Τελευταία Νέα

Δέκατη Όγδοη Ενότητα Έργων Αρχείου Αντώνη Κοντογεωργίου

Σας ενημερώνουμε ότι στο Χορωδιακό Αρχείο του Αντώνη Κοντογεωργίου στη Μουσική Βιβλιοθήκη αναρτήθηκε η δέκατη όγδοη ενότητα έργων.

Τέσσερα ξένα έργα και πέντε ελληνικά, περιλαμβάνει η 18η ενότητα. Όλα τα ξένα, προσαρμοσμένα για να τραγουδηθούν στα ελληνικά, ανήκουν στην εποχή της Αναγέννησης: Τα τρία είναι ερωτικά, Σκληρόκαρδή μου αγάπη του Dering, Γειά σου αγάπη μου, του Jones, Με σκλάβωσε η αγάπη, του Steuerlein. Το τέταρτο, του Vulpius, είναι ένας ύμνος στον Δημιουργό, για την ομορφιά της φύσης.

Τα πέντε ελληνικά εκπροσωπούν διαφορετικές περιόδους και τάσεις. Το παλιότερο είναι του Γεωργίου Βακαλόπουλου, καθηγητή θεωρητικών στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, με θέμα το και τότε καυτό, το Μακεδονικό. Σε τελείως διαφορετικό κλίμα αναπτύσσεται ο Παιάν του Γιάννη Ανδρέου Παπαϊωάννου, του δάσκαλου των περισσοτέρων σύγχρονων συνθετών μας. Στα νεανικά του Θεοδωράκη ανήκει το λυρικό, Πόσον ήσυχα κοιμάται. Ωραίο αλλά όχι εύκολο, για χορωδία όμοιων φωνών είναι και το, Εχ, η ομορφιά, σε ποίηση Γ. Ρίτσου, του Μιχάλη Τραυλού, ενώ η ενότητα κλείνει με το ευαίσθητο, πάλι για χορωδία όμοιων φωνών, Πλένω στο κρύο ρέμα, του φίλτατου Νίκου Κυπουργού.

Όλα τα έργα όλων των αναρτήσεων είναι διαθέσιμα στη Μουσική Βιβλιοθήκη της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών.

Απευθείας πρόσβαση στις παρτιτούρες:

Dering – Σκληρόκαρδή μου αγάπη

Jones – Γειά σου αγάπη μου

Steuerlein – Με σκλάβωσ’ η αγάπη

Vulpius – Στου ήλιου τη φεγγοβολιά

Βακαλόπουλος – Μακεδονικός ύμνος

Θεοδωράκης – Πόσον ήσυχα κοιμάται

Κυπουργός – Πλένω στο κρύο ρέμα

Παπαϊωάννου – Παιάν εις την ειρήνην

Τραυλός – Έχ, η ομορφιά

 

Βάση Δεδομένων Χορωδιακού Αρχείου του Αντώνη Κοντογεωργίου

Για να προσπελάσετε τη βάση δεδομένων του Χορωδιακού Αρχείου του Αντώνη Κοντογεωργίου πατήστε εδώ. Πατώντας πάνω στο βελάκι δεξιά στην κάθε στήλη της επικεφαλίδας, διαλέγετε τα κριτήρια αναζήτησης που επιθυμείτε έτσι ώστε εύκολα να φτάσετε στο ζητούμενο αποτέλεσμα. Ευχαριστούμε από καρδιάς τον Αντώνη Κοντογεωργίου για την ευγενική παραχώρηση του πολύτιμου χορωδιακού του αρχείου.

About The Author

Related posts

Απάντηση