Τελευταία Νέα
Αριθμός Μητρώου
89
Λογότυπο
Σύνοψη
Βυζαντινός χορός της πόλης των Πατρών που τον χαρακτηρίζει η ορθή γνώση της τέχνης της Βυζαντινής Μουσικής, το νεαρό της ηλικίας της πλειοψηφίας των Ιεροψαλτών της, καθώς και ο ενθουσιασμός και ο ζήλος τους
Ιστορικό
Η Βυζαντινή-Παραδοσιακή Χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς» ιδρύθηκε στην Αποστολική πόλη των Πατρών στις 17 Σεπτεμβρίου 2005, χάρη στην πρωτοβουλία του γνωστού Ορθοπαιδικού ιατρού Γεωργίου Βέργου και του διακεκριμένου Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής και εξαίρετου Πρωτοψάλτη του Ι. Ν. Αγ. Σοφίας Πατρών, Χαράλαμπου Θεοτοκάτου. Περιλαμβάνοντας κυρίως νέους και πολλά υποσχόμενους μελωδούς, αλλά και έμπειρους γνωστούς Ιεροψάλτες της πόλης μας, η καινούργια χορωδία γρήγορα αναδείχθηκε και καθιερώθηκε ως ένα αξιοζήλευτο πολιτιστικό σύνολο στον χώρο της Βυζαντινής – Παραδοσιακής μουσικής της πόλης και της χώρας μας, πραγματοποιώντας έναν ευγενή αγώνα για την διάσωση και διάδοση της Ελληνοχριστιανικής μουσικής μας κληρονομιάς.
Το όνομά της, το πήρε η χορωδία από το μεγάλο δάσκαλο της Βυζαντινής Μουσικής Θεόδωρο Παπαπαράσχου Φωκαέα, ο οποίος υπήρξε Πρωτοψάλτης, Δάσκαλος της Εκκλησιαστικής Μουσικής, κορυφαίος συγγραφέας και εκδότης μουσικών βιβλίων, ακούραστος πρωτεργάτης της Βυζαντινής μας Υμνογραφίας. Το έμβλημα της χορωδίας «Θεόδωρος Φωκαεύς», συνταιριάζει σε μια εικόνα, την Βυζαντινή Εκκλησιαστική μουσική παράδοση με την Ελληνική ταυτότητα του χορού, συνδυάζοντας τον Βυζαντινό αετό και τα σύμβολα των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων με την Ελληνική γαλανόλευκη σημαία, απηχώντας την Εκκλησιαστική μουσική παράδοση του Βυζαντίου στην σύγχρονη εποχή.

Στα 14 χρόνια μουσικής της ιστορίας, η Βυζαντινή – Παραδοσιακή χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς» συμμετείχε με επιτυχία σε σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα της πόλης των Πατρών, αλλά και όλης της Ελλάδας και του απανταχού Ελληνισμού. Παράλληλα, στην 14ετή πορεία του ο Βυζαντινός χορός έχει να παρουσιάσει 8 αξιοζήλευτες δισκογραφικές παραγωγές, που καλύπτουν επικαίρως όλες τις μεγάλες εορτές της Χριστιανοσύνης και οι οποίες περιλαμβάνουν επίσης γνωστά επιλεγμένα μέλη όλου του ενιαυτού. Από τη πολιτιστική διαδρομή της χορωδίας, ξεχωρίζουν οι βραβεύσεις της από το Βασιλικό ζεύγος της Σερβίας το 2010, με την «Ύψιστη Μουσική τιμητική διάκριση», η απονομή της «Πατριαρχικής ευλογίας» του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου το 2012, μετά την επίσημη εκδήλωση – συναυλία του Οικουμενικού Θρόνου που πραγματοποίησε στον Ι. Ν. Αγ. Τριάδος Σταυροδρομίου, στην Κωνσταντινούπολη, η τιμητική μουσική διάκριση που έχει λάβει από την Γαλλική Ακαδημία Επιστημών για τον ψηφιακό δίσκο των «Πρωτοκλητείων 2008», για την μουσική του ποιότητα και την αρτιότητα παραγωγής του, η εξαιρετική συμμετοχή και διάκριση στη Συναυλία Βυζαντινής – Εκκλησιαστικής μουσικής στον Καθεδρικό Ναό Φανερωμένης Χολαργού Αθηνών, με ύμνους της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και συμμετοχή των τριών κορυφαίων Βυζαντινών χορωδιών, τα Χριστούγεννα του 2013, το «Ευεργετήριο γράμμα» του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου το 2015, για την 10ετή συμβολή της στην πνευματική και πολιτιστική ζωή της πόλης των Πατρών και της κοινωνίας μας, η ξεχωριστή τιμητική συμμετοχή και διάκριση στο 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου, στην Ερμούπολη της Σύρου, τον Ιούλιο του 2015, η επίσης ιδιαίτερα επιτυχημένη συμμετοχή της στο φεστιβάλ Βυζαντινών χορωδιών Πελοποννήσου, στο θέατρο Αρχαίων Κλεωνών Νεμέας, τον Ιούλιο του 2016 και η μοναδική συμμετοχή στην κορυφαία εκδήλωση των «Πρωτοκλητείων» 2017, στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, στη Μουσική Συνάντηση Χορωδιακής και Παραδοσιακής – Οργανικής Μουσικής, με συμμετοχή και δύο άλλων αξιόλογων σχημάτων. Φέτος είναι υποψήφια για τα ειδικά πολιτιστικά βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών, χάρη στην παραγωγή του πρώτου παγκοσμίως αμφιωτικού CD Βυζαντινής μουσικής, που περιέχεται στο συλλεκτικό λεύκωμα 12ετίας που εξέδωσε.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΧΟΡΑΡΧΗΣ: ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΣ (Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής – Πρωτοψάλτης Ι. Ν. Αγ. Σοφίας Πατρών).

ΒΟΗΘΟΙ ΧΟΡΑΡΧΕΣ:

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΒΙΩΤΗΣ (Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής – Πρωτοψάλτης Ι. Μητροπολιτικού Ν. Αγ. Αθανασίου Ιωαννίνων).
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΖΙΩΡΗΣ (Πρωτοψάλτης Ι. Ν. Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης Ροϊτίκων Πατρών).
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ (Πρωτοψάλτης Ι. Ν. Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Κ. Αχαΐας).

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΣ – Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής – Καλλιτεχνικός Διευθυντής και Χοράρχης του χορού– Πρωτοψάλτης Ι. Ν. Αγ. Σοφίας Πατρών.
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ(και Επίτιμο μέλος): ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΕΡΓΟΣ – Πρόεδρος και Διοικητικός Υπεύθυνος της χορωδίας – Μουσικός – Ιεροψάλτης – Χειρουργός Ορθοπαιδικός.

ΜΕΛΗ:

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: Ερευνητής της Βυζαντινής και Χορωδιακής Μουσικής – Μουσικός – Ιεροψάλτης – Γενικός Γραμματέας και Ιδρυτικό στέλεχος της Στέγης ελληνικών Χορωδιών.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΒΙΩΤΗΣ: Διπλωματούχος Βυζαντινής Μουσικής – Καθηγητής της «Κατσαρείου Σχολής Βυζαντινής & Παραδοσιακής Μουσικής» Ιωαννίνων – Πρωτοψάλτης Μητροπολιτικού Ναού Αγ. Αθανασίου Ιωαννίνων – Απόφοιτος της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλά Ιωαννίνων.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ: Διπλωματούχος Βυζαντινής Μουσικής – Πρωτοψάλτης Ι. Ν. Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Κ. Αχαΐας – Βοηθός χοράρχης της χορωδίας.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Διπλωματούχος Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής – Πρόεδρος του Ιεροψαλτικού Συλλόγου Πύργου – Πρωτοψάλτης Ι. Ν. Αγ. Κυριακής Πύργου Ηλείας – Απόφοιτος Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών και Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τέως Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής μουσικής της Ι. Μ. Μεσσηνίας και Χοράρχης της Βυζαντινής χορωδίας των Ιεροψαλτών της Ι. Μ. Μεσσηνίας.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Διπλωματούχος Βυζαντινής Μουσικής – Πρωτοψάλτης Ι. Ν. Εισοδίων Θεοτόκου Αιγίου – Οικονομολόγος.
Τμήματα
Η Χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς» αποτελείται από τα παρακάτω τμήματα:
Βυζαντινή - Παραδοσιακή Χορωδία - 49 μέλη
Εικόνα Τμήματος 1
Εικόνα Τμήματος 2
Εικόνα Τμήματος 3
Εικόνα Τμήματος 4
Video Χορωδίας
Μαέστροι
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΣ

Καλλίφωνος Πρωτοψάλτης, ένθερμος ζηλωτής και λάτρης της πατρώας Ελληνικής μουσικής, που γεννήθηκε στην Πάτρα το 1951 και από τη μαθητική του ηλικία μυήθηκε στην τέχνη της Βυζαντινής μουσικής. Στη συνέχεια μαθήτευσε κοντά στον αείμνηστο Καθηγητή της Βυζαντινής μουσικής και Πρωτοψάλτη του Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας Πατρών Κων. Κατσούλη, του οποίου υπήρξε βοηθός επί σειρά ετών, στο ιερό αναλόγιο. Ακολούθως φοίτησε στο "Απολλώνειο" Ωδείο Πατρών, όπου είχε καθηγητή τον Πρωτοψάλτη Σπ. Γεωργακόπουλο, και έλαβε Πτυχίο Ιεροψάλτη. Φοίτησε ακόμα και στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών από το οποίο, με καθηγητή τον διακεκριμένο Πρωτοψάλτη και μουσικοδιδάσκαλο Σπύρο Ψάχο, έλαβε Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής.

Η ψαλτική του σταδιοδρομία αρχίζει αμέσως μετά την εισαγωγή του στο Μαθηματικό τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών, ως φοιτητής το 1969, οπότε Imageπροσλαμβάνεται Λαμπαδάριος στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδος Ζαρουχλείκων Πατρών. Την περίοδο 1972-1987 ψάλλει ως Λαμπαδάριος στον Ι.Ν. Αγίας Σοφίας Πατρών και από το 1988 μέχρι σήμερα κοσμεί και λαμπρύνει με την ιεροπρεπή ψαλμωδία του, ως Πρωτοψάλτης το ιερό αναλόγιο του ιδίου Ιερού Ναού.

Εξαίρετος ψαλμωδός και άνθρωπος, δραστήριος, φιλότιμος και πολύ αγαπητός, δόκιμος ερμηνευτής των Βυζαντινών μαθημάτων, με μεγαλοπρεπές Εκκλησιαστικό ψαλτικό ύφος, ψάλλει με πίστη και σεβασμό στην παραδοσιακή λειτουργική μουσική της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, όπως αυτή διατηρήθηκε και μεταλαμπαδεύτηκε σε εμάς μέσα στους αιώνες. Παράλληλα με τα ιεροψαλτικά του καθήκοντα, είναι βασικό στέλεχος και συμμετέχει ανελλιπώς σε όλες τις δραστηριότητες των Βυζαντινών χορών του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Πατρών και του Μουσικού Ομίλου της Πατραϊκής Μαντολινάτας. Είναι ιδρυτικό μέλος και Γενικός Γραμματέας του Πατραϊκού Ομίλου Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής, συμμετέχοντας παράλληλα και στον Βυζαντινό χορό του εν λόγω Ομίλου. Η αγάπη του για την Παραδοσιακή Ελληνική Μουσική, την οποία από κάθε θέση με πολύ ζήλο υπηρετεί, δεν τον εμπόδισε να δραστηριοποιηθεί και στον τομέα της τετράφωνης χορωδιακής μουσικής. Από εικοσαετίας συμμετέχει στην Μικτή Τετράφωνη χορωδία του Ομίλου της Πατραϊκής Μαντολινάτας, με την οποία έχει λάβει μέρος σε πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και στην οποία έχει διακριθεί ως Σολίστας Τενόρος. Είναι, τέλος, πτυχιούχος του Μαθηματικού τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών.

Από τον Σεπτέμβριο του 2005 είναι ο χοράρχης της χορωδίας «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ». Τόσο οι επιτυχημένες συναυλίες του Βυζαντινού χορού, υπό την διεύθυνσή του, όσο και το CD με «Ύμνους Αναστάσεως και Πεντηκοσταρίου» της χορωδίας που έγινε ανάρπαστο, δείχνουν πως ο Χ. Θεοτοκάτος, πέρα από ένας ικανός και άρτια μουσικά καταρτισμένος χοράρχης, είναι και ένας άξιος καθοδηγητής του νέου αυτού πολιτιστικού συνόλου, στον χώρο της Βυζαντινής Μουσικής στην πόλη μας. Ενός μουσικού χορού που συνδυάζει τον ενθουσιασμό των νεαρών μελωδών του με την εμπειρία και την συνέπεια των μεγαλύτερων σε ηλικία ιεροψαλτών της χορωδίας.
Φωτογραφία Μαέστρου 1
Διοικητικό Συμβούλιο
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΕΡΓΟΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΑΜΙΑΣ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ ΤΑΜΙΑΣ: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΠΙΛΙΑΝΟΣ
ΕΦΟΡΟΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΡΑΓΚΟΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΕΦΟΡΟΣ: ΛΟΥΚΑΣ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤYΟΥ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤYΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
Επικοινωνία
Βυζαντινή - Παραδοσιακή Χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς»
Κολοκοτρώνη 49, 26221, Πάτρα
τηλ.: 2610 621623, fax: 2610 621623, e-mail: info@fokaeus.gr
Πρόεδρος - Υπεύθ. Επικοινωνίας: Γεώργιος Βέργος (τηλ.: 2610621623, κιν.:6945152412,
e-mail: georgiosvergos@yahoo.gr)
Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Χαράλαμπος Θεοτοκάτος (τηλ.: 2610428645)
Email
info@fokaeus.gr
Ιστοσελίδα

Recent Posts