Τελευταία Νέα

Δεύτερη Ενότητα Έργων Αρχείου Αντώνη Κοντογεωργίου

Σας ενημερώνουμε ότι στο Χορωδιακό Αρχείο του Αντώνη Κοντογεωργίου στη Μουσική Βιβλιοθήκη αναρτήθηκε η δεύτερη ενότητα έργων, που καλύπτει ιστορικό εύρος δύο περίπου αιώνων. Περιλαμβάνει έργα a cappella και άλλα με συνοδεία πιάνου. Θρησκευτικά και κοσμικά, για χορωδίες μεικτές κι όμοιων φωνών.

Αρχίζει με έναν απλό, αλλά πανέμορφο κανόνα του βασιλιά της μελωδίας Franz Schubert. Προχωρά με το εισοδικό ντουέττο από την Ισπανική Σκηνική Μουσική του εξέχοντα ρομαντικού Robert Schumann. Καί τα δυό ξένα έργα έχουν προσαρμοσμένο ελληνικό κείμενο, ελεύθερο το πρώτο και κατά τη μετάφραση του πρωτότυπου το δεύτερο, με μικρό επεξηγηματικό σχόλιο για το Liederspiel. Ακολουθούν το εύθυμο και φρέσκο χορωδιακό των φοιτητικών μας χρόνων, «Η Θοδώρα» του Επαμεινώνδα Φλώρου, ο υποβλητικός «Εσπερινός» του Βασίλη Παπαδημητρίου (γνωστός κι από τις παλαιότερες μουσικοκριτικές του ως «Αρκαδινός»), το λαμπερό και καταιγιστικό «Ψάρεμα» του Μανόλη Καλομοίρη, το εξώκοσμης γαλήνης «Της Αντιγόνης» του Άλκη Μπαλτά και 5 έργα της παραδοσιακής μουσικής: Τρία βυζαντινά μέλη του αξέχαστης ευγένειας και διακριτικότητας Γεωργίου Καζάσογλου, ένα δωδεκανησιακό νυφιάτικο από τον ομώνυμο Κύκλο του ακούραστου και φιλόπονου εργάτη της χορωδιακής μουσικής, Μιχάλη Αδάμη, («Σαράντα παλληκάρζα»- Κάλυμνος), και την επεξεργασία του δημοτικού «Καραγκούνα» του σπουδαίου Νίκου Σκαλκώτα, το τελευταίο στη διεθνή φωνηματική γραφή (ipa).

Όλα τα έργα είναι διαθέσιμα στη Μουσική Βιβλιοθήκη της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών.

Απευθείας πρόσβαση στις παρτιτούρες:

Σκαλκώτας-Καραγκούνα-FNT

Μπαλτάς-Της Αντιγόνης

 

Αδάμης-Σαράντα παλληκάρζα

Schuman-Πρώτη συνάντηση

Schubert-Η βροχή

Καζάσογλου – 3 Βυζαντινά μέλη

Παπαδημητρίου – Εσπερινός

Φλώρος – Η Θοδώρα

Καλομοίρης – Το ψάρεμα

Η πρώτη ενότητα έργων είναι διαθέσιμη εδώ.

Καλό Πάσχα!

 

Βάση Δεδομένων Χορωδιακού Αρχείου του Αντώνη Κοντογεωργίου

Για να προσπελάσετε τη βάση δεδομένων του Χορωδιακού Αρχείου του Αντώνη Κοντογεωργίου πατήστε εδώ. Πατώντας πάνω στο βελάκι δεξιά στην κάθε στήλη της επικεφαλίδας, διαλέγετε τα κριτήρια αναζήτησης που επιθυμείτε έτσι ώστε εύκολα να φτάσετε στο ζητούμενο αποτέλεσμα. Ευχαριστούμε από καρδιάς τον Αντώνη Κοντογεωργίου για την ευγενική παραχώρηση του πολύτιμου χορωδιακού του αρχείου.

About The Author

Related posts

Απάντηση