ΟΝΕΙΡΙΚΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ»

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στον Ι. Ν. Παντοκράτορος Πατρών η Χριστουγεννιάτικη συναυλία της Βυζαντινής χορωδίας  «Θεόδωρος Φωκαεύς»,  με τίτλο «Τι Σοι προσενέγκωμεν Χριστέ», την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 7.30μ.μ.  Η εκδήλωση που έγινε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών και την στήριξη της Στέγης Ελληνικών χορωδιών, ήταν μια μουσική πανδαισία επίκαιρων, επιλεγμένων, Βυζαντινών μελών, που ο 40μελής χορός απέδωσε υπέροχα, πάντοτε σύμφωνα προς το Πατριαρχικό ύφος, υπό την διεύθυνση του χοράρχη του, Πρωτοψάλτη του Ι. Ν. Αγ. Σοφίας Πατρών, κ. Χαραλάμπους Θεοτοκάτου.

fokaues pantokratoras (29)

Στην αρχή της εκδήλωσης ο προϊστάμενος του Ι. Ν. Παντοκράτορος Πατρών, Πανοσιολογιώτατος π. Γερβάσιος Χριστοδουλόπουλος,  αφού ευχαρίστησε τον Βυζαντινό χορό του Φωκαέως για την παρουσία του, μίλησε για την Βυζαντινή μουσική, τους 8 ήχους της και την συμβολή  της στη Θεία λατρεία. Κατόπιν ο προέδρος της χορωδίας κ. Γεώργιος Βέργος, στην εισαγωγική του ομιλία, αναφέρθηκε στις διακρίσεις του χορού και στα μελλοντικά του σχέδια, καθώς ετοιμάζεται από τη χορωδία ένα επετειακό λεύκωμα, συνοδευόμενο από δύο καινούργιους ψηφιακούς δίσκους και ακόμη σημείωσε πως ο Φωκαεύς   έχει προταθεί να βραβευτεί το 2017 με βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, για το εν γένει μουσικό και πολιτιστικό του έργο, επί 11και πλέον συναπτά έτη. Ο κ. Βέργος επίσης παρουσίασε στην εκδήλωση το μουσικό πρόγραμμα της χορωδίας, ενώ επιμελήθηκε και την ανάλυση των ύμνων που έψαλλε ο χορός.

Στο πρώτο μέρος του Χριστουγεννιάτικου Βυζαντινού ορατορίου αποδόθηκαν περίφημα και πασίγνωστα, επίκαιρα μελωδήματα με μοναδικό τρόπο, ξεχωρίζοντας τα δύο Δοξαστικά «Ότε καιρός» και «Αίμα και πυρ», που ο χορός εκτέλεσε με επιβλητικό και μεγαλοπρεπή ύφος  και το επικό Δοξαστικό Επιφώνημα «Άγγελοι και ουρανοί», που η άψογη απόδοσή του συνάρπασε το φιλόμουσο ακροατήριο. Αγγελική ήταν και η απόδοση της μονωδίας του Δοξαστικού «Ότε καιρός», από τον Πρωτοψάλτη και μέλος του χορού κ. Κωνσταντίνο Αγγελακόπουλο. Στο δεύτερο κομμάτι του μουσικού κονσέρτου, η Βυζαντινή χορωδία απέδωσε θαυμάσια, εκτός των άλλων, το Κοινωνικό των Χριστουγέννων «Λύτρωσιν απέστειλεν» και τον Καλοφωνικό Ειρμό «Άστρον ανατέταλκεν», βυζαντινά μέλη ιδιαίτερης μουσικής δυσκολίας και ιεροψαλτικής δεξιοτεχνίας, ειδικά σε χορωδιακή απόδοση, με άριστες τονικές εναλλαγές και αξιοζήλευτη συνοχή, αποσπώντας το παρατεταμένο, θερμό χειροκρότημα του πολυπληθούς, φιλόμουσου  ακροατηρίου.

fokaues pantokratoras (19)

