Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Mystery Sonatas

11 Ιουνίου 2017 @ 21:00

Συναυλία για βιολί, κιθάρα και εκκλησιαστικό όργανο θα δώσουν ο Νικόλαος Μαυρίδης (βιολί), ο Χαράλαμπος Καρύδης (κιθάρα) και ο Αναστάσιος Σπηλιωτόπουλος (εκκλησιαστικό Όργανο)  στη Γερμανική Εκκλησία Αθηνών, την Κυριακή 11 Ιουνίου 2017 στις 20:00.

Στη συναυλία αυτή, θα παρουσιαστούν οι σονάτες του Ροδαρίου, επίσης γνωστές ως “Mystery Sonatas”, του Heinrich Ignaz Franz Biber. Πρόκειται για μια συλλογή από 15 μικρές σονάτες για βιολί και συνεχές βάσιμο καθώς και μια τελική πασσακάλια για σόλο βιολί.

(Το συνεχές βάσιμο (ή, basso continuo), το συναντάμε από τον 16ο αιώνα. Ήταν η εποχή που πολλά πολυφωνικά έργα, μεταγράφονταν για πολυφωνικά όργανα, όπως το όργανο, το τσέμπαλο κτλ. Αυτό γινόταν κυρίως διότι πολλές εκκλησίες δεν είχαν μεγάλο χώρο, ή χρήματα για μεγάλες χορωδίες. Έτσι, η κύρια φωνή εκτελείτο από έναν ή περισσότερους σολίστες  και οι υπόλοιπες φωνές αντικαθίσταντο  από τη συνοδεία ενός οργάνου. Πολλές φορές  ήταν αρκετό να εκτελείται μια κύρια μελωδική γραμμή, ή μια αδιάκοπη μελωδική γραμμή στο μπάσο, παίζοντας την εκάστοτε χαμηλότερη νότα. Αυτή η αδιάκοπη μελωδική γραμμή είναι το λεγόμενο «συνεχές βάσιμο».)

Κάθε μία από τις «Mystery Sonatas» απεικονίζει με συμβολικό τρόπο το καθένα από τα 15 Μυστήρια του Ροδαρίου. Η σύνθεσή τους υπολογίζεται στο 1678. Όμως, παρέμειναν στην αφάνεια μέχρι να εκδοθούν πολλά χρόνια αργότερα, το 1905, αποτελώντας έκτοτε το πλέον γνωστό έργο του Biber. Θαυμάζονται για τη δεξιοτεχνία τους, τον προγραμματικό τους χαρακτήρα και την πρωτοποριακή χρήση της scordatura (επανακούρδισμα), όπου το βιολί αλλάζει συνεχώς το χρώμα του ανάλογα με την κάθε σονάτα. Λόγω των διαφορετικών κουρδισμάτων που απαιτούνται για την εκτέλεση της κάθε σονάτας, η παρουσίαση ολόκληρου του έργου παρουσιάζεται εξαιρετικά σπάνια στο κοινό.

Πρόγραμμα:

ΤΑ ΧΑΡΜΟΣΥΝΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ

Σονάτα Αρ.01: Ο Ευαγγελισμός

Σονάτα Αρ.02: Η Επίσκεψη της Μαρίας στην Ελισσάβετ

Σονάτα Αρ.03: Η Γέννηση

Σονάτα Αρ.04: Η Παρουσίαση στο Ναό
Σονάτα Αρ.05: Η Aνεύρεση του Ιησού στο Ναό

ΤΑ ΘΛΙΒΕΡΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ

Σονάτα Αρ.06: Η Αγωνία στον Κήπο

Σονάτα Αρ.07: Η Μαστίγωση
Σονάτα Αρ.08: Η Ακάνθινη Στεφάνωση
Σονάτα Αρ.09: Η Πορεία προς το Γολγοθά
Σονάτα Αρ.10: Η Σταύρωση

 

ΤΑ ΕΝΔΟΞΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ

Σονάτα Αρ.11: Η Ανάσταση

Σονάτα Αρ.12: Η Ανάληψη

Σονάτα Αρ.13: Η Κάθοδος του Αγίου Πνεύματος

Σονάτα Αρ.14: Η Μετάσταση της Μαρίας
Σονάτα Αρ.15: Η Στέψη της Παρθένου

Ο συνθέτης

Ο Χάινριχ Ίγκνατς Φραντς Μπίμπερ (1644-1704) ήταν Βοημο-Αυστριακός συνθέτης και δεξιοτέχνης βιολιστής της εποχής του Μπαρόκ. Θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους συνθέτες στο ρεπερτόριο του βιολιού, καθώς έγραψε γι’ αυτό έναν αξιόλογο όγκο έργων, ενώ ευεργέτησε τους μετέπειτα βολονίστες συμβάλλοντας έντονα στην ανάπτυξη αρκετών τεχνικών εκτέλεσης του οργάνου. Ως συνθέτης έγραφε με εξαιρετική ευρηματικότητα και η μουσική του επηρέασεπολλούς συνθέτες.

 

INFO:

Κυριακή, 11 Ιουνίου 2017, 20:00
Γερμανική Εκκλησία Αθηνών, Σίνα 68, 10672
Διάρκεια: 120’ με το διάλειμμα
 
Γενική είσοδος: 10€, 8€ (Παιδικό, Φοιτητικό, Ανέργων, ΑΜΕΑ)
Τηλ. Κρατήσεων: 2106755226

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
11 Ιουνίου 2017
Ώρα:
21:00
Κατηγορία Εκδήλωση:

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *