Τελευταία Νέα

3ος Διαγωνισμός Σύνθεσης Χορωδιακού Έργου

Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων 3ου Διαγωνισμού Σύνθεσης Χορωδιακού Έργου

Αθήνα 18 Μαρτίου 2020

Αγαπητοί μας φίλοι,

Εκπληρώνοντας μια ακόμα από τις καταστατικές της αρχές, η Στέγη πήρε την πρωτοβουλία το 2019 να προκηρύξει τον 3ο Διαγωνισμό Σύνθεσης Χορωδιακού Έργου για Δημοτικά Παραδοσιακά Τραγούδια & Βυζαντινά Μέλη.  

Στο διαγωνισμό έλαβαν μέρος 33 Έλληνες Συνθέτες, οι οποίοι δημιούργησαν αξιόλογες Χορωδιακές Συνθέσεις και οι οποίες μπορούν να εμπλουτίσουν το ρεπερτόριο των Ελληνικών Χορωδιών.

Τα τρία πρώτα καλύτερα έργα θα βραβευθούν με χρηματικό έπαθλο.

Η κριτική επιτροπή όπως γνωρίζετε αποτελείτο από έγκριτους Μουσικούς της Τέχνης, (Μίλτος Λογιάδης, Ρόζη Μαστροσάββα, Νίκος Καριώτης,, Φάλια Παπαγιαννοπούλου, Χαράλαμπος Θεοτοκάτος), που μαζί με τα κριτήρια και τον τρόπο διεξαγωγής του Διαγωνισμού, παρείχαν εγγύηση για το αδιάβλητο της διαδικασίας και του αποτελέσματος.

Σ’ αυτό το σημείο θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε όλους για την θετική σας ανταπόκριση και συμμετοχή σας. Πιστεύουμε ότι σας  δόθηκε η δυνατότητα να πληροφορηθείτε για το έργο της Στέγης, που από το 2002 προσπαθεί, με τις λιγοστές της δυνάμεις, να προσφέρει στην Ελληνική Χορωδιακή Μουσική.

Μετά την παράδοση της βαθμολογίας από τα μέλη της κριτικής επιτροπής, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, που έχουν ως ακολούθως:

Τα τρία πρώτα βραβεία απονέμονται στους παρακάτω νικητές και τα χρηματικά έπαθλα θα δοθούν σε εκδήλωση-παρουσίαση που θα πραγματοποιηθεί από την Στέγη Ελληνικών Χορωδιών στο μέλλον, για την οποία θα ενημερωθείτε εγκαίρως.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΝΙΚΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Σειρά κατάταξης Ονοματεπώνυμο Συνθέτη Τίτλος Έργου Τελική Βαθμολογία
1ος Διονύσης Καλογερόπουλος Πιάνω πέτρες και λιθάρια 88,1
2ος Γιώργος Κουμαραδιός Αμπελοκουτσούρα 85,8
2ος Γεώργιος Καρακάσης Με κάλεσε μια αρχόντισσα 85,8
3ος Στυλιανός Λασκαρίδης Ανάθεμα τον Αίτιο 84,7

Λόγω ισοβαθμίας του Γιώργου Κουμαραδιού με τον Γεώργιο Καρακάση, είμαστε υποχρεωμένοι να μοιράσουμε το ποσό του δεύτερου βραβείου εξ ίσου μεταξύ τους και να τους κατατάξουμε και τους δύο ως δεύτερους. Στα επόμενα έργα, και μέχρι την 10η θέση της σειράς κατάταξης, θα απονεμηθεί τιμητικό δίπλωμα συμμετοχής και μαζί  με τα βραβευμένα έργα θα παρουσιαστούν από χορωδίες-μέλη της Στέγης ή άλλα χορωδιακά σχήματα σε χρόνο και χώρο που θα ανακοινωθεί αργότερα.

