8o Πανελλήνιο Σεμινάριο Στέγης Ελληνικών Χορωδιών

8ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΤΕΓΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ ΑΦΙΕΡΩΜΈΝΟ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ

20 Χρόνια Μουσικές Δράσεις για το Παιδί & τη Χορωδία

14-16 Οκτωβρίου 2022

 

Η Στέγη Ελληνικών Χορωδιών ως Συλλογικός Χορωδιακός Φορέας της πατρίδας μας, έχει ως σκοπό της την έμπρακτη υποστήριξη των Ελληνικών Χορωδιών των Μαέστρων τους και των νέων μουσικών  που ασχολούνται με την Χορωδιακή Μουσική. Ο ιδρυτής και πρώτος Πρόεδρος της Στέγης, ο αείμνηστος Στέφανος Βασιλειάδης, είχε μεγάλη αγάπη για τα παιδιά. Έτσι η Στέγη αφιέρωσε το πρώτο Σεμινάριο στην Παιδική Χορωδία. Ύστερα από είκοσι χρόνια μουσικής προσφοράς στις χορωδίες μας, η Στέγη Ελληνικών Χορωδιών κλείνει αυτή την εικοσαετή περίοδο μέ ένα ακόμα Σεμινάριο για τη διεύθυνση Παιδικής Χορωδίας. Μετά την επιτυχημένη διεξαγωγή 7 Σεμιναρίων στην Αθήνα, τον Βόλο, τη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα, προχωρά στη διοργάνωση του 8ου Πανελλήνιου Σεμιναρίου σε συνεργασία με το Ωδείο ATHENAEUM και την υποστήριξη του Ωδείου KODALY.

Το Σεμινάριο θα διεξαχθεί  στην Αθήνα από την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022 στις 17:00 έως & την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022 στις 14:00, διάρκειας 16 ωρών και θα φιλοξενηθεί στις αίθουσες του Ωδείου ATHENAEUM στους Αμπελοκήπους  (Λεωφόρος Κορινθίας 6, έναντι του Ξενοδοχείου President).

Φόρμα εγγραφής: https://forms.gle/2Ti6V5v2uThinzwN9

Εισηγητές του Σεμιναρίου είναι η Μαρία – Έμμα Μελιγκοπούλου Καθηγήτρια στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονία και Διευθύντρια Χορωδιών, η Ρόζη Μαστοσάββα, Καλλιτεχνική Διευθύντρια της καταξιωμένης και πολυβραβευμένης Παιδικής Χορωδίας Rosarte, o Μιχάλης Πατσέας, Καλλιτεχνικός Διευθυντής των Ωδείων Kodaly και Athenaeum και μαέστρος χορωδιών και η Κατερίνα Βασιλικού Μαέστρος της πολυβραβευμένης Χορωδίας Ambitus της Λεοντείου Σχολής Νέας Σμύρνης, καθώς και άλλων παιδικών και μεικτών Χορωδιών.

Το Σεμινάριο θα περιλαμβάνει τα παρακάτω θέματα :

Μαρία Έμμα Μελιγκοπούλου

 • Στοιχεία κινησιολογίας χορωδιακής μουσικής. (Η εισήγηση θα επικεντρωθεί στις ιδιαιτερότητες της μουσικής διεύθυνσης φωνητικής μουσικής και θα γίνει πρακτική εξάσκηση των συμμετεχόντων μέσα από χαρακτηριστικά παραδείγματα).
 • Στυλιστική ερμηνεία, ανάλογα με την εποχή, το ύφος και την υφή του έργου. (Θα γίνει αναφορά στην ιστορικά ενημερωμένη μουσική εκτέλεση της χορωδιακής μουσικής, ιδίως της Αναγεννησιακής, Μπαρόκ, Κλασικής και Ρομαντικής και θα παρουσιαστούν παραδείγματα του κάθε είδους.)
 • Επιλογή – οργάνωση ρεπερτορίου για μία μουσική παράσταση.
 • Σχέση σκηνικής τοποθέτησης των χορωδών και μουσικού αποτελέσματος συναυλίας.
 •  Η μουσική παράσταση ως μοχλός εκπαίδευσης της χορωδίας.

 

Ρόζη Μαστροσάββα

 • Η Παιδική Χορωδία στο Δήμο, στην ενορία, στο Σχολείο (Δημοτικό-Γυμνάσιο), ως μάθημα επιλογής ή ως υποχρεωτικό μάθημα.
 • Στήσιμο Χορωδίας, Διάκριση-επιλογή φωνών.
 • Προετοιμασία / Μελέτη, τρόπος διδακτικής προσέγγισης.
 • Στοιχεία μεθοδολογίας, παιδαγωγικά ζητήματα στις παιδικές και εφηβικές φωνές.
 • Ζέσταμα φωνών μέσα από παιχνίδια γνωριμίας, ενωτικά, ενδυνάμωσης του “εμείς” , εμπιστοσύνης, από ασκήσεις – εφαλτήρια της διδασκαλίας.
 •  Χορωδιακές πρακτικές βελτίωσης της ποιότητας του ήχου της χορωδίας.

 

Μιχάλης Πατσέας

 • “Διεύθυνση και Ρεπερτόριο Παιδικής Χορωδίας” (Οι συμμετέχοντες διδάσκουν και διευθύνουν την Παιδική Χορωδία Ωδείου Kodaly (Α΄και B΄Μέρος). Ο Μιχάλης Πατσέας επισημαίνει και διορθώνει κινησιολογία στους ενεργά συμμετέχοντες, καθώς και θέματα στυλιστικής ερμηνείας.

 

Κατερίνα Βασιλικού

Υποδειγματική διδασκαλία άγνωστου έργου.

 

Ποσό συμμετοχής

 • Το ποσό για τους ενεργά συμμετέχοντες στο Σεμινάριο είναι 60 Eυρώ.
 • Για Ακροατές του Σεμιναρίου 50 Ευρώ.

Στα παραπάνω ποσά συμμετοχής περιλαμβάνονται :

 • Το υλικό του Σεμιναρίου (folder, μπλοκ, στυλό, καθώς και το πρόγραμμα του Σεμιναρίου)
 • Τα coffee breaks στα διαλείμματα των εργασιών του Σεμιναρίου
 • Παρτιτούρες των έργων του Σεμιναρίου και Σημειώσεις των εισηγήσεων θα σταλούν ηλεκτρονικά στου συμμετέχοντες

Στα ανωτέρω ποσά δεν περιλαμβάνεται η διαμονή και η διατροφή.

Παρακαλείσθε να δηλώσετε εγκαίρως τη συμμετοχή σας,  καθώς και τον αριθμό των ατόμων από τον φορέα σας που θα συμμετέχουν στο Σεμινάριο και τα πλήρη στοιχεία του κάθε συμμετέχοντος.  

Λήξη υποβολής Δηλώσεων Συμμετοχής: Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022.  Οι παρτιτούρες των έργων του σεμιναρίου θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στους ενδιαφερόμενους μετά την κατάθεση της δήλωσης συμμετοχής τους και την πληρωμή του ποσού συμμετοχής. Οι ενεργά συμμετέχοντες θα είναι μέχρι 10, γι’ αυτό παρακαλείστε να δηλώσετε έγκαιρα τη συμμετοχή σας.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Η πληρωμή του ποσού συμμετοχής στο Σεμινάριο γίνεται  μέσω κατάθεσης στο λογαριασμό της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών (Τράπεζας Πειραιώς στον  αριθμό 5084072703151 με (IBAN GR0301720840005084072703151).

Τυχόν οικονομική εκκρεμότητα του ποσού συμμετοχής θα τακτοποιείται στη Γραμματεία κατά την έναρξη του Σεμιναρίου.

Ο κάθε ενδιαφερόμενος παρακαλείται να συμπληρώσει την Δήλωση Συμμετοχής και να την στείλει στην Στέγη Ελληνικών Χορωδιών με e-mail στη διεύθυνση info@stegi-chorus.gr μαζί με την κατάθεση του ποσού συμμετοχής των 50 ή 60 Ευρώ για την κατοχύρωση θέσης στο Σεμινάριο.

 

Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθούν Βεβαιώσεις Συμμετοχής. Για τους ενεργά συμμετέχοντες θα γίνει σχετική αναφορά στη Βεβαίωσή τους.

 

Φόρμα εγγραφής: https://forms.gle/2Ti6V5v2uThinzwN9

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ :

Στέγη Ελληνικών Χορωδιών : website : www.stegi-chorus.gr , fb stegichorus email: info@stegi-chorus.gr

Θωμάς Λουζιώτης 6945-159679, Γιώργος Γεωργόπουλος 6936-773337,  Ειρήνη Πατσέα 6979-816906, Γραμματεία Ωδείου Athenaeum 210-7794210

Υπεύθυνοι Οργάνωσης Σεμιναρίου Στέγης Ελληνικών Χορωδιών :

Θωμάς Λουζιώτης,  Γιώργος Γεωργόπουλος,

Ειρήνη Πατσέα


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14-10-2022

16:30 – 17:00 Προσέλευση, τακτοποίηση οικονομικών εκκρεμοτήτων.

17:00 – 17:10 Χαιρετισμός και καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο της Στέγης και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΩδείουAthenaeum.

17:10-19:00 (Μαρία-Έμμα Μελιγκοπούλου) Στοιχεία κινησιολογίας χορωδιακής μουσικής. Η εισήγηση θα επικεντρωθεί στις ιδιαιτερότητες της μουσικής διεύθυνσης φωνητικής μουσικής και θα γίνει πρακτική εξάσκηση των συμμετεχόντων μέσα από χαρακτηριστικά παραδείγματα.

19:00 – 19:30 Διάλειμμα

19:30 – 21:00 (Ρόζη Μαστροσάββα) Η Παιδική Χορωδία στο Δήμο, στην ενορία, στο Σχολείο (Δημοτικό-Γυμνάσιο), ως μάθημα επιλογής ή ως υποχρεωτικό μάθημα – Στήσιμο Χορωδίας, Διάκριση-επιλογή φωνών, Προετοιμασία/Μελέτη, τρόπος διδακτικής προσέγγισης, στοιχεία μεθοδολογίας, παιδαγωγικά ζητήματα στις παιδικές και εφηβικές φωνές.

ΣΑΒΒΑΤΟ 15-10-2022

09:00 – 10:30 (Μαρία-Έμμα Μελιγκοπούλου) Στυλιστική ερμηνεία, ανάλογα με την εποχή, το ύφος και την υφή του έργου. Θα γίνει αναφορά στην ιστορικά ενημερωμένη μουσική εκτέλεση της χορωδιακής μουσικής, ιδίως της Αναγεννησιακής, Μπαρόκ, Κλασικής και Ρομαντικής και θα παρουσιαστούν παραδείγματα του κάθε είδους.

10:30 – 11:00 Διάλειμμα

11:00 – 12:30(Μαρία-Έμμα Μελιγκοπούλου) Επιλογή – οργάνωση ρεπερτορίου για μία μουσική παράσταση.

12:30 – 12:50 Διάλειμμα

12:50 – 14:00 (Μιχάλης Πατσέας)“Διεύθυνση και Ρεπερτόριο Παιδικής Χορωδίας” : Οι συμμετέχοντες διδάσκουν και διευθύνουν την Παιδική Χορωδία Ωδείου Kodaly (Α΄ Μέρος).

14:00 – 16:00 Διάλειμμα για φαγητό

16:00 – 17:45 (Ρόζη Μαστροσάββα) Ζέσταμα φωνών μέσα από παιχνίδια γνωριμίας, ενωτικά, ενδυνάμωσης του “εμείς” , εμπιστοσύνης, από ασκήσεις – εφαλτήρια της διδασκαλίας – Χορωδιακές πρακτικές βελτίωσης της ποιότητας του ήχου της χορωδίας.

17:45 – 18:15 Διάλειμμα

18:15 – 19:45 (Μιχάλης Πατσέας)“Διεύθυνση και Ρεπερτόριο Παιδικής Χορωδίας” :Οι συμμετέχοντες διδάσκουν και διευθύνουν την Παιδική Χορωδία Ωδείου Kodaly (B΄Μέρος).

19:45 – 20:15 Διάλειμμα

20:15 –  21:15 Συναυλία με την Παιδική Χορωδία του Ωδείου Kodaly.

ΚΥΡΙΑΚΗ 16-10-2022

10:00 – 11:30 (Κατερίνα Βασιλικού) Υποδειγματική διδασκαλία και εκμάθηση νέου έργου.

11:30 – 12:00 Διάλειμμα

12:00 – 14:00 (Μαρία-Έμμα Μελιγκοπούλου) Σχέση σκηνικής τοποθέτησης των χορωδών και μουσικού αποτελέσματος συναυλίας. – Η μουσική παράσταση ως μοχλός εκπαίδευσης της χορωδίας.

Κλείσιμο Σεμιναρίου, Παράδοση των Βεβαιώσεων Συμμετοχής, Αναμνηστική Φωτογραφία.

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *