3ος Διαγωνισμός Σύνθεσης Χορωδιακού Έργου

Πρόσκληση για Συμμετοχή στην Παρουσίαση Έργων του 3ου Διαγωνισμού Σύνθεσης

Αγαπητά μας Μέλη,

Με την επιστολή μας από 11 Μαΐου 2020 σας είχαμε ενημερώσει για τα αποτελέσματα του 3ου Διαγωνισμού Σύνθεσης της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών, επισυνάπτοντας και τις παρτιτούρες από τα 12 καλύτερα κομμάτια και είχαμε αποστείλει ανοιχτό κάλεσμα, σε όποιες χορωδίες μας ενδιαφέρονται, να δηλώσουν συμμετοχή στην εκδήλωση που θα διοργανώναμε φέτος για την παρουσίαση των έργων αυτών.

Τα δεδομένα δυστυχώς άλλαξαν λόγω των περιοριστικών μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19 και οι πρερισσότερες χορωδίες δεν μπόρεσαν να ξεκινήσουν πρόβες και να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους.

Η Στέγη Ελληνικών Χορωδιών προτίθεται να κάνει την παρουσίαση των έργων αυτών στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου 2021, είτε με ζωντανή παρουσίαση, αν οι συνθήκες το επιτρέπουν, είτε διαδικτυακά με βιντεοσκοπημένες εκτελέσεις από χορωδίες, που θα αποστείλουν το σχετικό Video μέχρι τέλος του Οκτωβρίου 2021.

Επισυνάπτουμε και πάλι τις παρτιτούρες των έργων και παρακαλούμε να μας δηλώσετε, μέχρι την 31η Μαΐου 2021, ποια κομμάτια (1-3) ενδιαφέρεστε να ερμηνεύσετε, με σειρά προτίμησης, ώστε σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι για κάποιο έργο να γίνει επιλογή ενός μέλους και να ανατεθεί στους άλλους ενδιαφερόμενους κάποιο άλλο έργο από τη λίστα που έχουν επιλέξει.

Τα έργα είναι για Μικτές, Γυναικείες Χορωδίες, a cappella ή με συνοδεία από πιάνο ή νταούλι.

Η αίτηση συμμετοχής θα συνοδεύεται από πρόσφατο ιστορικό της χορωδίας ή του συνόλου και φωτογραφία του μαέστρου που θα διευθύνει. Οι συμμετοχές θα παραδοθούν από την Γραμματεία της Στέγης στην Καλλιτεχνική Επιτροπή και αυτή θα προχωρήσει στην επιλογή των σχημάτων που θα λάβουν μέρος στην εκδήλωση, ανάλογα με τον αριθμό των συμμετεχόντων, το είδος και την επιλογή των κομματιών που έχει κάνει η χορωδία και έχει δυνατότητα να ερμηνεύσει. Για την επιλογή των κομματιών από τις Χορωδίες θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Όταν οριστικοποιηθούν οι Χορωδιακές συμμετοχές για την παρουσίαση των παραπάνω έργων, τότε το Δ.Σ. της Στέγης σε συνεργασία με τις Χορωδίες που θα λάβουν μέρος, θα προχωρήσει στην επιλογή τόσο του χώρου (στην περιοχή των Αθηνών) όσο και της συγκεκριμένης ημερομηνίας πραγματοποίησης της Εκδήλωσης – Παρουσίασης των έργων. Διαδικτυακή παρουσίαση θα γίνει πιθανόν στις 11.12.2021.

Εφόσον η εκδήλωση γίνει με φυσική παρουσία, τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής θα επιβαρύνουν τα συμμετέχοντα σχήματα στην εκδήλωση.

Αν δεν συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός από χορωδίες μέλη μας για να ερμηνεύσουν τα έργα του Διαγωνισμού στην εκδήλωση, η Στέγη Ελληνικών Χορωδιών, μέσω της Καλλιτεχνικής Επιτροπής της, θα απευθυνθεί σε άλλα χορωδιακά σχήματα για να παρουσιάσουν τα βραβευθέντα έργα.


Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων 3ου Διαγωνισμού Σύνθεσης Χορωδιακού Έργου

Αθήνα 30 Μαρτίου 2020

Αγαπητοί μας φίλοι,

Εκπληρώνοντας μια ακόμα από τις καταστατικές της αρχές, η Στέγη πήρε την πρωτοβουλία το 2019 να προκηρύξει τον 3ο Διαγωνισμό Σύνθεσης Χορωδιακού Έργου για Δημοτικά Παραδοσιακά Τραγούδια & Βυζαντινά Μέλη.  

Στο διαγωνισμό έλαβαν μέρος 33 Έλληνες Συνθέτες, οι οποίοι δημιούργησαν αξιόλογες Χορωδιακές Συνθέσεις και οι οποίες μπορούν να εμπλουτίσουν το ρεπερτόριο των Ελληνικών Χορωδιών.

Η σειρά επιτυχίας για την κατάκτηση των πρώτων δέκα θέσεων καταγράφεται στον παρακάτω Πίνακα.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΝΙΚΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Σειρά κατάταξης Ονοματεπώνυμο Συνθέτη Τίτλος Έργου Τελική Βαθμολογία
1ος Διονύσης Καλογερόπουλος Πιάνω πέτρες και λιθάρια 88,1
2ος Γιώργος Κουμαραδιός Αμπελοκουτσούρα 85,8
2ος Γεώργιος Καρακάσης Με κάλεσε μια αρχόντισσα 85,8
3ος Στυλιανός Λασκαρίδης Ανάθεμα τον Αίτιο 84,7
4η Μαρία Λαζαρίδου Από ξένον τόπο 82,6
5ος Γεώργιος Βάβουλας Εξέδυσάν με …. 82.2
5η Ελιόνα-Ελένη Σινιάρη Κοίτα με γλυκιά μου αγάπη 82,2
6ος Σταύρος Ζουλιάτης Κόρη ξανθή 82,1
7ος Ευάγγελος Κατσιναβάκης Χερουβικός ύμνος 81,6
8ος Ορέστης Ζαφειρόπουλος Ερηνάκι 81,1
9η Χρυσούλα Μίσχου Κοίτα με γλυκειά μου αγάπη 79,8
10ος Θανάσης Καλαβριζιώτης Καλότυχα είναι τα βουνά 79,4

Τα τρία πρώτα καλύτερα έργα θα βραβευθούν με χρηματικό έπαθλο. Λόγω ισοβαθμίας του Γιώργου Κουμαραδιού με τον Γεώργιο Καρακάση, είμαστε υποχρεωμένοι να μοιράσουμε το ποσό του δεύτερου βραβείου εξ ίσου μεταξύ τους και να τους κατατάξουμε και τους δύο ως δεύτερους. Στα επόμενα έργα, και μέχρι την 10η θέση της σειράς κατάταξης, θα απονεμηθεί τιμητικό δίπλωμα συμμετοχής και μαζί  με τα βραβευμένα έργα θα παρουσιαστούν από χορωδίες-μέλη της Στέγης ή άλλα χορωδιακά σχήματα σε χρόνο και χώρο που θα ανακοινωθεί αργότερα.

Διονύσης Καλογερόπουλος
1ο βραβείο
Γιώργος Κουμαραδιός
2ο βραβείο
Γεώργιος Καρακάσης
2ο βραβείο
Στυλιανός Λασκαρίδης
3ο βραβείο

Τα έργα αξιολογήθηκαν από κριτική επιτροπή που αποτελούνταν  από τους:

 • Μίλτο Λογιάδη (Καλλιτεχνικό διευθυντή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και καθηγητή στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου στο μάθημα Διεύθυνσης Ορχήστρας, Αρχιμουσικό).
 • Ρόζη Μαστροσάββα  (Μουσικό και Διευθύντρια Χορωδίας)
 • Φάλια Παπαγιαννοπούλου (Μουσικό και Διευθύντρια Χορωδίας)
 • Χαράλαμπο Θεοτοκάτο (Καθηγητή Βυζαντινής & Παραδοσιακής Μουσικής, Πρωτοψάλτη Ι.Ν. Αγίας Σοφίας Πατρών, Χοράρχη)
 • Νίκο Καριώτη (Συνθέτη και Διευθυντή Χορωδίας)

Κλείνοντας, θα θέλαμε να δώσουμε μια ευχή· «Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει ο τόπος μας, ο καθένας από την πλευρά του να σταθεί δίπλα στον άλλο»… Γρήγορα και αυτή η περιπέτεια θα περάσει… Η μουσική είναι το καλύτερο φάρμακο!


ΠΑΡΑΤΑΣΗ  3ου ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΕΓΗΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ – ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ & ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΕΛΗ

Αγαπητοί Φίλοι της Χορωδιακής Μουσικής,

Η Στέγη Ελληνικών Χορωδιών έχοντας στα χέρια της το σύνολο των συμμετεχόντων του 3ου Διαγωνισμού Σύνθεσης Χορωδιακού Έργου και βλέποντας το ενδιαφέρον που τελικά υπήρξε τις τελευταίες μέρες πριν λήξει ο Διαγωνισμός, αλλά και ότι τελικά δεν συμπληρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός συμμετοχών,  το Δ.Σ. της Στέγης αποφάσισε την παράταση του Διαγωνισμού μέχρι και τις 13 Δεκεμβρίου 2019.  

Για διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας τόσο οι φάκελοι που θα αποσταλούν ταχυδρομικά όσο και τα e-mails που θα αποσταλούν ηλεκτρονικά θα παραμείνουν σφραγισμένα και θα ανοιχτούν στις 20 Δεκεμβρίου  2019 από το Δ.Σ. της Στέγης για να  αποσταλούν τότε στην Κριτική Επιτροπή για αξιολόγηση.

Τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού θα αναρτηθούν από τη Στέγη στην Ιστοσελίδα της στο τέλος Φεβρουαρίου 2020. Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν προσωπικά με e-mail ή μέσω τηλεφώνου, αν δεν διαθέτουν e-mail.


ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 3ου ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΕΓΗΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ – ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ & ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΕΛΗ

Η Στέγη Ελληνικών Χορωδιών προκηρύσσει τον 3ο Διαγωνισμό Σύνθεσης Χορωδιακού Έργου.

Η σύνθεση θα αφορά πρωτότυπη λόγια αντιστικτική επεξεργασία

α)  Δημοτικού – Παραδοσιακού τραγουδιού (υπάρχοντος σε πρωτότυπη εναρμόνιση) ή νέας σύνθεσης (βασισμένη σε παραδοσιακή ποίηση) για εκτέλεση a cappella ή με συνοδεία πιάνου ή/και με πιθανή συνοδεία παραδοσιακών οργάνων, αλλά με την προϋπόθεση ότι μπορεί να ερμηνευτεί και χωρίς παραδοσιακά όργανα από ερασιτεχνική χορωδία.

β) Βυζαντινού Μέλους  (βυζαντινών, μεταβυζαντινών ή σύγχρονων μελοποιών) για εκτέλεση a cappella ή με συνοδεία οργάνου.

Οι συνθέσεις δεν πρέπει να έχουν divisi φωνών. Για Παιδικές Χορωδίες θα είναι έως 3 φωνές, για Μικτές Χορωδίες έως 4 φωνές, για Ανδρικές Χορωδίες έως 4 φωνές και για Γυναικείες Χορωδίες έως 4 φωνές.

Η διάρκεια του έργου δεν πρέπει να ξεπερνά τα πέντε (5) λεπτά.  

Ο διαγωνισμός αποσκοπεί στην απαραίτητη ανανέωση του ρεπερτορίου των Ελληνικών  Χορωδιών με συνθέσεις Δημοτικών – Παραδοσιακών τραγουδιών & Βυζαντινών έργων, που θα μπορούν να αποδοθούν από μια ερασιτεχνική χορωδία.

Έργα στρυφνά, με φωνητικούς και τονικούς ακροβατισμούς πρέπει να αποφευχθούν.

Στον διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος Έλληνες συνθέτες με μόνο ένα νέο χορωδιακό έργο.

Το δικαίωμα συμμετοχής ανέρχεται στα 40,00€.

Θα δοθούν τρία βραβεία με χρηματικό έπαθλο  α) 550 €,  β) 400 € και γ) 250 €  ενώ τα 12-16 έργα (ανάλογα με τον αριθμό των διαγωνιζόμενων)  με την καλλίτερη βαθμολογία θα εκτελεστούν σε συναυλία,  που θα διοργανώσει η Στέγη και θα ηχογραφηθούν.

Για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν τα έργα τους έως την 30η Σεπτεμβρίου 2019 σε κλειστό φάκελο και στα στοιχεία, Νίκος Καριώτης  Τ.Θ. 52045, Τ.Κ. 14410 Μεταμόρφωση Αττικής (τηλέφωνα 210-2844432 και 6981-386802) σε έξι (6) αντίτυπα (όχι χειρόγραφα), μεγέθους Α4 σε κάθετη γραφή, με συστημένη επιστολή – courier, ή μέσω e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση competition@stegichorus.gr σε μορφή Finale ή Sibelius ή pdf.

Ο κάθε διαγωνιζόμενος πρέπει να αποστείλει το έργο του με τα πλήρη στοιχεία του, τα οποία θα αναφέρονται στην Δήλωση συμμετοχής την υπογραφή του και την ημερομηνία σύνθεσής του (όνομα συνθέτη – τίτλος έργου & στοιχεία του), όχι όμως αποτυπωμένα στο έργο του, καθώς και ότι είναι γνωστό:

Για τη ΜΕΛΩΔΙΑ: Πληροφορίες για τον δημιουργό (αν είναι γνωστός) και πληροφορίες για τον τόπο και την εποχή προέλευσης του παραδοσιακού έργου, καθώς επίσης για την Κλίμακα, τον Ήχο ή το Δρόμο του Τραγουδιού, το Ρυθμό – Χρόνο.

Για το ΣΤΙΧΟ: Αναφορά της περιοχής ή από ποιο μέρος της θρησκευτικής λατρείας της εκκλησίας μας προέρχεται ο στίχος (π.χ «Παραδοσιακό περιοχής ……..» ή από Εσπερινό, Όρθρο, Θεία Λειτουργία Ιωάννου του Χρυσοστόμου κτλ.

Στην παρτιτούρα του έργου πρέπει να αναγράφεται η ακριβής διάρκεια του έργου, η πλήρης διανομή των φωνών και πιθανή χρήση πιάνου, αφηγητή, αντιφωνητή, οργάνων κτλ και οποιαδήποτε άλλη οδηγία απαιτείται για την ερμηνεία του έργου. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο σωστό τονισμό των λέξεων μέσω της μουσικής, για να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του έργου.

Κάθε διαγωνιζόμενος πρέπει να καταθέσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου  2019 το δικαίωμα συμμετοχής (40€) στον υπ’ αριθμό 5084072703151 με (IBAN GR0301720840005084072703151) λογαριασμό της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών στην Τράπεζα Πειραιώς.  Μετά την κατάθεση του ανωτέρω ποσού και τη συμπλήρωση της Δήλωσης Συμμετοχής, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας (δείτε τα στοιχεία επικοινωνίας στο τέλος της παρούσας προκήρυξης) για να μας δώσετε στοιχεία της κατάθεσης και αποστολής του έργου σας για διευκόλυνση της παρακολούθησης των υποψηφιοτήτων.

Στον φάκελο πρέπει να επισυνάπτεται επίσης έντυπη υπεύθυνη δήλωση του κάθε διαγωνιζόμενου ότι αποδέχεται όλους τους όρους της προκήρυξης, ότι το έργο με το οποίο διαγωνίζεται είναι προϊόν δικής του δημιουργίας και συνεπώς ελεύθερο πνευματικών δικαιωμάτων και ότι αποδέχεται την παρουσίασή του μέσα από εκδηλώσεις της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών και των μελών της, την έκδοση έντυπα  και σε δίσκο ακτίνας και ότι παραχωρεί στη Στέγη Ελληνικών Χορωδιών την άδεια για ραδιοφωνική, τηλεοπτική και πάσης φύσεως εκμετάλλευσή του.

Τα έργα θα κριθούν από κριτική επιτροπή που θα αποτελείται από τους:

 • Μίλτο Λογιάδη (Καλλιτεχνικό διευθυντή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και καθηγητή στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου στο μάθημα Διεύθυνσης Ορχήστρας, Αρχιμουσικό).
 • Ρόζη Μαστροσάββα  (Μουσικό και Διευθύντρια Χορωδίας)
 • Φάλια Παπαγιαννοπούλου (Μουσικό και Διευθύντρια Χορωδίας)
 • Χαράλαμπο Θεοτοκάτο (Καθηγητή Βυζαντινής & Παραδοσιακής Μουσικής, Πρωτοψάλτη Ι.Ν. Αγίας Σοφίας Πατρών, Χοράρχη)
 • Νίκο Καριώτη (Συνθέτη και Διευθυντή Χορωδίας)

Για διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας τόσο οι φάκελοι που θα αποσταλούν ταχυδρομικά όσο και τα e-mails που θα αποσταλούν ηλεκτρονικά θα παραμείνουν σφραγισμένα και θα ανοιχτούν στις 20 Οκτωβρίου 2019 από το Δ.Σ. της Στέγης και θα αποσταλούν τότε στην Κριτική Επιτροπή για αξιολόγηση.

Τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού θα αναρτηθούν από τη Στέγη στην Ιστοσελίδα της στο τέλος Ιανουαρίου 2020. Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν προσωπικά με e-mail ή μέσω τηλεφώνου, αν δεν διαθέτουν e-mail.

Στοιχεία επικοινωνίας με τη Στέγη για τον διαγωνισμό

Α. Για καλλιτεχνικά θέματα: Νίκος Καριώτης (Τηλ. 210-2844432, 6981-386802,      e-mail : nicoskariotis@gmail.com )

Β. Για οργανωτικά, οικονομικά και διαδικαστικά θέματα:

 • Θωμάς Λουζιώτης: Τηλ: 6945-159679, Fax: 210-9764774, e-mail: thomaslouziotis@gmail.com
 • Γιώργος Γεωργόπουλος: Τηλ: 6936-773337, 6983-520011, e-mail: gagculture@gmail.com
 • Νεκτάριος Γεωργόπουλος: Τηλ: 6949-966600, e-mail: office@stegichorus.gr

Αρχεία Διαγωνισμού

Προηγούμενοι Διαγωνισμοί Σύνθεσης Χορωδιακού Έργου

About The Author

Related posts

1 Comment

 1. Pingback: 4ος Διαγωνισμός Σύνθεσης Χορωδιακού Έργου | Στέγη Ελληνικών Χορωδιών

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *