχαν συνολικά άνω των 180 ατόμων, ήτοι: Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ [50 μέλη], η διαπρεπής mezzo soprano, Ειρήνη Καράγιαννη [απαγγελία], η Μικτή Χορωδία της «ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ» [65 μέλη, Διδασκαλία: Σταύρος Σολωμός, πιάνο:

Μαρίνα Μυλωνά, Λούση Χριστοδούλου], η Παιδική Χορωδία της «ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ» [55 μέλη, Διδασκαλία: Αρετούσα Νικολοπούλου, πιάνο: Μαρίνα Μυλωνά], τεχνικοί ήχου και τηλεόρασης της ΕΡΤ κ.α., με δεδομένο, πως η συναυλία μαγνητοσκοπήθηκε και θα μεταδοθεί από την κρατική τηλεόραση [υπό ανακοίνωση].

Τη μουσική διεύθυνση του έργου, είχε ο Αρχιμουσικός, Άλκης Μπαλτάς.

About The Author

Προπαιδική, Παιδική, Νεανική, Μικτή, Βυζαντινός Χορός, Γυναικείο Φωνητικό Σχήμα «ΕΜΜΕΛΕΙΑ», Φιλαρμονική Ορχήστρα, Θεατρικό εργαστήρι, Ορχηστρικό-Κιθαριστικό σχήμα ¨VIBRATO¨, Ωδείο Πολυφωνικής Χορωδίας

Related posts

Απάντηση