21 Παιδικά τραγούδια Μαργαρίτας Πικιώνη (ελεύθερη πρόσβαση)

21 παιδικά τραγούδια της Μαργαρίτας Πικιώνη προσφέρονται με ελεύθερη πρόσβαση (open access) σε όλους τους επισκέπτες της Ιστοσελίδας της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών.

Κατεβάστε δωρεάν τις παρτιτούρες εδώ:

21 παιδικά τραγούδια της Μαργαρίτας Πικιώνη (αρχείο pdf)

Αναλυτικές πληροφορίες και δελτίο τύπου

Τα τραγούδια προέρχονται από το cd που ονομάζεται «Χορεύω με το ηλιόφως» και περιλαμβάνει 21 τραγούδια για μικρούς και μεγάλους. Τα θέματα είναι πρωτότυπα και έχουν να κάνουν με τη σύγχρονη εκπαίδευση: π.χ. τη διατροφή, την υγιεινή, την οδική συμπεριφορά, την πατρίδα, την προσευχή, τις ανθρώπινες σχέσεις, τις φυλετικές διακρίσεις, τον ήλιο τον φωτοδότη, τον εθελοντισμό, τη φύση, την οικολογία. Τα τραγούδια που περιλαμβάνει είναι τα εξής:

1. ένα μικρό γλυκό παπί 2. ο καθαρισμός της παραλίας 3. τα γατάκια 4. ο κοραλλένιος βυθός 5. ο ήλιος 6. υγιεινή 7. η διατροφή 8. το αμάξι 9. η θαλάσσια χελώνα 10. εθελοντισμός 11. το μικρό χελιδονάκι 12. η πεταλούδα 13. η πατρίδα 14. το καλοκαίρι 15. η φιλία 16. ο χορός της φύσης 17. το ποδήλατο 18. η μητέρα 19. η ειρήνη 20. προσευχή 21. το καράβι

Το cd είναι σε ύφος κλασικό, έντεχνο για να είναι διαχρονικό. Από σεβασμό στην Ελληνική παράδοση τα περισσότερα τραγούδια βασίζονται σε Ελληνικούς παραδοσιακούς ρυθμούς και σε συνδυασμούς αυτών. Δύο όμως μόνο είναι σε ύφος καθαρά παραδοσιακό. Το «ένα μικρό γλυκό παπί» και «το καράβι». Τα τραγούδια έχουν εύκολη μελωδική γραμμή η οποία δεν ξεπερνάει την έκταση του πενταγράμμου. Το παιδικό αυτί την αντιλαμβάνεται αμέσως. Έτσι σχεδόν όλα τα παιδιά μπορούν να τραγουδήσουν αυτές τις μελωδίες. Το cd απευθύνεται στα παιδιά χωρίς να υποτιμάει τη νοημοσύνη τους. Πίσω από κάθε τραγούδι κρύβεται και ένα μήνυμα. Το κύριο όμως χαρακτηριστικό των τραγουδιών είναι η εικόνα. Η εικονοπλασία παίζει οργανικό ρόλο μέσα στα τραγούδια γι’ αυτό και το κάθε ένα τραγούδι ξεχωριστά ή και μερικά μαζί σε μικρές ενότητες, μπορούν να δραματοποιηθούν από τα παιδιά με τη βοήθεια των δασκάλων φυσικά. Έτσι μπορεί να επιτευχθεί μία μικρή θεατρική παράσταση κυρίως στα νηπιαγωγεία.

Τα τραγούδια σέβονται την παιδική ψυχή. Έγινε προσπάθεια να αποδοθούν τα νοήματα με ποιητική ροή, αυθορμητισμό, έμπνευση και αλήθεια. Η μουσικότητα των τραγουδιών ευνοεί το χοροθέατρο και τον δημιουργικό χορό. Ήδη πραγματοποιήθηκε μια πρώτη παρουσίαση εννέα τραγουδιών από το cd στη σχολή μπαλέτου της Νικολέτας – Μπακάλη Κονταξάκη, όπου μικρά παιδιά και σπουδάστριες της σχολής χορεύουν με ενθουσιασμό και μεγάλη επιτυχία. Σκοπός του cd είναι η διαπαιδαγώγηση των παιδιών γι’ αυτό και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς των νηπιαγωγείων και των Δημοτικών σχολείων, σε μουσικούς και φυσικά στους γονείς και στα παιδιά τους. Μέσα από τις εικόνες και τα μηνύματα σε συνδυασμό με τη μουσική, εύκολα το παιδί μπορεί να αποκτήσει οικολογική συνείδηση, εθνική συνείδηση, ευαισθησία και αξίες.

Ονομάζομαι Μαργαρίτα Πικιώνη και γεννήθηκα στην Αθήνα. Είμαι διπλωματούχος κλασικού τραγουδιού και έχω εργαστεί ως δασκάλα μουσικής σε Δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία εφαρμόζοντας τα σύγχρονα μουσικοκινητικά συστήματα Orff και Dalcroze βασισμένα πάνω στη Μοντεσσοριανή αγωγή. Έγινα εθελόντρια στον οργανισμό Medasset για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας. Κατά τη διάρκεια οργανωμένης αποστολής με σχολεία στον προστατευμένο υδροβιότοπο της Βραυρώνας για τον καθαρισμό της περιοχής, προέκυψαν τα πρώτα τραγούδια της συλλογής όπως «ο εθελοντισμός», «ο καθαρισμός της παραλίας» και «η θαλάσσια χελώνα». Ύστερα ακολούθησαν και άλλα, μέχρι που γίνανε 21 πηγαία και αυθόρμητα τραγούδια, σε πολλά από τα οποία ο στίχος και η μουσική δημιουργήθηκαν ταυτόχρονα. οι συντελεστές του cd είναι οι εξής:

Στίχοι – μουσική: Μαργαρίτα Πικιώνη Τραγούδι: Λίλιαν Τσατσαρώνη – Μαργαρίτα Πικιώνη Ενορχήστρωση: Γιώργος Σαλβάνος Παραδοσιακό κλαρίνο: Θωμάς Δρόσος Φλάουτο – Φλάουτο Πίκολο: Ηλέκτρα Καρανικόλα Κλαρίνο: Νίνο Κιτάνι Μαντολίνο: Νίκος Κρέτσης Παραδοσιακό βιολί: Γιώργος Μαρινάκης Κιθάρες: Κώστας Νικολόπουλος Μπάσο: Γιώργος Πολίτης Πιάνο – Ακορντεόν – Πλήκτρα: Γιώργος Σαλβάνος Drums – κρουστά: Νίκος Τσάβαλος Ηχοληψία – mastering: Νίκος Πιτλόγλου Γραφιστική επιμέλεια: Εύη Πήτερσον Εικονογράφηση: Μαργαρίτα Πικιώνη, Ινώ Πικιώνη, Ίλια Κοτροκόη

Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον ενορχηστρωτή Γιώργο Σαλβάνο και τον ηχολήπτη Νίκο Πιτλόγλου, που αγκαλιάσανε αυτή την προσπάθεια και έδειξαν το πηγαίο ταλέντο και την αφοσίωσή τους. Η συνεργασία μας ήταν άψογη σε όλα τα επίπεδα και κατέληξε σε μια όμορφη φιλία. Την Ηλέκτρα Καρανικόλα για τη μουσικότητά της και τη δεξιοτεχνία της στο φλάουτο. Τον έμπειρο μουσικό Νίνο Κιτάνι στο κλαρίνο. Τον ευαίσθητο Νίκο Κρέτση στο μαντολίνο. Τον Κώστα Νικολόπουλο στις κιθάρες, και τον Γιώργο Πολίτη στο μπάσο για την ροκ διάθεσή τους. Το φίλο Νίκο Τσάβαλο στα κρουστά για το ταπεραμέντο του. Τη φίλη και τραγουδίστρια Λίλιαν Τσατσαρώνη για την όμορφη ερμηνεία της. Απόλαυσα ειλικρινά τα ντουέτα μαζί της. Τον Θωμά Δρόσο και τον Γιώργο Μαρινάκη. Και οι δύο είναι εξαιρετικοί μουσικοί και ερμηνεύουν τα παραδοσιακά τραγούδια με ψυχή, μουσικότητα, ελευθερία και πάθος. Η όμορφη ζωντανή μουσική εκτέλεση οφείλεται στη συλλογική στάση των μουσικών, στη συνεργασία, στην αγάπη και το μεράκι τους. Είναι όλοι τους διακεκριμένοι μουσικοί. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τις ανιψιές μου Ίλια Κοτροκόη, Ινώ Πικιώνη και τη φίλη και ηθοποιό Τένια Τζιμέα που μου προσφέρανε τις απίθανες παιδικές τους ζωγραφιές και την Εύη Πήτερσον για την όμορφη γραφιστική της επιμέλεια. Τέλος αφιερώνω το cd στη μητέρα μου Μαρία Πικιώνη. Το cd μπορεί επίσης να είναι ένα χρήσιμο δώρο για τους φίλους σας και τα παιδιά τους.

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *