Τελευταία Νέα
Αριθμός Μητρώου
89
Λογότυπο
Σύνοψη
Βυζαντινός χορός της πόλης των Πατρών που τον χαρακτηρίζει η ορθή γνώση της τέχνης της Βυζαντινής Μουσικής, το νεαρό της ηλικίας της πλειοψηφίας των Ιεροψαλτών της, καθώς και ο ενθουσιασμός και ο ζήλος τους
Ιστορικό
Η Βυζαντινή-Παραδοσιακή Χορωδία Θεόδωρος Φωκαεύς ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2005, χάρη στην πρωτοβουλία του γνωστού ιατρού και Δημοτικού Συμβούλου Γεωργίου Θ. Βέργου. Η συνάντηση του με τον παλιό του φίλο, εξαίρετο Πρωτοψάλτη Χαράλαμπο Θεοτοκάτο οδήγησε στη δημιουργία του καινούργιου αυτού σχήματος , που συμπεριέλαβε νέους και πολλά υποσχόμενους μελωδούς από παλαιότερες συνεργασίες του Γ. Βέργου και έμπειρους γνωστούς Ιεροψάλτες που επέλεξε ο χοράρχης. Χαρακτηριστικό γνώρισμα του καινούργιου χορού είναι η ορθή γνώση της τέχνης της Βυζαντινής Μουσικής, το νεαρό της ηλικίας της πλειοψηφίας των Ιεροψαλτών της, καθώς και ο ενθουσιασμός και ο ζήλος των ελπιδοφόρων μελωδών, στοιχεία που ο έμπειρος χοράρχης Χ. Θεοτοκάτος έχει συνδυάσει με τον καλύτερο τρόπο, ώστε να δημιουργηθεί ένα αξιοζήλευτο νέο πολιτιστικό σύνολο στην πόλη των Πατρών.Το όνομά της, ιδέα του χοράρχη της, το πήρε η καινούργια χορωδία από το μεγάλο δάσκαλο της Βυζαντινής Μουσικής Θεόδωρο Παπαπαράσχου Φωκαέα. Ο Θεόδωρος Φωκαεύς υπήρξε Πρωτοψάλτης, Δάσκαλος της Εκκλησιαστικής Μουσικής, συγγραφεύς και εκδότης μουσικών βιβλίων και πάνω από 36 έτη εργάστηκε σκληρά και άφησε ανεξίτηλα γραμμένο το όνομά του στις σελίδες της Βυζαντινής μας Υμνογραφίας. Ανέδειξε πάνω από 500 ικανότατους και ταλαντούχους Ιεροψάλτες , πλήρως καταρτισμένους, ενώ συνέγραψε πολλά σημαντικά μουσικά «διαμάντια» που μέχρι σήμερα ξεχωρίζουν, κατέχοντας εξέχουσα θέση στην Υμνογραφία της Εκκλησίας μας. Διετέλεσε 30 χρόνια Λαμπαδάριος και 6 έτη Πρωτοψάλτης του Χουρμουζίου και μέχρι το τέλος της ζωής του έψαλε , μελετούσε, δίδασκε και συνέγραφε.Το έμβλημα της χορωδίας Θεόδωρος Φωκαεύς, ιδέα του διοικητικού της υπευθύνου Γεωργίου Βέργου, δημιουργήθηκε χάρη στην προσπάθεια του φίλου του Ηλία Παυλίδη ο οποίος κατόρθωσε σε μια εικόνα να ταιριάξει την Βυζαντινή Εκκλησιαστική μουσική παράδοση με την ελληνική ταυτότητα του καινούργιου χορού. Άλλωστε, το έμβλημα της Χορωδίας συνδυάζει τον Βυζαντινό αετό και τα σύμβολα των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων με την ελληνική γαλανόλευκη σημαία, απηχώντας την Εκκλησιαστική μουσική παράδοση του Βυζαντίου στην σύγχρονη εποχή.Η Βυζαντινή - Παραδοσιακή Χορωδία "Θεόδωρος Φωκαεύς" με τις ζωντανές εμφανίσεις της και τις μουσικές παραγωγές της, αυτές ακριβώς τις πτυχές της Ελληνικής μουσικής θέλει να παρουσιάσει και να αναδείξει στο φιλόμουσο κοινό της Πάτρας αλλά και της Ελλάδας, και φυσικά τόσο στην Βυζαντινή Εκκλησιαστική μας μουσική όσο και στο Ελληνικό Παραδοσιακό Δημοτικό τραγούδι θέλει να γράψει την δική της ιστορία, ανοίγοντας ένα καινούργιο πολιτιστικό κεφάλαιο με πολλές υποσχέσεις για το μέλλον.Η Βυζαντινή - Παραδοσιακή Χορωδία "Θεόδωρος Φωκαεύς" είναι μέλος της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών και Χορηγός για την συντήρηση και ανανέωση της ιστοσελίδας της Στέγης από το έτος 2010.
Τμήματα
Η Χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς» αποτελείται από τα παρακάτω τμήματα:
Βυζαντινή - Παραδοσιακή Χορωδία - 49 μέλη
Εικόνα Τμήματος 1
Εικόνα Τμήματος 2
Εικόνα Τμήματος 3
Εικόνα Τμήματος 4
Video Χορωδίας
Μαέστροι
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΣ

Καλλίφωνος Πρωτοψάλτης, ένθερμος ζηλωτής και λάτρης της πατρώας Ελληνικής μουσικής, που γεννήθηκε στην Πάτρα το 1951 και από τη μαθητική του ηλικία μυήθηκε στην τέχνη της Βυζαντινής μουσικής. Στη συνέχεια μαθήτευσε κοντά στον αείμνηστο Καθηγητή της Βυζαντινής μουσικής και Πρωτοψάλτη του Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας Πατρών Κων. Κατσούλη, του οποίου υπήρξε βοηθός επί σειρά ετών, στο ιερό αναλόγιο. Ακολούθως φοίτησε στο "Απολλώνειο" Ωδείο Πατρών, όπου είχε καθηγητή τον Πρωτοψάλτη Σπ. Γεωργακόπουλο, και έλαβε Πτυχίο Ιεροψάλτη. Φοίτησε ακόμα και στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών από το οποίο, με καθηγητή τον διακεκριμένο Πρωτοψάλτη και μουσικοδιδάσκαλο Σπύρο Ψάχο, έλαβε Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής.

Η ψαλτική του σταδιοδρομία αρχίζει αμέσως μετά την εισαγωγή του στο Μαθηματικό τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών, ως φοιτητής το 1969, οπότε Imageπροσλαμβάνεται Λαμπαδάριος στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδος Ζαρουχλείκων Πατρών. Την περίοδο 1972-1987 ψάλλει ως Λαμπαδάριος στον Ι.Ν. Αγίας Σοφίας Πατρών και από το 1988 μέχρι σήμερα κοσμεί και λαμπρύνει με την ιεροπρεπή ψαλμωδία του, ως Πρωτοψάλτης το ιερό αναλόγιο του ιδίου Ιερού Ναού.

Εξαίρετος ψαλμωδός και άνθρωπος, δραστήριος, φιλότιμος και πολύ αγαπητός, δόκιμος ερμηνευτής των Βυζαντινών μαθημάτων, με μεγαλοπρεπές Εκκλησιαστικό ψαλτικό ύφος, ψάλλει με πίστη και σεβασμό στην παραδοσιακή λειτουργική μουσική της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, όπως αυτή διατηρήθηκε και μεταλαμπαδεύτηκε σε εμάς μέσα στους αιώνες. Παράλληλα με τα ιεροψαλτικά του καθήκοντα, είναι βασικό στέλεχος και συμμετέχει ανελλιπώς σε όλες τις δραστηριότητες των Βυζαντινών χορών του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Πατρών και του Μουσικού Ομίλου της Πατραϊκής Μαντολινάτας. Είναι ιδρυτικό μέλος και Γενικός Γραμματέας του Πατραϊκού Ομίλου Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής, συμμετέχοντας παράλληλα και στον Βυζαντινό χορό του εν λόγω Ομίλου. Η αγάπη του για την Παραδοσιακή Ελληνική Μουσική, την οποία από κάθε θέση με πολύ ζήλο υπηρετεί, δεν τον εμπόδισε να δραστηριοποιηθεί και στον τομέα της τετράφωνης χορωδιακής μουσικής. Από εικοσαετίας συμμετέχει στην Μικτή Τετράφωνη χορωδία του Ομίλου της Πατραϊκής Μαντολινάτας, με την οποία έχει λάβει μέρος σε πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και στην οποία έχει διακριθεί ως Σολίστας Τενόρος. Είναι, τέλος, πτυχιούχος του Μαθηματικού τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών.

Από τον Σεπτέμβριο του 2005 είναι ο χοράρχης της χορωδίας «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ». Τόσο οι επιτυχημένες συναυλίες του Βυζαντινού χορού, υπό την διεύθυνσή του, όσο και το CD με «Ύμνους Αναστάσεως και Πεντηκοσταρίου» της χορωδίας που έγινε ανάρπαστο, δείχνουν πως ο Χ. Θεοτοκάτος, πέρα από ένας ικανός και άρτια μουσικά καταρτισμένος χοράρχης, είναι και ένας άξιος καθοδηγητής του νέου αυτού πολιτιστικού συνόλου, στον χώρο της Βυζαντινής Μουσικής στην πόλη μας. Ενός μουσικού χορού που συνδυάζει τον ενθουσιασμό των νεαρών μελωδών του με την εμπειρία και την συνέπεια των μεγαλύτερων σε ηλικία ιεροψαλτών της χορωδίας.
Φωτογραφία Μαέστρου 1
Διοικητικό Συμβούλιο
-ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΕΡΓΟΣ
-ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΣ
-ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
-ΤΑΜΙΑΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
-ΕΦΟΡΟΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ:ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΚΑΡΥΤΙΝΟΣ
-ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ
-ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
Επικοινωνία
Βυζαντινή - Παραδοσιακή Χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς»
Κολοκοτρώνη 49, 26221, Πάτρα
τηλ.: 2610 621623, fax: 2610 621623, e-mail: info@fokaeus.gr
Πρόεδρος - Υπεύθ. Επικοινωνίας: Γεώργιος Βέργος (τηλ.: 2610621623, κιν.:6945152412,
e-mail: georgiosvergos@yahoo.gr)
Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Χαράλαμπος Θεοτοκάτος (τηλ.: 2610428645)
Email
info@fokaeus.gr
Ιστοσελίδα

Recent Posts