Τελευταία Νέα

Ονειρική Μουσική Πανδαισία η Χριστουγεννιάτικη Συναυλία του Φωκαέως στον Παντοκράτορα

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 7.00 μ.μ. στον ιστορικό Ι. Ν. Παντοκράτορος Πατρών η Χριστουγεννιάτικη συναυλία της Βυζαντινής – Παραδοσιακής χορωδίας «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ», με τίτλο «Χριστός γεννάται δοξάσατε». Στον κατάμεστο ναό, ο Βυζαντινός χορός παρουσίασε στην πρώτη εκδήλωσή του μετά την πανδημία, ένα απαιτητικό μουσικό πρόγραμμα μιάμισης ώρας, με Βυζαντινούς ύμνους Χριστουγέννων και παραδοσιακά Κάλαντα, υπό την διεύθυνση του χοράρχη του, Μουσικολογιωτάτου Πρωτοψάλτου του Ι. Ν. Αγ. Σοφίας Πατρών κ. Χαραλάμπους Θεοτοκάτου. Η παρουσίαση των ύμνων και καλάντων που απέδωσε  η χορωδία, έγινε από τον πρόεδρό της  κ. Γεώργιο Βέργο. Στην εισαγωγική ομιλία της εκδήλωσης, ο  προϊστάμενος του ναού, Αιδεσιμολογιώτατος  Πρωτοπρεσβύτερος π. Περικλής Ρίπισης αναφέρθηκε συνοπτικά, με υπέροχο τρόπο  στην μεγάλη εορτή τη Χριστιανοσύνης, στην Γέννηση του Ιησού Χριστού, του Σωτήρα του κόσμου, επικεντρώνοντας στα θεολογικά μηνύματα της Ενανθρώπισης του Κυρίου μας. Κατόπιν διάβασε ένα σύντομο βιογραφικό της Βυζαντινής – Παραδοσιακής χορωδίας «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ», καταλήγοντας με την αναφορά των προσφάτων βραβεύσεών της από την Βασιλική Μουσική Ακαδημία του Μονάχου και την «Μοζάρτειο» Μουσική Ακαδημία του Σάλτσμπουργκ Αυστρίας.

Στο πρώτο μέρος της μουσικής εσπερίδας, ο Βυζαντινός χορός απέδωσε θαυμάσια επιλεγμένους, επίκαιρους Βυζαντινούς ύμνους, με αξιοπρόσεκτη αρμονία μέλους – ισοκρατήματος. Από τα μέλη που παρουσιάστηκαν, ξεχώρισε η γλυκύτατη και κατανυκτική απόδοση των γνωστών ύμνων «Δεύτε  ίδωμεν  πιστοί» – Κάθισμα Χριστουγέννων και «Η Παρθένος σήμερον» – Κοντάκιον Χριστουγέννων, καθώς και του Κοινωνικού  «Λύτρωσιν απέστειλε». Μοναδική ήταν επίσης και η εκτέλεση των ύμνων της Αγίας Αναφοράς «Σε υμνούμεν – Άξιον εστίν, σε Ήχο πλ. Α΄ – Σπάθιον μέλος- Κωνσταντίνου Πρίγγου και η Δοξολογία, μέλος Ισαάκ Κοσμά του Καισαρέως, με εξαιρετικές τονικές εναλλαγές και μελωδικές αυξομειώσεις της έντασης του ήχου στα αποδιδόμενα μέλη. Στο δεύτερο μουσικό κομμάτι παρουσιάστηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία κάλαντα απ’ όλα τα μέρη της πατρίδας μας(κάλαντα Κρήτης, Πόντου, Αίγινας, Δωδεκανήσου, Θράκης, πανελλήνια κάλαντα), που αποδόθηκαν με τον πατροπαράδοτο τρόπο και έφεραν το ζεστό χειροκρότημα του φιλόμουσου ακροατηρίου της συναυλίας. Ξεχώρισαν τα σκωπτικά Παινέματα Θράκης, με τις ευχαριστίες για τα δώρα και τις ιδιαίτερες ευχές στον νοικοκύρη, στην Ελληνική προσωδιακή γλώσσα.

 

Την εκδήλωση έκλεισε  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών  κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος μίλησε για την μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων και το πραγματικό νόημά της, ενώ παράλληλα συνεχάρη τον προϊστάμενο και τους υπευθύνους του  ναού για την άρτια διοργάνωση της συναυλίας. Τέλος, συνεχάρη τον πρόεδρο, τον χοράρχη και τα μέλη του χορού του Φωκαέως για την εξαίσια απόδοση του μουσικού προγράμματος και τις καινούργιες διακρίσεις που επέτυχαν. «Είναι τιμή για την πόλη, την Μητρόπολη και τον ίδιο τον Επίσκοπο» όπως δήλωσε, «οι βραβεύσεις και οι διακρίσεις της χορωδίας σε όλο τον Ορθόδοξο Χριστιανικό κόσμο και σε όλη την Ευρώπη». Κατόπιν απένειμε τις τιμητικές πλακέτες στον πρόεδρο και τον χοράρχη του χορού από τις πρόσφατες τιμητικές διακρίσεις που έλαβε ο Φωκαεύς από  την Βασιλική Μουσική Ακαδημία του Μονάχου και την «Μοζάρτειο» Μουσική Ακαδημία του Σάλτσμπουργκ Αυστρίας. Την συναυλία παρακολούθησαν πολλοί ιερείς, Μουσικολογιώτατοι ιεροψάλτες(οι Πρωτοψάλτες Σπυρίδων Γαλάνης, Γεώργιος Μακρυγιάννης, Κυριάκος Παπαδόπουλος και ο Λαμπαδάριος του Μητροπολιτικού ναού Ευαγγελιστρίας  Δημήτριος Σταυριανός) και πλήθος κόσμου.

Χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς»: π. Βασίλειος Πατσός, π. Χαράλαμπος Σταματόπουλος, Αγγελακόπουλος Κωνσταντίνος, Αθανασόπουλος Σωτήριος, Βάσσης Κωνσταντίνος, Γαρδίκης Νεκτάριος, Γιαλελής Ανδρέας, Γεωργόπουλος Γεώργιος, Γκουρβέλος Σπυρίδων, Δημήτρουλας Κωνσταντίνος, Θεοδωρόπουλος Γεώργιος, Καραγκούνης Λουκάς, Κατσαρός Νικόλαος, Κοζιώρης Ιωάννης, Κοροντζής Κωνσταντίνος, Κυριακόπουλος Θεόδωρος, Κωνσταντακόπουλος Διονύσιος, Κωστακιώτης Ευάγγελος, Λαμπρόπουλος Αλέξανδρος, Λαμπρόπουλος Γεώργιος, Λαμπρόπουλος Παναγιώτης, Λέντζιος Παναγιώτης, Μαντέλης Γεώργιος, Μάρκου Γεώργιος, Παπαδόπουλος Γρηγόριος, Πάτσης Θεόδωρος, Παπαρρηγόπουλος Αλέξιος, Παπαρρηγόπουλος Κωνσταντίνος, Πολύδωρος Παναγιώτης, Σαγιάς Πελοπίδας, Σταματόπουλος Δημήτριος, Σταυρόπουλος Γεώργιος, Φράγκος Νικόλαος, Χαλκίδης Παναγιώτης.

About The Author

Βυζαντινός χορός της πόλης των Πατρών που τον χαρακτηρίζει η ορθή γνώση της τέχνης της Βυζαντινής Μουσικής, το νεαρό της ηλικίας της πλειοψηφίας των Ιεροψαλτών της, καθώς και ο ενθουσιασμός και ο ζήλος τους

Related posts

Απάντηση