Τελευταία Νέα

6o Πανελλήνιο Σεμινάριο Στέγης Ελληνικών Χορωδιών

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ & ΠΕΡΑΝ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ Η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ 6ου ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΑΠΌ ΤΗ ΣΤΕΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ

 

Την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019 η Στέγη Ελληνικών Χορωδιών είχε τη χαρά να υποδεχτεί στις αίθουσες του Ελληνικού Ωδείου στο Μαρούσι  τους Καθηγητές Μουσικής δημοσίων σχολείων και ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, Διευθυντές Χορωδιών & νέους μουσικούς από όλη την Ελλάδα, που παρακολούθησαν το 6ο Σεμινάριο της Στέγης  με θέματα τη «Διεύθυνση Χορωδίας» &  «Πώς να μιλάς και να τραγουδάς ώστε να σε ακούν» με Εισηγητές τους  Μίλτο Λογιάδη και τη Νίνα Καλούτσα.

Κατά την έναρξη του Σεμιναρίου ο πρόεδρος της Στέγης Θωμάς Λουζιώτης απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό καλωσορίζοντας τους Εισηγητές αλλά και τους συμμετέχοντες του Σεμιναρίου, ευχαριστώντας για την φιλοξενία το Ελληνικό Ωδείο και τον Διευθυντή του Ανδρέα Παρασκευόπουλο.

Η πρώτη μέρα είχε μια αναφορά στην προετοιμασία του μαέστρου πριν από την πρόβα, στην Ερμηνεία αποσπασμάτων και σε διάφορα τεχνικά θέματα που αφορούν την ερμηνεία έργων διαφορετικών εποχών, από τον Διακεκριμένο Καθηγητή και Διευθυντή Χορωδιών και Ορχηστρών Μίλτο Λογιάδη, όπου μάγεψε με τον τρόπο, τη μέθοδο, το παράδειγμά του αλλά και με την εκφραστικότητα των κινήσεών του, όλους τους συμμετέχοντες. Όλα τα παραπάνω οδήγησαν στην επιτυχή έκβαση όλου του Σεμιναρίου.

Η δεύτερη μέρα του Σεμιναρίου ξεκίνησε με την Ειδικό Φωνής Νίνα Καλούτσα η οποία ασχολήθηκε με τα θέματα της ομιλίας και της φωνής σε σχέση με το τραγούδι και τη Χορωδία, προχωρώντας και σε πρακτικές ασκήσεις που έχουν να κάνουν με τα είδη των αναπνοών τόσο στην καθημερινότητά μας όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Το Σεμινάριο συνεχίστηκε με την υποδειγματική διδασκαλία της Χορωδίας “Ambitusτης Λεοντείου Σχολής Νέας Σμύρνης – Μέλος της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών με τη Μαέστρο Κατερίνα Βασιλικού, υπό την καθοδήγηση του Μίλτου Λογιάδη

Το τελευταίο και σημαντικό μέρος του Σεμιναρίου αφορούσε τη διεύθυνση των έργων από τους ενεργά συμμετέχοντες με τη Χορωδία καθώς και τον καθοριστικό ρόλο του Μίλτου Λογιάδη που με τις απαραίτητες επισημάνσεις, διορθώσεις και συμβουλές,  καθοδήγησε  με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλους όσους έλαβαν ενεργά μέρος σε αυτή τη διαδικασία αλλά και όσους τους παρακολούθησαν, φεύγοντας με εξαίρετες εντυπώσεις που είχαν να κάνουν με την μέθοδο και τον τρόπο λειτουργίας-διεύθυνσης της Χορωδίας.

Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν ενεργό ρόλο καθ’ όλη τη διάρκεια του σεμιναρίου με ερωτήσεις, απορίες αλλά και εκφράζοντας τις δικές τους απόψεις σχετικά με τα θέματα που αναπτύχθηκαν.

Τις εντυπώσεις έκλεψε η  Χορωδία Ambitus, υπό τη διδασκαλία της  Μαέστρου Κατερίνας Βασιλικού που με την αρτιότητα και την εκφραστικότητά της,  απέδωσε τα έργα του Σεμιναρίου υποδειγματικά. Στο Πιάνο συνόδευσαν  ο συνθέτης Θάνος Μαργέτης και η Μουσικός Βάσω Καριώτη.

Σε όλους τους συμμετέχοντες απονεμηθήκαν Βεβαιώσεις Συμμετοχής.

Κλείνοντας η Στέγη Ελληνικών Χορωδιών, ευχαρίστησε τους Εισηγητές, τους Συμμετέχοντες, τους Πιανίστες, τη Χορωδία Ambitus και τη Μαέστρο της και όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχή διοργάνωση του 6ου Σεμιναρίου και ανανέωσε το ραντεβού της για το επόμενο σεμινάριο.

