Τελευταία Νέα

Θριαμβευτική εμφάνιση της χορωδίας Θεόδωρος Φωκαεύς στο Άργος

ΕΨΑΛΛΕ ΑΨΟΓΑ ΚΑΙ ΑΦΗΣΕ ΑΡΙΣΤΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣfokaeus-argos01

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο του Λαζάρου, 12 Απριλίου 2014 και ώρα 8.00μ.μ., στο «Μπουσουλοπούλειο» Δημοτικό  Θέατρο Άργους, η προγραμματισμένη  χορωδιακή συνάντηση με τίτλο «Από την Σταύρωση στην Ανάσταση»,  που διοργάνωσαν  από κοινού το Λύκειο των Ελληνίδων του Άργους και η Βυζαντινή χορωδία του Καθεδρικού Ι. Ν. Αγ. Πέτρου της πόλης, με αφορμή την επερχόμενη Μεγάλη Εβδομάδα και την μεγαλύτερη εορτή της Χριστιανοσύνης, την Ανάσταση του Κυρίου μας.

Την εκδήλωση άνοιξε ομιλία της προέδρου του Λυκείου των Ελληνίδων του Άργους, ενώ την παρουσίαση των χορωδιών έκανε ο χοράρχης της Βυζαντινής  χορωδίας  του Καθεδρικού Ι. Ν. Αγ. Πέτρου Άργους  κ. Ιωάννης Χαβιαρλής. Πρώτη στην συναυλία εμφανίστηκε η Βυζαντινή – Παραδοσιακή χορωδία των Πατρών «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ», η οποία έψαλλε άψογα και παρουσίασε υπέροχα το μουσικό της πρόγραμμα, υπό την διεύθυνση του χοράρχου της, Πρωτοψάλτου του Ι. Ν. Αγ. Σοφίας Πατρών κ. Χαραλάμπους Θεοτοκάτου.

fokaeus-argos03

Ο πρόεδρος του χορού κ. Γεώργιος Βέργος ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την τιμητική πρόσκληση στην εκδήλωση και παρουσίασετα επιλεγμένα μουσικά κομμάτια που έψαλλε η χορωδία. Ο βυζαντινός χορός απέδωσε θαυμάσια τα μουσικά μέλη, με πλήρη αρμονία μέλους – ισοκρατήματος, αλάνθαστα κοψίματα, άριστες τονικές εναλλαγές και  πιστή προς το Πατριαρχικό ύφος απόδοση, αποσπώντας το έντονο και παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού που πλημμύρισε το θέατρο, αφήνοντας σε όλους τις καλύτερες εντυπώσεις. Εξαιρετικές ήταν και οι μονωδίες του χοράρχη στους ύμνους «Δύο και πονηρά εποίησεν» και «Σε τον αναβαλλόμενον το φως» και μοναδική και συγκινητική η μονωδία του Πρωτοψάλτη του χορού Κωνσταντίνου Αγγελακόπουλου στον ύμνο «Επί ξύλου βλέπουσα κρεμάμενον». Μετά το τέλος του προγράμματος της χορωδίας του Φωκαέως, ο χοράρχης της Βυζαντινής  χορωδίας  του Καθεδρικού Ι. Ν. Αγ. Πέτρου Άργους  κ. Ιωάννης Χαβιαρλής, παίρνοντας τον λόγο, συνεχάρη τον κ. Θεοτοκάτο για το καταπληκτικό άκουσμα που καθήλωσε το ακροατήριο, λέγοντας ότι « ο μεγάλος μουσικοδιδάσκαλος  Θεόδωρος  Φωκαεύς θα αναπαύεται εν ειρήνη και θα αισθάνεται υπερηφάνεια και απέραντη ψυχική αγαλλίαση μετά την σημερινή καταπληκτική  εμφάνιση του χορού των Πατρών, που φέρει το τιμητικό όνομά του».

fokaeus-argos02

Κατόπιν η συναυλία συνεχίστηκε με τον  Εκκλησιαστικό χορό του Ι. Ν. Αγ. Παντελεήμονος Αχαρνών Αθηνών, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Ηλία Τούμπα, ο οποίος παρουσίασε με επιτυχία και το δικό του μουσικό πρόγραμμα και χειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους. Την όμορφη αυτή χορωδιακή συνάντηση έκλεισε  η μικτή Παραδοσιακή χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Άργους, που   μαζί με την Βυζαντινή Εκκλησιαστική χορωδία του Καθεδρικού Ι. Ν. Αγ. Πέτρου της πόλης, αποτελούμενη κυρίως από παιδιά, παρουσίασε υπέροχα κάλαντα και κατανυκτικά τραγούδια της Μεγάλης Εβδομάδος, με την συνοδεία παραδοσιακών οργάνων. Ήταν μια εξαίσια προσπάθεια με άριστο αποτέλεσμα, που επίσης κέρδισε δίκαια το θερμό χειροκρότημα του πολυπληθούς κοινού. Στο τέλος και οι τρεις χοροί  έψαλλαν μαζί τον γνωστό  Αναστάσιμο ύμνο  «Ανάστα ο Θεός», αντάλλαξαν ευχές και δώρα. Τιμητικά δώρα και μια όμορφη ανθοδέσμη έδωσε στον πρόεδρο και τον χοράρχη της χορωδίας του Φωκαέως ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιεροψαλτών Άργους, Πρωτοψάλτης κ. Γεώργιος Δαρλάσης, ο οποίος επίσης συνεχάρη θερμώς του υπευθύνους του χορού καταλήγοντας πως «δεν βρίσκω λόγια να σας εκφράσω τον θαυμασμό μου  γι’ αυτήν την υπέροχη χορωδία. Χρόνια είχαμε να ακούσουμε έναν τόσο μεστό, δεμένο και καλοδουλεμένο χορό στην πόλη μας».

Την εκδήλωση τίμησαν  με την παρουσία τους εκπρόσωποι των Εκκλησιαστικών και πολιτικών Αρχών της πόλης και της περιφέρειας,  πολλοί ιερείς και μουσικολογιώτατοι Ιεροψάλτες της πόλης του Άργους,  καθώς και πλήθος κόσμου, που γέμισε ασφυκτικά το θέατρο. Μετά την συναυλία, οι διοργανωτές προσέφεραν πλούσιο γεύμα προς τιμήν των δύο προσκεκλημένων χορωδιών.

ΧΟΡΩΔΟΙ

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ – ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ
«ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ»

π. Χαράλαμπος Σταματόπουλος
π. Βασίλειος Πατσός
Αγγελακόπουλος Κωνσταντίνος
Αθανασόπουλος Σωτήριος
Αλποχωρίτης Χρήστος
Ασημακόπουλος Αντώνιος
Βάσσης Κωνσταντίνος
Γεωργόπουλος Γεώργιος
Γκουρβέλος Σπυρίδων
Διαμαντόπουλος Νικόλαος
Δροσόπουλος Δημήτριος
Καρανικολός Στέφανος
Κοροντζής Κωνσταντίνος
Κωστόπουλος Γερ. Ιωάννης
Κωνσταντακόπουλος Διονύσιος
Λαμπρόπουλος Γεώργιος
Λαμπρόπουλος Παναγιώτης
Λέντζιος Παναγιώτης
Μακρυπούλιας Ιωάννης
Μαντέλης Γεώργιος
Μασσαράς Δημήτριος
Μπάρλας Φώτιος
Ντεμίρης Γεώργιος
Παναγιωτάκης Γεώργιος
Παναγιωτόπουλος Ηλίας
Παπαδόπουλος Γρηγόριος
Παπαρηγόπουλος Κωνσταντίνος
Σαββανής Ανδρέας
Σαγιάς Πελοπίδας
Σταματόπουλος Δημήτριος
Σταυρόπουλος Γεώργιος
Στεφανόπουλος Κωνσταντίνος
Φουντάς Δημήτριος
Φράγκος Νικόλαος

ΧΟΡΑΡΧΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΣ
ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ Ι. Ν. ΑΓ. ΣΟΦΙΑΣ ΠΑΤΡΩΝ

About The Author

Βυζαντινός χορός της πόλης των Πατρών που τον χαρακτηρίζει η ορθή γνώση της τέχνης της Βυζαντινής Μουσικής, το νεαρό της ηλικίας της πλειοψηφίας των Ιεροψαλτών της, καθώς και ο ενθουσιασμός και ο ζήλος τους

Related posts

Απάντηση