Σειρά κατάταξης Ονοματεπώνυμο Συνθέτη Τίτλος Έργου Τελική Βαθμολογία
4η Μαρία Λαζαρίδου Από ξένον τόπο 82,6
5ος Γεώργιος Βάβουλας Εξέδυσάν με …. 82.2
5η Ελιόνα-Ελένη Σινιάρη Κοίτα με γλυκιά μου αγάπη 82,2
6ος Σταύρος Ζουλιάτης Κόρη ξανθή 82,1
7ος Ευάγγελος Κατσιναβάκης Χερουβικός ύμνος 81,6
8ος Ορέστης Ζαφειρόπουλος Ερηνάκι 81,1
9η Χρυσούλα Μίσχου Κοίτα με γλυκειά μου αγάπη 79,8
10ος Θανάσης Καλαβριζιώτης Καλότυχα είναι τα βουνά 79,4

Η αναλυτική λίστα των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού με τη βαθμολογία όλων των διαγωνιζόμενων καταγράφεται στον παρακάτω Πίνακα με σειρά τελικής βαθμολογίας των συμμετεχόντων, με άριστα το 100. Με την ευκαιρία σας υπενθυμίζουμε ότι οι κριτές δεν γνώριζαν τα ονόματα των διαγωνιζόμενων, αλλά μόνο τον αριθμό πρωτοκόλλου που έδωσε η Γραμματεία μας σε κάθε έργο, έτσι ώστε να μην επηρεάζονται από πρόσωπα κατά τη αξιολόγηση των έργων.

Τέλος, επισημαίνουμε ότι τα δύο τελευταία κομμάτια στη σειρά βαθμολογίας δεν βαθμολογήθηκαν από έναν κριτή, διότι οι στίχοι ήταν επώνυμου στιχουργού και όχι παραδοσιακοί ή από την εκκλησιαστική υμνολογία, όπως προέβλεπε η προκήρυξη. Η μουσική τους αξία συνεπώς δεν αντιστοιχεί στη βαθμολογία που συγκέντρωσαν, αλλά στην αξιολόγηση τεσσάρων μόνο κριτών, οι οποίοι δεν εντόπισαν την εκτός προδιαγραφών του διαγωνισμού παράβλεψη των διαγωνιζόμενων.

Σειρά κατάταξης έργων Διαγωνισμού Σύνθεσης 2019
Α/Α Ονοματεπώνυμο Διαγωνιζόμενου Τίτλος έργου Χορωδιακή διανομή Τελική Βαθμολογία  
1 Διονύσης Καλογερόπουλος Πιάνω πέτρες και λιθάρια SATB 88,1
2 Γιώργος Κουμαραδιός Αμπελοκουτσούρα SATB – Piano 85,8
2 Γεώργιος Καρακάσης Με κάλεσε μια αρχόντισσα SATB – Piano 85,8
3 Στυλιανός Λασκαρίδης Ανάθεμα τον Αίτιο SATB – Piano 84,7
4 Μαρία Λαζαρίδου Από ξένον τόπο SSAA 82,6
5 Γεώργιος Βάβουλας Εξέδυσάν με …. SATB 82,2
5 Ελιόνα-Ελένη Σινιάρη Κοίτα με γλυκιά μου αγάπη SSAA 82,2
6 Σταύρος Ζουλιάτης Κόρη ξανθή SATB – Νταούλι 82,1
7 Ευάγγελος Κατσιναβάκης Χερουβικός ύμνος SATB 81,6
8 Ορέστης Ζαφειρόπουλος Ερηνάκι SATB – Piano 81,1
9 Χρυσούλα Μίσχου Κοίτα με γλυκειά μου αγάπη SATB 79,8
10 Θανάσης Καλαβριζιώτης Καλότυχα είναι τα βουνά SATB 79,4
11 Χάρης Γκατζόφλιας Αγαπώ ένα χελιδόνι SATB – Piano 78,9
12 Ιωάννης Σφυρής Αμπελοκουτσούρα SSAA 78,7
13 Γιάννης Κιαγιαδάκης Χερουβικό SATB – Organ 78,2
13 Λουίζα Κουλά Όσο καυκώμουν κι’ ήλεγα SSA 78,2
14 Βασίλης Μπακόπουλος Ο Διγενής ψυχομαχεί SATB 78
15 Αβραάμ Γκόσιος Τη Τρίχας το γεφύριν SATB – Piano 77,8
16 Δημήτρης Κοντογιάννης Μπρατσέρα SAT 77
17 Άγγελος Βελεγράκης Δε σε θέλω πια SAB 76,4
18 Νικόλαος Τσότρας Εκίνησε το γιασεμί SSA 76,2
19 Δημήτρης Μηνακάκης Αινείτε τον Κύριον εκ των Ουρανών SSA 75,3
20 Νικόλας Μπογιατζής Το Κάστρο της Αστροπαλιάς (Τούρνα) SATB 74,8
21 Αλεξάνδρα Τσιάρα Κλείσαν οι στράτες του Μωριά SATB 74,3
21 Γεράσιμος Μεσσήνης Μηλιά SATB 74,3
22 Λεωνίδας Κανάρης Πάτερ ημών SATB 73,4
23 Δημήτριος Μπίμπλης Ο θρήνος της Σάρας SATB 72,6
24 Μανώλης Κομνηνός Κοινωνικόν SATB – Piano – Solo Tenor 71,9
25 Ιωάννης-Ραφαήλ Τομπαζίδης Τζιβαέρι SATB 70,6
26 Σπύρος Βουκελάτος Άγιος Γιάννης SATB 67
27 Μιχαήλ Κεφάλας Αγνή Παρθένε Δέσποινα SATB – Piano 65,8
28 Σταυρούλα Ζώρζου Ρωμιοσύνη SATB – Violin 62,9 Επώνυμος ποιητής – Δεν βαθμολογήθηκε από ένα κριτή.
29 Λούκας-Παναγιώτης Μπέλλος Ούτε καν SATB 59,8 Επώνυμος ποιητής – Δεν βαθμολογήθηκε από ένα κριτή.

 

Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η Στέγη Ελληνικών Χορωδιών θα προσφέρει τα έργα στα Μέλη της , σε μουσικούς, μαέστρους και φίλους της χορωδιακής μουσικής, μέσα από το Banner του Διαγωνισμού και τη Μουσική της Βιβλιοθήκη.

Κλείνοντας θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για άλλη μια φορά για την συμμετοχή σας, εκφράζοντάς σας τα θερμά μας  συγχαρητήρια!

Καλή δύναμη στο έργο σας.

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει ο τόπος μας, ο καθένας από την πλευρά του να σταθεί δίπλα στον άλλο.


ΠΑΡΑΤΑΣΗ  3ου ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΕΓΗΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ – ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ & ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΕΛΗ

Αγαπητοί Φίλοι της Χορωδιακής Μουσικής,

Η Στέγη Ελληνικών Χορωδιών έχοντας στα χέρια της το σύνολο των συμμετεχόντων του 3ου Διαγωνισμού Σύνθεσης Χορωδιακού Έργου και βλέποντας το ενδιαφέρον που τελικά υπήρξε τις τελευταίες μέρες πριν λήξει ο Διαγωνισμός, αλλά και ότι τελικά δεν συμπληρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός συμμετοχών,  το Δ.Σ. της Στέγης αποφάσισε την παράταση του Διαγωνισμού μέχρι και τις 13 Δεκεμβρίου 2019.  

Για διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας τόσο οι φάκελοι που θα αποσταλούν ταχυδρομικά όσο και τα e-mails που θα αποσταλούν ηλεκτρονικά θα παραμείνουν σφραγισμένα και θα ανοιχτούν στις 20 Δεκεμβρίου  2019 από το Δ.Σ. της Στέγης για να  αποσταλούν τότε στην Κριτική Επιτροπή για αξιολόγηση.

Τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού θα αναρτηθούν από τη Στέγη στην Ιστοσελίδα της στο τέλος Φεβρουαρίου 2020. Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν προσωπικά με e-mail ή μέσω τηλεφώνου, αν δεν διαθέτουν e-mail.


ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 3ου ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΕΓΗΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ – ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ & ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΕΛΗ

Η Στέγη Ελληνικών Χορωδιών προκηρύσσει τον 3ο Διαγωνισμό Σύνθεσης Χορωδιακού Έργου.

Η σύνθεση θα αφορά πρωτότυπη λόγια αντιστικτική επεξεργασία

α)  Δημοτικού – Παραδοσιακού τραγουδιού (υπάρχοντος σε πρωτότυπη εναρμόνιση) ή νέας σύνθεσης (βασισμένη σε παραδοσιακή ποίηση) για εκτέλεση a cappella ή με συνοδεία πιάνου ή/και με πιθανή συνοδεία παραδοσιακών οργάνων, αλλά με την προϋπόθεση ότι μπορεί να ερμηνευτεί και χωρίς παραδοσιακά όργανα από ερασιτεχνική χορωδία.

β) Βυζαντινού Μέλους  (βυζαντινών, μεταβυζαντινών ή σύγχρονων μελοποιών) για εκτέλεση a cappella ή με συνοδεία οργάνου.

Οι συνθέσεις δεν πρέπει να έχουν divisi φωνών. Για Παιδικές Χορωδίες θα είναι έως 3 φωνές, για Μικτές Χορωδίες έως 4 φωνές, για Ανδρικές Χορωδίες έως 4 φωνές και για Γυναικείες Χορωδίες έως 4 φωνές.

Η διάρκεια του έργου δεν πρέπει να ξεπερνά τα πέντε (5) λεπτά.  

Ο διαγωνισμός αποσκοπεί στην απαραίτητη ανανέωση του ρεπερτορίου των Ελληνικών  Χορωδιών με συνθέσεις Δημοτικών – Παραδοσιακών τραγουδιών & Βυζαντινών έργων, που θα μπορούν να αποδοθούν από μια ερασιτεχνική χορωδία.

Έργα στρυφνά, με φωνητικούς και τονικούς ακροβατισμούς πρέπει να αποφευχθούν.

Στον διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος Έλληνες συνθέτες με μόνο ένα νέο χορωδιακό έργο.

Το δικαίωμα συμμετοχής ανέρχεται στα 40,00€.

Θα δοθούν τρία βραβεία με χρηματικό έπαθλο  α) 550 €,  β) 400 € και γ) 250 €  ενώ τα 12-16 έργα (ανάλογα με τον αριθμό των διαγωνιζόμενων)  με την καλλίτερη βαθμολογία θα εκτελεστούν σε συναυλία,  που θα διοργανώσει η Στέγη και θα ηχογραφηθούν.

Για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν τα έργα τους έως την 30η Σεπτεμβρίου 2019 σε κλειστό φάκελο και στα στοιχεία, Νίκος Καριώτης  Τ.Θ. 52045, Τ.Κ. 14410 Μεταμόρφωση Αττικής (τηλέφωνα 210-2844432 και 6981-386802) σε έξι (6) αντίτυπα (όχι χειρόγραφα), μεγέθους Α4 σε κάθετη γραφή, με συστημένη επιστολή – courier, ή μέσω e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση competition@stegichorus.gr σε μορφή Finale ή Sibelius ή pdf.

Ο κάθε διαγωνιζόμενος πρέπει να αποστείλει το έργο του με τα πλήρη στοιχεία του, τα οποία θα αναφέρονται στην Δήλωση συμμετοχής την υπογραφή του και την ημερομηνία σύνθεσής του (όνομα συνθέτη – τίτλος έργου & στοιχεία του), όχι όμως αποτυπωμένα στο έργο του, καθώς και ότι είναι γνωστό:

Για τη ΜΕΛΩΔΙΑ: Πληροφορίες για τον δημιουργό (αν είναι γνωστός) και πληροφορίες για τον τόπο και την εποχή προέλευσης του παραδοσιακού έργου, καθώς επίσης για την Κλίμακα, τον Ήχο ή το Δρόμο του Τραγουδιού, το Ρυθμό – Χρόνο.

Για το ΣΤΙΧΟ: Αναφορά της περιοχής ή από ποιο μέρος της θρησκευτικής λατρείας της εκκλησίας μας προέρχεται ο στίχος (π.χ «Παραδοσιακό περιοχής ……..» ή από Εσπερινό, Όρθρο, Θεία Λειτουργία Ιωάννου του Χρυσοστόμου κτλ.

Στην παρτιτούρα του έργου πρέπει να αναγράφεται η ακριβής διάρκεια του έργου, η πλήρης διανομή των φωνών και πιθανή χρήση πιάνου, αφηγητή, αντιφωνητή, οργάνων κτλ και οποιαδήποτε άλλη οδηγία απαιτείται για την ερμηνεία του έργου. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο σωστό τονισμό των λέξεων μέσω της μουσικής, για να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του έργου.

Κάθε διαγωνιζόμενος πρέπει να καταθέσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου  2019 το δικαίωμα συμμετοχής (40€) στον υπ’ αριθμό 5084072703151 με (IBAN GR0301720840005084072703151) λογαριασμό της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών στην Τράπεζα Πειραιώς.  Μετά την κατάθεση του ανωτέρω ποσού και τη συμπλήρωση της Δήλωσης Συμμετοχής, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας (δείτε τα στοιχεία επικοινωνίας στο τέλος της παρούσας προκήρυξης) για να μας δώσετε στοιχεία της κατάθεσης και αποστολής του έργου σας για διευκόλυνση της παρακολούθησης των υποψηφιοτήτων.

Στον φάκελο πρέπει να επισυνάπτεται επίσης έντυπη υπεύθυνη δήλωση του κάθε διαγωνιζόμενου ότι αποδέχεται όλους τους όρους της προκήρυξης, ότι το έργο με το οποίο διαγωνίζεται είναι προϊόν δικής του δημιουργίας και συνεπώς ελεύθερο πνευματικών δικαιωμάτων και ότι αποδέχεται την παρουσίασή του μέσα από εκδηλώσεις της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών και των μελών της, την έκδοση έντυπα  και σε δίσκο ακτίνας και ότι παραχωρεί στη Στέγη Ελληνικών Χορωδιών την άδεια για ραδιοφωνική, τηλεοπτική και πάσης φύσεως εκμετάλλευσή του.

Τα έργα θα κριθούν από κριτική επιτροπή που θα αποτελείται από τους:

  • Μίλτο Λογιάδη (Καλλιτεχνικό διευθυντή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και καθηγητή στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου στο μάθημα Διεύθυνσης Ορχήστρας, Αρχιμουσικό).
  • Ρόζη Μαστροσάββα  (Μουσικό και Διευθύντρια Χορωδίας)
  • Φάλια Παπαγιαννοπούλου (Μουσικό και Διευθύντρια Χορωδίας)
  • Χαράλαμπο Θεοτοκάτο (Καθηγητή Βυζαντινής & Παραδοσιακής Μουσικής, Πρωτοψάλτη Ι.Ν. Αγίας Σοφίας Πατρών, Χοράρχη)
  • Νίκο Καριώτη (Συνθέτη και Διευθυντή Χορωδίας)

Για διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας τόσο οι φάκελοι που θα αποσταλούν ταχυδρομικά όσο και τα e-mails που θα αποσταλούν ηλεκτρονικά θα παραμείνουν σφραγισμένα και θα ανοιχτούν στις 20 Οκτωβρίου 2019 από το Δ.Σ. της Στέγης και θα αποσταλούν τότε στην Κριτική Επιτροπή για αξιολόγηση.

Τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού θα αναρτηθούν από τη Στέγη στην Ιστοσελίδα της στο τέλος Ιανουαρίου 2020. Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν προσωπικά με e-mail ή μέσω τηλεφώνου, αν δεν διαθέτουν e-mail.

Στοιχεία επικοινωνίας με τη Στέγη για τον διαγωνισμό

Α. Για καλλιτεχνικά θέματα: Νίκος Καριώτης (Τηλ. 210-2844432, 6981-386802,      e-mail : nicoskariotis@gmail.com )

Β. Για οργανωτικά, οικονομικά και διαδικαστικά θέματα:

  • Θωμάς Λουζιώτης: Τηλ: 6945-159679, Fax: 210-9764774, e-mail: thomaslouziotis@gmail.com
  • Γιώργος Γεωργόπουλος: Τηλ: 6936-773337, 6983-520011, e-mail: gagculture@gmail.com
  • Νεκτάριος Γεωργόπουλος: Τηλ: 6949-966600, e-mail: office@stegichorus.gr

Αρχεία Διαγωνισμού

Προηγούμενοι Διαγωνισμοί Σύνθεσης Χορωδιακού Έργου

About The Author

Related posts

Απάντηση