Την ευθύνη Οργάνωσης του ξεχωριστού 6ου Σεμιναρίου της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών  είχαν οι : Θωμάς Λουζιώτης Πρόεδρος Δ.Σ. της Στέγης – Δ/ντής Χορωδιών, Κατερίνα Βασιλικού Αντιπρόεδρος Δ.Σ., Μαέστρος – Μουσικός, Γιώργος Γεωργόπουλος Γενικός Γραμματέας Δ.Σ.  – Μουσικός – Επικοινωνιολόγος.


Φωτογραφικά Στιγμιότυπα

Photo 1. Η Χορωδία με την Μαέστρο της Κατερίνα Βασιλικού & τον Διδάσκοντα Μίλτο Λογιάδη.

Photo 2. Οι Υπεύθυνοι Οργάνωσης του Σεμιναρίου της Στέγης με την Χορωδία & τον Μίλτο Λογιάδη.

Photo 3. Ο διακεκριμένος Εισηγητής του Σεμιναρίου, Αρχιμουσικός Μίλτος Λογιάδης με τον Πρόεδρο της Στέγης, Μαέστρο Θωμά Λουζιώτη, την Αντιπρόεδρο & Μαέστρο της Χορωδίας Amditus Λεοντίου Σχολής Κατερίνα Βασιλικού και τον Γραμματέα της Στέγης Μουσικό, Επικοινωνιολόγο Γιώργο Γεωργόπουλο.

Photo 4. Η Εισηγήτρια Ειδικός Φωνής Νίνα Καλούτσα.

Photo 5. Ο Πρόεδρος & Διευθυντής του Ελληνικού Ωδείου με τους Πρόεδρο & Γραμματέα της Στέγης Χορωδιών και τον εξαίρετο ακαδημαϊκό μουσικό Μίλτο Λογιάδη.

Photo 6-12. Φωτογραφικά Στιγμιότυπα του 6ου Σεμιναρίου Διεύθυνσης Χορωδίας που Διοργάνωσε η Στέγη.


6ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΤΕΓΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ

 • Τεχνική Διεύθυνσης,
 • Φωνητική Τεχνική,
 • Πώς να μιλάς και να τραγουδάς, ώστε να σε ακούν.

Πρόγραμμα Σεμιναρίου


Η Στέγη Ελληνικών Χορωδιών ως Συλλογικός Χορωδιακός Φορέας της πατρίδας μας, έχει ως σκοπό της την έμπρακτη υποστήριξη των Ελληνικών Χορωδιών των Μαέστρων τους και των νέων μουσικών  που ασχολούνται με την Χορωδιακή Μουσική. Μετά την επιτυχημένη διεξαγωγή του 1ου & 2ου Πανελλήνιου Σεμιναρίου στον Βόλο το 2007 και στη Θεσσαλονίκη το 2008 αντίστοιχα, του 3ου στην Αθήνα το 2016,  του 4ου Σεμιναρίου στη Λάρισα το 2017, του 5ου στην Πάτρα το 2018, το οποίο δυστυχώς δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της ξαφνικής απώλειας του Αντώνη Κοντογεωργίου, προχωρά στη διοργάνωση του 6ου Πανελλήνιου Σεμιναρίου σε συνεργασία με το Ελληνικό Ωδείο.

Το Σεμινάριο θα διεξαχθεί  στην Αθήνα από την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019 στις 16:30 έως & την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019 στις 14:00, διάρκειας 16 ωρών και θα φιλοξενηθεί στις αίθουσες του Ελληνικού Ωδείου στο Μαρούσι  (Λεωφόρος Κηφισίας & Πεντέλης 2).

Αφίσα:

Εισηγητές του Σεμιναρίου είναι ο Μίλτος Λογιάδης διακεκριμένος Αρχιμουσικός, Καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, η Χριστίνα Γιαννακοπούλου, Καταξιωμένη Σολίστ,  Καθηγήτρια Μονωδίας με πολλές εμφανίσεις σε Ελλάδα και Εξωτερικό και η Νίνα Καλούτσα Ειδικός Φωνής και Δημόσιας Ομιλίας με τεράστια εμπειρία στη διαχείριση της Ανθρώπινης Φωνής και με καριέρα ως Σολίστ στο εξωτερικό.

Το Σεμινάριο θα περιλαμβάνει τα παρακάτω θέματα :

Μίλτος Λογιάδης

 • Τεχνική διεύθυνσης – Κινησιολογία μουσικών συνόλων.
 • Προετοιμασία τού μαέστρου για τη διδασκαλία και την εκτέλεση του έργου.
 • Διαχείριση χρόνου δοκιμών – Μεθοδολογία πρόβας.
 • Ερμηνεία αποσπασμάτων έργων διαφόρων εποχών – Ρυθμός – Φραζάρισμα – Αναπνοές – Δοξαριές – Στυλιστικά ζητήματα εκτέλεσης Παλιάς Μουσικής.
 • Διάταξη μουσικών συνόλων στον χώρο – Θέματα ακουστικής.
 • Ανάγνωση παρτιτούρας – Παίξιμο παρτιτούρας στο πιάνο – Μεταγραφή παρτιτούρας στο πιάνο.
 • Χόρδισμα συγχορδιών – Αρμονική στήλη – Διακροτήματα.

