22η Ενότητα Έργων Αρχείου Αντώνη Κοντογεωργίου

Σας ενημερώνουμε ότι στο Χορωδιακό Αρχείο Αντώνη Κοντογεωργίου στη Μουσική Βιβλιοθήκη αναρτήθηκε η 22η ενότητα έργων.

Οκτώ έργα περιλαμβάνει η 22η ενότητα, απαιτητικά μερικά από αυτά, αλλά έτσι μπορεί να ανέβει τεχνικά και αισθητικά μια χορωδία, προσπαθώντας δηλαδή κάθε φορά να ξεπερνά το έως εκείνη τη στιγμή ανώτατο όριό της. Το βόλεμα σ’ ένα επίπεδο σχετικής επάρκειας αντίκειται στον ρηξικέλευθο χαρακτήρα της Τέχνης.

Το “Ηπειρώτικο” του Αινιάν έχει τις γνωστές δυσκολίες της αρμονικής πλοκής που άρεσε στον συνθέτη και διευθυντή χορωδιών. Υπάρχουν βέβαια και δυο εύκολα έργα του επτανήσιου Λεωνίδα Αλβάνα, “Η προδοσία” και “Αναστασία” για δίφωνη χορωδία όμοιων φωνών και πιάνο. Εύκολο στις νότες αλλά ευαίσθητο στη χρήση τού a piacere είναι και το όμορφο τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι, “Ο αποχαιρετισμός του στρατιώτη” σε χορωδιακή επεξεργασία του Γιώργου Κουρουπού. Ενδιαφέρον, τουλάχιστο σαν ντοκουμέντο, έχει το χορωδιακό του Ακαδημαϊκού Μενέλαου Παλλάντιου, “Ύμνος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου”, εν πολλοίς άγνωστο.

Τα τρία τελευταία έργα είναι και εκτενή και σχετικά δύσκολα. Το “Η ζωή μου είσαι συ”, για χορωδία όμοιων φωνών (4φωνη αντρική στο πρωτότυπο), ανήκει στον Γεώργιο Βακαλόπουλο, έναν από τους πρώτους καθηγητές θεωρητικών του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, (ίδρυση 1914). Όμοια απαιτητικό είναι και το έργο του σπουδαίου πιανίστα, μαέστρου και συνθέτη Νίκου Αστρινίδη, “Η πίστη”. Τέλος, το οκτάλεπτο έργο του Θάνου Μικρούτσικου, “Καπνόν αποθρώσκοντα”, εισάγει τις χορωδίες σε τεχνικές πέραν του συνήθους, πολύ χρήσιμες για χορωδίες που επιζητούν την περαιτέρω εξέλιξή τους.

Όλα τα έργα όλων των αναρτήσεων είναι διαθέσιμα στη Μουσική Βιβλιοθήκη της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών.

Απευθείας πρόσβαση στις παρτιτούρες:

Χατζιδάκις – Την ώρα που ο λεβέντης

Μικρούτσικος – Καπνόν αποθρώσκοντα

Παλλάντιος – Ύμνος Αριστοτελείου

Βακαλόπουλος – Η ζωή μου είσαι σύ

Αστρινίδης – Η πίστη

Αλβάνας – Η προδοσία

Αλβάνας – Αναστασία

Αινιάν – Ηπειρώτικο

 

Βάση Δεδομένων Χορωδιακού Αρχείου Αντώνη Κοντογεωργίου

Για να προσπελάσετε τη βάση δεδομένων του Χορωδιακού Αρχείου του αείμνηστου Αντώνη Κοντογεωργίου πατήστε εδώ. Πατώντας πάνω στο βελάκι δεξιά στην κάθε στήλη της επικεφαλίδας, διαλέγετε τα κριτήρια αναζήτησης που επιθυμείτε έτσι ώστε εύκολα να φτάσετε στο ζητούμενο αποτέλεσμα. Ευχαριστούμε από καρδιάς τον Αντώνη Κοντογεωργίου για την ευγενική παραχώρηση του πολύτιμου χορωδιακού του αρχείου.

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *