7η Θερινή Ακαδημία Διεύθυνσης Χορωδίας από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο της Κέρκυρας

Με ιδιαίτερη χαρά σας ανακοινώνουμε την 7η Θερινή Ακαδημία Διεύθυνσης Χορωδίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 1-7 Ιουλίου 2016 στην Κέρκυρα με προσκεκλημένη διδάσκουσα τη Μaria Guinand (Βενεζουέλα), διεθνούς φήμης μαέστρος και μουσικοπαιδαγωγός.

Η Ακαδημία απευθύνεται σε διευθυντές χορωδιών (παιδικών, νεανικών, ωδείων), σε καθηγητές μουσικής Α’ Βάθμιας και Β’ Βάθμιας εκπαίδευσης που διευθύνουν σχολική χορωδία και σε φοιτητές τμημάτων μουσικών σπουδών.

H Maria Guinand είναι ιδρύτρια της Αcademia Bach de Venezuela”, της “Academia Nacional de Canto Gregoriano”, υποδυεθύντρια της “Simon Bolivar Symphony Orchestra”, διευθύντρια του “Academic Program for the National Youth Orchestras System of Venezuela”, του “José Ángel Lamas” School of Music” και τακτική συνεργάτης του El Sistema”. Είναι επίσης μέλος του Δ.Σ. των “Teatro Teresa Carreño” και “Fundación Cultural Chacao”.

Το διδακτικό πρόγραμμα της φετινής 7ης Ακαδημίας είναι διαρθρωμένο σε τέσσερις ενότητες:

α) Εργαστηριακή παιδική χορωδία ομοίων φωνών (SSA) με παιδιά 12 – 17 ετών, στην οποία η Guinand θα εφαρμόσει την πρότυπη διδακτική της μεθοδολογία στη διδασκαλία εφηβικών φωνών.

β) Στοιχεία φωνητικής τεχνικής για χορωδία και ειδικότερα, φωνητική τεχνική για παιδικές και νεανικές φωνές, στοιχεία που αφορούν τη μεταφώνηση τόσο των αγοριών όσο και των κοριτσιών, τρόποι ανάπτυξης του ήχου της φωνής, προθερμάνεις που βοηθούν τα παιδιά να καλλιεργήσουν τη φωνή τους και να πετύχουν άριστη τονικότητα και χορωδιακό κούρδισμα.

γ) Τεχνική διεύθυνσης χορωδίας (κινησιολογία) με ενεργή συμμετοχή των συμμετεχόντων στο σεμινάριο υπό την επίβλεψη της προσκεκλημένης διδάσκουσας.

δ) Χορωδία των συμμετεχόντων, στην οποία η Guinand θα διδάξει ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον χορωδιακό ρεπερτόριο με στοιχεία Latin χορωδιακής μουσικής, το οποίο είναι κατάλληλο για εφαρμογή σε παιδικές και νεανικές χορωδίες.

Στις 30 Ιουνίου 2016 στις 21.00 στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας, θα γίνει συναυλία με προσκεκλημένο μαέστρο τον τακτικό συνεργάτη – καθηγητή του μεταπτυχιακού προγράμματος Διεύθυνσης Χορωδίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Fred Sjoberg, κατά την οποία το Φωνητικό Σύνολο του ΤΜΣ σε σύμπραξη με τη Σουηδική χορωδία «Örebro» θα παρουσιάσουν σε Α’ Πανελλήνια εκτέλεση το έργο του Καναδού συνθέτη Larry Nickel, Requiem for Peace, ένα έργο για την παγκόσμια ειρήνη γραμμένο σε 11 γλώσσες.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθούν συναυλίες παιδικών και νεανικών χορωδιών από διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Το σεμινάριο θα ολοκληρωθεί με τη συναυλία της χορωδίας των συμμετεχόντων στο σεμινάριο και την εργαστηριακή χορωδία υπό τη διεύθυνση της Guinand.

Φέτος, για τρίτη συνεχή χρονιά θα υπάρχει η δυνατότητα – κατά το μεσημεριανό διάλειμμα – ψηφιακής προβολής δράσεων των χορωδιών των συμμετεχόντων για όσους το επιθυμούν. Θα ακολουθεί συζήτηση με την επιστημονική υπεύθυνη και τους λοιπούς συμμετέχοντες. Θα υπάρχει επίσης, επιπλέον ώρα διδασκαλίας κινησιολογίας κάθε απόγευμα στις 17.00 – 18.00 για όσους επιθυμούν να διδαχθούν τα βασικά στοιχεία της κινησιολογίας της διεύθυνσης χορωδίας.

Αναλυτικές πληροφορίες για το ημερήσιο πρόγραμμα της ακαδημίας και για τους όρους-προθεσμία υποβολής δηλώσεων συμμετοχής.

ΘΕΡΙΝΗ – 2016 Ανακοίνωση

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *