Τελευταία Νέα

Εκδημία Βασίλη Μακρίδη

Έφυγε χθες (7-03-2022) από τη ζωή ο συνθέτης, μαέστρος, διευθυντής Χορωδιών, πρώην Πρόεδρος της ΠΕ.ΔΙ.ΧΟ., Πρόεδρος του Βαλκανικού Forum Χορωδιακής Μουσικής Βασίλης Μακρίδης. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών, εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για τη σημαντική αυτή απώλεια, ενός προσώπου που είχε τόσο μεγάλη δράση και προσφορά; στο Χορωδιακό τραγούδι.
Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συγγενείς του αγαπητού μας Βασίλη Μακρίδη. Καλό Παράδεισο!!!! Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.
Ο Πρόεδρος και το ΔΣ της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών
Παραθέτουμε παρακάτω ένα σύντομο βιογραφικό.
Ο συνθέτης Βασίλης Μακρίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1933. Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά, πιάνο και σύνθεση σε Ελλάδα, Αγγλία και Γαλλία. Ειδικεύτηκε στην Διεύθυνση Χορωδίας, Συμφωνικής Ορχήστρας και Ορατορίου.Υπηρέτησε ως Διευθυντής το Μουσικό Τμήμα του Ε.Μ. Πολυτεχνείου, από την ίδρυσή του το 1960. Διετέλεσε μέλος της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου από το 1984 εως το 1998. Ήταν ο δημιουργός της Χορωδίας του Ε.Μ.Π., καθώς και του Θεατρικού και Χορευτικού Τομέα. Το 1999, με δική του πρωτοβουλία, συγκροτείται Βαλκανικό Forum Χορωδιακής Μουσικής, του οποίου ήταν Πρόεδρος έως σήμερα. Ήταν επίσης πρόεδρος της πρώτης Πανελλήνιας Ένωσης Διευθυντών Χορωδιών (Π.Ε.ΔΙ.ΧΟ.), αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Μουσουργών, και μετείχε σε διεθνείς κριτικές επιτροπές φεστιβάλ χορωδιών. Στα έτη 1979-1984 διετέλεσε περιοδικός διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Εκτός από το πλούσιο συνθετικό του έργο (έργα του είναι και τα πατριωτικά ορατόρια, για Συμφωνική Ορχήστρα, Χορωδία και Σολίστ : Διθύραμβος ΙΙ (σε στίχους Άγγελου Σικελιανού), Ο Φιλόπατρις (σε στίχους Ανδρέα Κάλβου), Δοξαστικό (σε στίχους Ανδρέα Τσουρά) κ.α.), ασχολήθηκε με την συγγραφή διδακτικών βιβλίων για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
Ο ίδιος έπαιζε πιάνο, βιολοντσέλλο, όμποε, κρουστά, καθώς και αρκετά παραδοσιακά όργανα. Το έργο του είναι καταχωρημένο σε όλα τα λεξικά που αφορούν τη Μουσική και στο Παγκόσμιο Λεξικό Μουσικής.

About The Author

Related posts

Απάντηση