 

Νίνα Καλούτσα

 • Πώς να μιλάς και να τραγουδάς, ώστε να σε ακούν.

«Φωνή ως έκφραση του σώματος, της ψυχής και του πνεύματος»

 

Χριστίνα Γιαννακοπούλου

 • Φωνητική Προετοιμασία μιας χορωδίας – Τρόποι Μέθοδοι
 • Είδη Ζεστάματος – Τρόποι –Ασκήσεις
 • Μεταφώνηση : Τι είναι – Προβλήματα – Αντιμετώπιση
 • Άρθρωση, ορθοφωνία, απόδοση φωνηέντων για να επιτύχουμε ομοιογένεια στον ήχο
 • Τοποθέτηση της φωνής για να τραγουδάμε και να μιλάμε χωρίς να κουράζουμε τη φωνή μας

Το Σεμινάριο θα περιλαμβάνει επίσης υποδειγματική διδασκαλία.

Στους συμμετέχοντες θα απονεμηθούν Βεβαιώσεις Συμμετοχής.

Ποσό συμμετοχής

 • Το ποσό για ενεργό συμμετοχή στο Σεμινάριο είναι 60 Eυρώ.
 • Ειδική τιμή για ενεργό συμμετοχή σπουδαστών Ωδείων και φοιτητών 45 Ευρώ με την επίδειξη της σπουδαστικής, φοιτητικής ταυτότητας.
 • Για Ακροατές του Σεμιναρίου 40 Ευρώ.

Στα παραπάνω ποσά συμμετοχής περιλαμβάνονται :

 • Το υλικό του Σεμιναρίου (folder, μπλοκ, στυλό, κείμενα των εισηγήσεων, παρτιτούρες, φυλλάδια, καθώς και το πρόγραμμα του Σεμιναρίου)
 • Τα coffee breaks στα διαλείμματα των εργασιών του Σεμιναρίου

Στα ανωτέρω ποσά δεν περιλαμβάνεται η διαμονή και η διατροφή.

Παρακαλείσθε να δηλώσετε εγκαίρως τη συμμετοχή σας,  καθώς και τον αριθμό των ατόμων από τον φορέα σας που θα συμμετέχουν στο Σεμινάριο και τα πλήρη στοιχεία του κάθε συμμετέχοντος.  

Λήξη υποβολής Δηλώσεων Συμμετοχής: Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2019.  Οι παρτιτούρες των έργων του σεμιναρίου θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στους ενδιαφερόμενους μετά την κατάθεση της δήλωσης συμμετοχής τους και την πληρωμή της προκαταβολής. Οι ενεργά συμμετέχοντες θα είναι μέχρι 20, γι’ αυτό παρακαλείστε να δηλώσετε έγκαιρα τη συμμετοχή σας.

Ποσό προκαταβολής για κάθε συμμετέχοντα, 20 Ευρώ.

Η πληρωμή της προκαταβολής για το ποσό συμμετοχής στο Σεμινάριο γίνεται  μέσω κατάθεσης στο λογαριασμό της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών (Τράπεζας Πειραιώς στον υπ’ αριθμό 5084072703151 με (IBAN GR0301720840005084072703151)

Η Αποπληρωμή του ποσού συμμετοχής θα γίνεται στην Γραμματεία κατά την έναρξη του Σεμιναρίου.

Ο κάθε ενδιαφερόμενος παρακαλείται να συμπληρώσει την Δήλωση Συμμετοχής και να την στείλει στην Στέγη Ελληνικών Χορωδιών με φαξ στo 210-9764774 η με e-mail seminar@stegi-chorus.gr στην διεύθυνση μαζί με την κατάθεση της προκαταβολής των 20 Ευρώ για την κατοχύρωση θέσης στο Σεμινάριο.

>> Δήλωση Συμμετοχής (αρχείο doc)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ :

Στέγη Ελληνικών Χορωδιών : website : www.stegi-chorus.gr

email: seminar@stegi-chorus.gr

Θωμάς Λουζιώτης 6945-159679, Γιώργος Γεωργόπουλος 6936-773337, Νίκος Καριώτης 6981-386802,  Κατερίνα Βασιλικού 6944-557182

Ελληνικό Ωδείο  website : http://www.hcma.gr email: eo@conservatory.gr    Λεωφόρος Κηφισίας & Πεντέλης 2 Μαρούσι, 210-6140030

 

Υπεύθυνοι Οργάνωσης Σεμιναρίου Στέγης Ελληνικών Χορωδιών :

Θωμάς Λουζιώτης,  Γιώργος Γεωργόπουλος,

Κατερίνα Βασιλικού, Νίκος Καριώτης

About The Author

Related posts

Απάντηση