Τελευταία Νέα

Το Χορωδιακό Αρχείο του Αντώνη Κοντογεωργίου στη Μουσική Βιβλιοθήκη της Στέγης

Βάση Δεδομένων Χορωδιακού Αρχείου Αντώνη Κοντογεωργίου

Για να προσπελάσετε τη βάση δεδομένων του Χορωδιακού Αρχείου του αείμνηστου Αντώνη Κοντογεωργίου πατήστε εδώ (υπολογιστικό φύλλο xls). Πατώντας πάνω στο βελάκι δεξιά στην κάθε στήλη της επικεφαλίδας, διαλέγετε τα κριτήρια αναζήτησης που επιθυμείτε έτσι ώστε εύκολα να φτάσετε στο ζητούμενο αποτέλεσμα. Ευχαριστούμε από καρδιάς τον Αντώνη Κοντογεωργίου για την ευγενική παραχώρηση του πολύτιμου χορωδιακού του αρχείου.

Αγαπητοί Φίλοι,

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας αναγγείλουμε την έναρξη μιας νέας συνεργασίας μεταξύ της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών και του Αντώνη Κοντογεωργίου –  καταξιωμένου μουσικού και μαέστρου που έχει αφήσει το στίγμα του στα χορωδιακά πράγματα της χώρας μας – με σκοπό την ενίσχυση και ανανέωση της Μουσικής Βιβλιοθήκης που υπάρχει στην ιστοσελίδα της Στέγης.

Το Δ.Σ Στέγης Ελληνικών Χορωδιών

«Ο δρόμος για τον έλληνα Διευθυντή Χορωδίας είναι στον τόπο μας ανηφορικός. Παντού δυσκολίες και εμπόδια, θαρρείς πως όλα βάλθηκαν να τον εμποδίσουν. Κι όμως, πλήθος ωραίων ερασιτεχνικών χορωδιών με ταλαντούχους μαέστρους και διψασμένους χορωδούς  δεν το βάζουν κάτω. Στολίζουν μουσικά τη χώρα και συχνά αναδεικνύονται πρωταγωνιστές των πολιτιστικών δρώμενων της πόλης τους. Η Στέγη Ελληνικών Χορωδιών, με τους φίλους που απαρτίζουν το Διοικητικό Συμβούλιο και τα καλλιτεχνικά στελέχη της, δουλεύει για τη στήριξή τους. Είπα λοιπόν να προσθέσω κι εγώ τη συνδρομή μου στον καλό τους αγώνα. Τους ευχαριστώ για την αποδοχή της πρότασης συνεργασίας μας – δεν είναι αυτονόητο στην Ελλάδα το να δεχτεί κανείς ακόμα και ανιδιοτελή προσφορά. Το επιχείρησα στο FB και βρήκα κλειστές πόρτες.

Γνωρίζοντας αρκετά καλά τα προβλήματα των χορωδιών μας, σκέφτηκα πως θα μπορούσα να συμβάλλω και εγώ σε ένα μεγάλο βαθμό με τον τρόπο μου, διαθέτοντας στη Στέγη το (δόξα τω Θεώ) πλούσιο χορωδιακό μου αρχείο, με γύρω στους 80.000 τίτλους, ελληνικούς και ξένους. Οι αναρτήσεις (γύρω στα 5 έργα το μήνα), θα περιλαμβάνουν κυρίως ελληνικά χορωδιακά έργα. Κοντά σ’ αυτά σκέφτηκα να παρουσιαστούν και μερικά ξένα με προσαρμοσμένο ελληνικό κείμενο, ώστε να μπορούν να τραγουδηθούν στη γλώσσα μας, όπως συμβαίνει σ’ όλον τον κόσμο. Θα υπάρχουν και ξένα έργα με απλή ελεύθερη μετάφραση στα Ελληνικά, ώστε να ξέρουμε τι τραγουδάμε. Έργα για μεικτές χορωδίες, αλλά και χορωδίες όμοιων φωνών, με συνοδεία ή a cappella, βαθμού δυσκολιών από 1, τα πιο εύκολα, έως 6, τα πιο απαιτητικά. Και για τους ξένους φίλους μας θα παρέχονται ελληνικά χορωδιακά έργα γραμμένα στη διεθνή φωνηματική γραφή, για τη σωστή προφορά των Ελληνικών κι από ξένες χορωδίες. Όλα αυτά θα παρουσιάζονται σε υψηλή ποιότητα έκδοσης, ξέροντας πως οι φθαρμένες φωτοτυπίες ή τα δυσανάγνωστα χειρόγραφα λειτουργούν αποτρεπτικά. Ίσως να προχωρήσουμε, εφόσον υπάρξει ανάλογο ενδιαφέρον, και στη σύσταση μιας σελίδας όπου να τίθενται από μαέστρους και χορωδούς πρακτικά ή και ιστορικά ερωτήματα και απορίες γενικότερου ενδιαφέροντος, που θα απαντώνται με στόχο την επίλυση ανάλογων προβλημάτων της καθημερινής χορωδιακής πράξης, κάτι σαν ταχύρυθμο διαδικτυακό σεμινάριο.

Με εγκάρδιους συναδελφικούς χαιρετισμούς

Αντώνης Κοντογεωργίου

About The Author

Related posts

1 Comment

  1. Pingback: 30η Ενότητα Έργων Αρχείου Αντώνη Κοντογεωργίου | Στέγη Ελληνικών Χορωδιών

Απάντηση