Τελευταία Νέα

ΥΠΕΡΟΧΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΦΩΚΑΕΑ ΣΤΗΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συναυλία Εκκλησιαστικής μουσικής της Βυζαντινής – Παραδοσιακής  χορωδίας «Θεόδωρος Φωκαεύς», στον Μητροπολιτικό Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Πατρών, με τίτλο «Δοξάσατε τον Αναστάντα Χριστόν». Η μουσική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του προϊσταμένου του ναού, Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτη π. Αμβροσίου Γκουρβέλου και συνδιοργανώθηκε από τους υπευθύνους  του ναού και τον Πολιτιστικό Όμιλο του Φωκαέως, υπό την αιγίδα της  Ι. Μ. Πατρών, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ.κ. Χρυσοστόμου και την στήριξη της Στέγης Ελληνικών χορωδιών.

 

Στην εισαγωγική του ομιλία ο πρόεδρος του Φωκαέως κ. Γεώργιος Βέργος, αφού ευχαρίστησε το ιερατείο και το προσωπικό του Μητροπολιτικού ναού για την φιλοξενία, αναφέρθηκε κύρια στο συλλεκτικό λεύκωμα 12ετίας της χορωδίας, που κυκλοφόρησε φέτος, αμέσως μετά την 25η  Μαρτίου του 2018 και στον νέο, ψηφιακό  δίσκο της χορωδίας «Υμνολογούμεν Ψάλλοντες» με  αποδόσεις πασίγνωστων Βυζαντινών μελών όλου του ενιαυτού, που γράφτηκε στο στούντιο της έδρας της Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει προταθεί για τα ειδικά, πολιτιστικά  βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών. Μάλιστα ο δίσκος αυτός  κυκλοφόρησε και σε αμφιωτική μορφή (BINAURAL CD- δίσκος υψηλής μουσικής πιστότητας που ακούγεται μόνο με ακουστικά), κάτι που αποτελεί παγκόσμια πρωτοπορία για παραγωγή Βυζαντινής μουσικής. Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος του χορού, αναφέρθηκε στις προτάσεις συνεργασίας που έχει η χορωδία από μουσικά σύνολα της πρωτεύουσας  για πραγματοποίηση κοινής συναυλίας  άμεσα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ή στην Λυρική Σκηνή.

Στο πρώτο μέρος της μουσικής εσπερίδας, η 40μελής χορωδία έψαλλε επίκαιρους ύμνους Αναστάσεως και Πεντηκοσταρίου σε ιδιαίτερα όμορφες αποδόσεις, υπό την διεύθυνση του χοράρχη της, Πρωτοψάλτη του Ι. Ν. Αγ. Σοφίας Πατρών, κ. Χαραλάμπους Θεοτοκάτου. Ξεχώρισαν οι γνωστοί Αναστάσιμοι ύμνοι «Αναστάσεως ημέρα» και «Ο Άγγελος εβόα», καθώς και το Δοξαστικό της Πεντηκοστής «Βασιλεύ Ουράνιε». Στο στιχηρό «Χαίρετε λαοί» εξαίρετες μονωδίες απέδωσαν κατά σειρά οι χορωδοί Ιωάννης Κοζιώρης – Πρωτοψάλτης του Ι. Ν. Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης Ροϊτίκων και Παναγιώτης Λάγιος  – Λαμπαδάριος του Ι. Ν. Παντοκράτορος Πατρών. Στο δεύτερο κομμάτι της μουσικής εκδήλωσης  εκτελέστηκαν εξαιρετικά μελωδήματα όλου του ενιαυτού από τα Τυπικά της Θείας Λειτουργίας, η επιβλητική και θεσπέσια Δοξολογία Γ. Ραιδεστινού, ο Χερουβικός ύμνος και ο ύμνος της Αγίας Αναφοράς «Αγαπήσω Σε», σύμφωνα προς το κλασσικό, Πατριαρχικό ύφος, με αξιοζήλευτη αρμονία μέλους – ισοκρατήματος και άριστες τονικές εναλλαγές. Μετά το ζεστό και παρατεταμένο χειροκρότημα των παρευρισκομένων, ο χορός έκλεισε την ευχάριστη μουσική βραδιά μ’ ένα περίτεχνο «Άξιον εστίν», εκτός προγράμματος.

Στην ομιλία του, στο πέρας της εκδήλωσης, ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου και προϊστάμενος του ναού, Πανοσιολογιώτατος  Αρχιμανδρίτης π. Αμβρόσιος Γκουρβέλος, συνεχάρη τους υπεύθυνους και τα μέλη της χορωδίας του Φωκαέως για την θαυμάσια εμφάνισή τους, ευχαρίστησε όλους του παρόντες, μετέφερε χαιρετισμό και ευλογίες του Μητροπολίτη μας και αναφέρθηκε τόσο στην αξία της χορωδιακής μουσικής, όσο και στα μηνύματα της Αναστάσεως του Χριστού και την σημασία της περιόδου του Πεντηκοσταρίου. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί πιστοί και σεβαστοί πατέρες και μεταξύ των επισήμων, η βοηθός Περιφερειάρχη κ. Αναστασία Τογιοπούλου, ο εκπρόσωπος της ΥΠΕ κ. Δημήτριος Κωστακιώτης, ο Άρχων Ιερομνήμων του Πατριαρχείου κ. Παναγιώτης Μαρτίνης, ο Άρχων Πρωτοψάλτης κ. Αθανάσιος Παπαναγιώτου, ο Πρωτοψάλτης  του Ι. Ν. Αγ. Δημητρίου κ. Φώτιος Μπαρούτας, ο Λαμπαδάριος  του Μητροπολιτικού ναού κ. Δημήτριος Σταυριανός κ.α.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα την Κυριακή 6 Μαΐου 2018 και ώρα 7.30 μ.μ.

About The Author

Βυζαντινός χορός της πόλης των Πατρών που τον χαρακτηρίζει η ορθή γνώση της τέχνης της Βυζαντινής Μουσικής, το νεαρό της ηλικίας της πλειοψηφίας των Ιεροψαλτών της, καθώς και ο ενθουσιασμός και ο ζήλος τους

Related posts

Απάντηση