Μεταξύ των δύο μουσικών μερών, ο πρόεδρος του Βυζαντινού χορού  «Θεόδωρος Φωκαεύς» κ. Γεώργιος Βέργος, πραγματοποίησε την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης με θέμα «Ο εορτασμός των Χριστουγέννων στη Βασιλεύουσα», περιγράφοντας τον κατανυκτικό, μεγαλοπρεπή, επιβλητικό και συγκινητικό τρόπο με τον οποίον οι Βυζαντινοί αυτοκράτορες και ο απλός  κόσμος της εποχής τιμούσαν την ημέρα της Γεννήσεως του Χριστού, καταλήγοντας «μέσα και έξω από το Παλάτι, ο λαός γιορτάζει, χαίρεται την μεγάλη ημέρα της ελεύσεως του Κυρίου στη γη. Και οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπάνε το χαρμόσυνο άγγελμα. Χτυπάνε, κι ο απόηχός τους, έρχεται μετά δέκα αιώνες ως σήμερα ως τ’ αυτιά μας, να μας πει για την πιο λαμπρή σελίδα της θρησκευτικής ιστορίας του Γένους μας. Φτάνει κι ο εξαίσιος απόηχος των Ιεροψαλτών της Μεγάλης Εκκλησίας της Σοφίας του Θεού, οι ευλαβείς, κατανυκτικές ψαλμωδίες οι οποίες γονατίζουν ενώπιον του «Ηλίου της Δικαιοσύνης», του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού και άρχεται το πανηγύρι της αμωμήτου Ορθοδόξου Πίστεως». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο ομιλών και στην Ελληνικότητα του εθίμου του στολισμού του Χριστουγεννιάτικου δένδρου, παραθέτοντας πολλά ιστορικά, αποδεικτικά των λόγων του στοιχεία. Την όμορφη αυτή Χριστουγεννιάτικη συναυλία έκλεισε ο Θεοφιλέστατος  Επίσκοπος Κερνίτσης κ.κ. Χρύσανθος, εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος συνεχάρη την χορωδία και τους συντελεστές της για την τέλεια μουσική παρουσία της και για όλες τις δράσεις της, που διαφημίζουν την Αποστολική πόλη των Πατρών σε όλη την Ελλάδα και τον Ορθόδοξο κόσμο, τονίζοντας  πως «μας ανέβασαν στον ουρανό οι αγγελικοί ψαλμοί που ακούστηκαν και χαροποίησαν όλους τους υμνωδούς που τους έχουν γράψει, απολαμβάνοντάς τους» και ζήτησε από όλους να φέρουν στον Γεννηθέντα Σωτήρα, Χριστό «καθαρή καρδιά και αγάπη Θεού».

fokaues pantokratoras (25)

Την μουσική εκδήλωση  τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των Αρχών της πόλης(ο βουλευτής Αχαΐας κ. Νίκος Νικολόπουλος, ο στρατηγός ε.α. κ. Δ. Θεοδωρίτσης, οι πρώην Δημοτικοί σύμβουλοι κύριοι Αυγέρος Δ. και Ευστρατιάδης Λεωνίδας), πολλοί ιερείς, οι Πρωτοψάλτες  κύριοι  Αριστείδης Μπουχάγιερ, Σπυρίδων και Ανδρέας Γαλάνης, οι Λαμπαδάριοι κύριοι  και Δημήτριος Σακαλής, Δημήτριος Σταυριανός, Παναγιώτης Λάγιος   και πλήθος κόσμου.

ΧΟΡΩΔΙΑ «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ» :  π. Χαράλαμπος Σταματόπουλος, π. Βασίλειος Πατσός, Αγγελακόπουλος Κωνσταντίνος, Αθανασόπουλος Σωτήριος, Ανδριανόπουλος Σπυρίδων, Γιαλελής Ανδρέας, Γεωργόπουλος Γεώργιος,
Γκουρβέλος Σπυρίδων, Διαμαντόπουλος Νικόλαος,  Δροσόπουλος Δημήτριος,
Θεοδωρόπουλος Γεώργιος,  Κοζιώρης Ιωάννης, Κοροντζής Κωνσταντίνος,  Κυριακόπουλος Θεόδωρος, Κωνσταντακόπουλος Διονύσιος,  Κωστακιώτης Ευάγγελος,  Κωστόπουλος Γερ. Ιωάννης,  Λάζαρης Παναγιώτης,  Λαμπρόπουλος Αλέξανδρος, Λαμπρόπουλος Γεώργιος, Λαμπρόπουλος Παναγιώτης, Λέντζιος Παναγιώτης,  Μακρυπούλιας Ιωάννης, Μαντέλης Γεώργιος, Μάρκου Γεώργιος, Μπιλιανός Θεόδωρος, Παπαδόπουλος Γρηγόρης, Παναγιωτάκης Γεώργιος,  Παπανικολάου Χρήστος,  Πάτσης Θεόδωρος, Πολύδωρος Παναγιώτης,  Σαγιάς Πελοπίδας,  Σταθόπουλος Γεράσιμος,  Σταματόπουλος Δημήτριος,  Σταυρόπουλος Γεώργιος,  Στεφανόπουλος Κωνσταντίνος, Τζουμανίκας Παναγιώτης, Φουντάς Δημήτριος,   Φράγκος Νικόλαος, Χαλκίδης Παναγιώτης.

Τον 40μελή Βυζαντινό χορό διευθύνει ο Πρωτοψάλτης του Ι. Ν. Αγ. Σοφίας Πατρών κ. Χαράλαμπος Θεοτοκάτος. 

About The Author

Βυζαντινός χορός της πόλης των Πατρών που τον χαρακτηρίζει η ορθή γνώση της τέχνης της Βυζαντινής Μουσικής, το νεαρό της ηλικίας της πλειοψηφίας των Ιεροψαλτών της, καθώς και ο ενθουσιασμός και ο ζήλος τους

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *