Τελευταία Νέα

Με πλούσια χορωδιακά ακούσματα ολοκληρώθηκε η Παρουσίαση των Έργων του 3ου Διαγωνισμού Σύνθεσης της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών

Άλλη μια πρωτοβουλία της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Πρόκειται για την Παρουσίαση των έργων του 3ου Διαγωνισμού Σύνθεσης Χορωδιακού Έργου της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021 στο πάντα φιλόξενο Θέατρο του Λυκείου Φιλοθέης. Με αυτόν τον τρόπο η Στέγη εκπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο τις καταστατικές της αρχές, που είναι η ανάδειξη νέων Ελλήνων Συνθετών και η παραγωγή Χορωδιακών Έργων.

Ο Πρόεδρος της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών Θωμάς Λουζιώτης (Μουσικός, Μαέστρος Χορωδιών, Εναρμονιστής) καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους Συνθέτες, Χορωδούς, Μαέστρους και το κοινό, τονίζοντας τον ρόλο της Στέγης, την σημασία του Διαγωνισμού Σύνθεσης, που είναι μια παρακαταθήκη για το έργο της Ελληνικής Χορωδίας και την μεγάλη επιτυχία του Διαγωνισμού που υλοποίησε η Στέγη με την συμμετοχή 33 εξαίρετων Ελλήνων Συνθετών, τους οποίους και ευχαρίστησε θερμά.


Θωμάς Λουζιώτης, Πρόεδρος της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών

Ο Χορωδιακός Διαγωνισμός είχε ως θέμα την μουσική μας παράδοση, Δημώδη και Εκκλησιαστική. Είναι πολύ σημαντικό να προσφέρονται αυτά τα μουσικά είδη στις ελληνικές χορωδίες και το κοινό με σύγχρονο δημιουργικό πνεύμα και τρόπο. Η πενταμελής Κριτική Επιτροπή του Διαγωνισμού αποτελείτο από τις παρακάτω εξέχουσες προσωπικότητες του μουσικού και χορωδιακού κόσμου:

● Μίλτος Λογιάδης (Πρώην Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου στο μάθημα Διεύθυνσης Ορχήστρας, Αρχιμουσικός).
● Ρόζη Μαστροσάββα (Μουσικός και Διευθύντρια Χορωδίας)
● Φάλια Παπαγιαννοπούλου (Μουσικός και Διευθύντρια Χορωδίας)
● Χαράλαμπος Θεοτοκάτος (Καθηγητής Βυζαντινής & Παραδοσιακής Μουσικής, Πρωτοψάλτης Ι.Ν. Αγίας Σοφίας Πατρών, Χοράρχης)
● Νίκος Καριώτης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ελληνικού Ωδείου, Συνθέτης και Διευθυντής Χορωδίας)

Τα 12 πρώτα έργα ερμήνευσαν πέντε χορωδίες μέλη της Στέγης,

● Χορωδία Ambitus Λεοντείου Σχολής Νέας Σμύρνης, διεύθυνση: Κατερίνα Βασιλικού
● Μικτή Χορωδία ΟΤΕ Αθηνών, διεύθυνση: Δημήτρης Μπουζάνης
● Φωνητικό Σύνολο Voice Box, διεύθυνση: Μαργαρίτα Παπαδημητρίου
● Χορωδία Σύγχρονη Έκφραση, διεύθυνση: Θωμάς Λουζιώτης
● Χορωδία Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου Μαρσύας, διεύθυνση: Νίκος Καριώτης

με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους η κάθε μια, δίνοντας το δικό τους μουσικό ηχόχρωμα ανάλογα με το είδος του κομματιού, μέσα από την εναλλαγή των ρυθμών, ήχων και ακουσμάτων μεταξύ παραδοσιακών τραγουδιών και εκκλησιαστικού μέλους. Αυτό ήταν άλλωστε που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον όλων των παρευρισκομένων.


Χορωδία Σύγχρονη Έκφραση


Χορωδία ΟΤΕ


Χορωδία Μαρσύας


Χορωδία Ambitus


Φωνητικό Σύνολο Voice Box

Μετά από την ερμηνεία κάθε έργου απονεμήθηκαν τιμητικοί έπαινοι στους διακριθέντες συνθέτες για την επεξεργασία τους και τα βραβεία με τα τιμητικά διπλώματα στους νικητές του διαγωνισμού μαζί με την αφίσα της εκδήλωσης, εις ανάμνηση της συμμετοχής και παρουσίας τους στην εκδήλωση. Τρία (3) Βραβεία μοιράστηκαν τέσσερις (4) συνθέτες λόγω ισοψηφίας στο 2ο Βραβείο. Επίσης τιμητικά διπλώματα και αφίσες
επιδόθηκαν στις χορωδίες που έλαβαν μέρος στην παρουσίαση των έργων.

Το 1ο Βραβείο με το έργο «Πιάνω πέτρες και λιθάρια» (παραδοσιακό Καστελόριζου) κατέκτησε ο Διονύσης Καλογερόπουλος, ο οποίος αφιέρωσε το βραβείο αφενός στην πρώτη δασκάλα του Χρυσούλα Αργυροπούλου, που συμμετείχε στην Χορωδία Σύγχρονη Έκφραση, η οποία ερμήνευσε ιδανικά το κομμάτι, αφετέρου στον φίλο του και επίσης διακριθέντα συνθέτη Γιώργο Βάβουλα, που τον παρακίνησε να λάβει μέρος στον Διαγωνισμό.


