Τελευταία Νέα
Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

7η Θερινή Ακαδημία Διεύθυνσης Χορωδίας από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο της Κέρκυρας

1 Ιουλίου 2016 @ 11:00 - 7 Ιουλίου 2016 @ 11:00

Με ιδιαίτερη χαρά σας ανακοινώνουμε την 7η Θερινή Ακαδημία Διεύθυνσης Χορωδίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 1-7 Ιουλίου 2016 στην Κέρκυρα με προσκεκλημένη διδάσκουσα τη Μaria Guinand (Βενεζουέλα), διεθνούς φήμης μαέστρος και μουσικοπαιδαγωγός.

Η Ακαδημία απευθύνεται σε διευθυντές χορωδιών (παιδικών, νεανικών, ωδείων), σε καθηγητές μουσικής Α’ Βάθμιας και Β’ Βάθμιας εκπαίδευσης που διευθύνουν σχολική χορωδία και σε φοιτητές τμημάτων μουσικών σπουδών.

H Maria Guinand είναι ιδρύτρια της Αcademia Bach de Venezuela”, της “Academia Nacional de Canto Gregoriano”, υποδυεθύντρια της “Simon Bolivar Symphony Orchestra”, διευθύντρια του “Academic Program for the National Youth Orchestras System of Venezuela”, του “José Ángel Lamas” School of Music” και τακτική συνεργάτης του El Sistema”. Είναι επίσης μέλος του Δ.Σ. των “Teatro Teresa Carreño” και “Fundación Cultural Chacao”.

Το διδακτικό πρόγραμμα της φετινής 7ης Ακαδημίας είναι διαρθρωμένο σε τέσσερις ενότητες:

α) Εργαστηριακή παιδική χορωδία ομοίων φωνών (SSA) με παιδιά 12 – 17 ετών, στην οποία η Guinand θα εφαρμόσει την πρότυπη διδακτική της μεθοδολογία στη διδασκαλία εφηβικών φωνών.

β) Στοιχεία φωνητικής τεχνικής για χορωδία και ειδικότερα, φωνητική τεχνική για παιδικές και νεανικές φωνές, στοιχεία που αφορούν τη μεταφώνηση τόσο των αγοριών όσο και των κοριτσιών, τρόποι ανάπτυξης του ήχου της φωνής, προθερμάνεις που βοηθούν τα παιδιά να καλλιεργήσουν τη φωνή τους και να πετύχουν άριστη τονικότητα και χορωδιακό κούρδισμα.

γ) Τεχνική διεύθυνσης χορωδίας (κινησιολογία) με ενεργή συμμετοχή των συμμετεχόντων στο σεμινάριο υπό την επίβλεψη της προσκεκλημένης διδάσκουσας.

δ) Χορωδία των συμμετεχόντων, στην οποία η Guinand θα διδάξει ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον χορωδιακό ρεπερτόριο με στοιχεία Latin χορωδιακής μουσικής, το οποίο είναι κατάλληλο για εφαρμογή σε παιδικές και νεανικές χορωδίες.

Στις 30 Ιουνίου 2016 στις 21.00 στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας, θα γίνει συναυλία με προσκεκλημένο μαέστρο τον τακτικό συνεργάτη – καθηγητή του μεταπτυχιακού προγράμματος Διεύθυνσης Χορωδίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Fred Sjoberg, κατά την οποία το Φωνητικό Σύνολο του ΤΜΣ σε σύμπραξη με τη Σουηδική χορωδία «Örebro» θα παρουσιάσουν σε Α’ Πανελλήνια εκτέλεση το έργο του Καναδού συνθέτη Larry Nickel, Requiem for Peace, ένα έργο για την παγκόσμια ειρήνη γραμμένο σε 11 γλώσσες.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθούν συναυλίες παιδικών και νεανικών χορωδιών από διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Το σεμινάριο θα ολοκληρωθεί με τη συναυλία της χορωδίας των συμμετεχόντων στο σεμινάριο και την εργαστηριακή χορωδία υπό τη διεύθυνση της Guinand.

Φέτος, για τρίτη συνεχή χρονιά θα υπάρχει η δυνατότητα – κατά το μεσημεριανό διάλειμμα – ψηφιακής προβολής δράσεων των χορωδιών των συμμετεχόντων για όσους το επιθυμούν. Θα ακολουθεί συζήτηση με την επιστημονική υπεύθυνη και τους λοιπούς συμμετέχοντες. Θα υπάρχει επίσης, επιπλέον ώρα διδασκαλίας κινησιολογίας κάθε απόγευμα στις 17.00 – 18.00 για όσους επιθυμούν να διδαχθούν τα βασικά στοιχεία της κινησιολογίας της διεύθυνσης χορωδίας.

 

ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ

Πρωϊνό πρόγραμμα ( Παρασκευή – Τετάρτη 1-6 Ιουλίου)

10.00-11.15     Παιδαγωγική – διδακτική της χορωδίας (εργαστηριακή χορωδία)

11.30-12.45     Φωνητική τεχνική – θέματα intonation

12.45-13.00     Ερωτήσεις – συζήτηση με τη διδάσκουσα

Απογευματινό πρόγραμμα

18.00-19.15   Τεχνική – κινησιολογία διεύθυνσης χορωδίας

19.30-21.00   Πρόβα μικτής χορωδίας των συμμετεχόντων στο σεμινάριο

 

Η τελική συναυλία και η απονομή των Διπλωμάτων Συμμετοχής θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 6.7. το βράδυ.

Πέμπτη 7 Ιουλίου: Αναχώρηση συμμετεχόντων

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης της Θερινής Ακαδημίας από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Ο αριθμός συμμετεχόντων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Επίσημη γλώσσα του σεμιναρίου είναι η αγγλική και το σεμινάριο περιλαμβάνει 36 ώρες διδασκαλίας (2 ECTS).

Το ποσό συμμετοχής στο σεμινάριο ανέρχεται στα 220 ευρώ.

Για φοιτητές άλλων πανεπιστημίων: 180 ευρώ.

Προθεσμία υποβολής δηλώσεων συμμετοχής: Παρασκευή 20 ΜΑΪΟΥ 2016

Η αίτηση συμμετοχής θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση chortherini@gmail.com   ή με φαξ στον αριθμό 26610 26024, υπόψιν κ. Καλδή, και θα συνοδεύεται από το αντίγραφο του καταθετηρίου των διδάκτρων στον παρακάτω λογαριασμό της Επιτροπής Ερευνών του Ιονίου Πανεπιστημίου:

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ : ΙΒΑΝ GR 9801724510005451059102893 BIC: PRBGRAA

με την ένδειξη «Για το σεμινάριο διεύθυνσης χορωδίας».

Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών http://music.ionio.gr/gr/academy/summer-music-academy/, για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής. Για περισσότερες πληροφορίες τηλ. 26610 53284 και e-mail: chortherini@gmail.com

Επιστημονική υπεύθυνη Θερινής Ακαδημίας Διεύθυνσης Χορωδίας:

Μιράντα Καλδή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιονίου Πανεπιστημίου.

Αναλυτικές πληροφορίες για το ημερήσιο πρόγραμμα της ακαδημίας και για τους όρους-προθεσμία υποβολής δηλώσεων συμμετοχής:

ΘΕΡΙΝΗ – 2016 Ανακοίνωση

Λεπτομέρειες

Αρχή:
1 Ιουλίου 2016 @ 11:00
Τέλος:
7 Ιουλίου 2016 @ 11:00
Κατηγορία Εκδήλωση:
Ετικέτες Εκδήλωση
, , , ,

Διοργανωτής

Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Χώρος Διεξαγωγής

Ανώνυμος Χώρος Διεξαγωγής
Κέρκυρα, Ελλάδα + Χάρτης Google

Απάντηση