Απονομή – Καλογερόπουλος (1ο βραβείο)

Το 2ο Βραβείο μοιράστηκε στα έργα:

α) «Αμπελοκουτσούρα» (παραδοσιακό Ικαρίας) του Γιώργου Κουμαραδιού με την ξεχωριστή ερμηνεία από το Φωνητικό Σύνολο Voice Box και
β) «Με κάλεσε μια αρχόντισσα», του Γεωργίου Καρακάση που ερμήνευσε καταπληκτικά η Χορωδία Ambitus Λεοντείου Σχολής Νέας Σμύρνης.

Απονομή – Κουμαραδιός (2ο βραβείο)

Απονομή – Καρακάσης (2ο βραβείο)

Το 3ο Βραβείο πήρε το «Ανάθεμα στον Αίτιο» του Στυλιανού Λασκαρίδη με την άρτια και ιδιαίτερη ερμηνεία από την Χορωδία Ambitus Λεοντείου Σχολής Νέας Σμύρνης.

Λασκαρίδης – 3o Βραβείο

Τέσσερα έργα, τέσσερις νέοι Έλληνες ταλαντούχοι και πολλά υποσχόμενοι συνθέτες, που μαζί με τους υπόλοιπους πρωτεύσαντες δημιουργούν μαζί με τα υπόλοιπα έργα των προηγούμενων δύο διαγωνισμών σύνθεσης της Στέγης μια εξαιρετική μουσική δεξαμενή ελληνικών έργων για τις χορωδίες μας. Κάτι που ήταν και είναι επιτακτική ανάγκη, που σε συνδυασμό με την σύνθεση και άλλων μουσικών θεμάτων θα εμπλουτίσουν το ρεπερτόριο των ελληνικών χορωδιών.

Απονομή – Χρυσούλα Μίσχου

Απονομή – Σταύρος Ζουλιάτης

Απονομή – Ορέστης Ζαφειρόπουλος

Απονομή – Μαρία Λαζαρίδου

Απονομή – Θανάσης Καλαβριζιώτης

Απονομή – Ευάγγελος Κατσιναβάκης

Απονομή – Γιώργος Βάβουλας

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο Πρόεδρος της Π.Ε.ΔΙ.ΧΟ. (Πανελλήνια Ένωση Διευθυντών Χορωδιών) Dr. Ευστάθιος Αρβανίτης, Επίκουρος Καθηγητής, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Ωδείων, Αρχιμουσικός, Συνθέτης και Ερευνητής. Επίσης παρευρέθηκαν οι περισσότεροι από τους 12 Διακριθέντες Συνθέτες του Διαγωνισμού και πλήθος Μουσικών, Μαέστρων και φίλων της Χορωδιακής Μουσικής. Την άρτια και εμπεριστατωμένη παρουσίαση του προγράμματος των χορωδιών και των νικητών του είχε ετοιμάσει και έκανε ο Βασίλης Λουζιώτης, φίλος και συνεργάτης της Στέγης. Η εξαίρετη Χορωδιακή εκδήλωση έκλεισε με τους πρωταγωνιστές – νικητές και διακριθέντες συνθέτες, με τους μαέστρους και τους συντελεστές της Εκδήλωσης, το Δ.Σ της Στέγης και τον επίσημα καλεσμένο Πρόεδρο της Π.Ε.ΔΙ.ΧΟ επί σκηνής για την αναμνηστική φωτογραφία.


Ευστάθιος Αρβανίτης, Θωμάς Λουζιώτης, Γιώργος Γεωργόπουλος


Βασίλης Λουζιώτης

Την ευθύνη οργάνωσης και υλοποίησης του Διαγωνισμού και της Παρουσίασης των Έργων του Διαγωνισμού είχαν ο Πρόεδρος, Θωμάς Λουζιώτης, και ο Γενικός Γραμματέας, Γιώργος Γεωργόπουλος, καθώς και τα Μέλη του Δ.Σ της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών Κατερίνα Βασιλικού (Αντιπρόεδρος) και Βάσω Καριώτη (Ταμίας) με την συνδρομή της Καλλιτεχνικής Επιτροπής της Στέγης.

Οι διαγωνιζόμενοι συνεχάρησαν το Δ.Σ. της Στέγης για την άψογη διοργάνωση της Εκδήλωσης αλλά και την πρωτοβουλία τους να γίνει ο Διαγωνισμός αυτός, που απέφερε αξιόλογα έργα που μέσα στις δυσκολίες και το σκοτάδι της πανδημίας, απετέλεσαν ένα φωτεινό Φάρο και ελπίδα για το μέλλον.
Το μουσικό ραντεβού ανανεώθηκε για τον 4ο Διαγωνισμό Σύνθεσης της Στέγης που θα προκηρυχθεί μέσα στο 2022 και αναμένεται με ενδιαφέρον.

About The Author

Related posts

Απάντηση